Το all-star cast του Οπενχάιμερ φέρνει στη μεγάλη οθόνη τους μεγαλύτερους ιστορικούς χαρακτήρες
- Αρχικά... η ιστορία της ταινίας
- O Αϊνστάιν, o Στράους και οι λοιποί ιστορικοί χαρακτήρες μέσα από το all-star cast
- Η μουσική και τα οπτικά εφέ
Το Οπενχάιμερ (Oppenheimer) είναι ξεκάθαρα μία από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες των τελευταίων μηνών. Με το all-star cast και το σκηνοθετικό μεγαλείο του Κρίστοφερ Νόλαν, βέβαια, δε μας κάνει καμία εντύπωση. Ο Αγγλοαμερικανός σκηνοθέτης δε συμβιβάζεται ποτέ με κάτι λιγότερο από το τέλειο και γι’ αυτό τον αγαπάμε. Πάντα παραδίδει στο κοινό ολοκληρωμένες παραγωγές, με καταπληκτική εικόνα, καλοδουλεμένο σενάριο και μουσική επένδυση που μπορεί από μόνη της να γράψει ιστορία στο είδος της. Καθόλου τυχαία, οι ταινίες του Νόλαν (Tenet, Δουνκέρκη, Interstellar, Inception και η τριλογία του Σκοτεινού Ιππότη) έχουν ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office και έχουν αποσπάσει 11 Όσκαρ και 36 υποψηφιότητες, μεταξύ αυτών και δύο υποψηφιότητες για Καλύτερη Ταινία.
Τώρα, ο υποψήφιος για Όσκαρ σεναριογράφος και σκηνοθέτης επιστρέφει με την πιο φιλόδοξη ταινία του μέχρι σήμερα. Ένα καταπληκτικό θρίλερ που καλεί το κοινό σε ένα ταξίδι στο μυαλό του επιστήμονα πίσω από την εφεύρεση που άλλαξε την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό, μίας εφεύρεσης που η ύπαρξη της και μόνο αρκεί για να απειλήσει το μέλλον μας.
Αρχικά... η ιστορία της ταινίας
Για το Οπενχάιμερ που θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 24 Αυγούστου από την Tanweer, ο 52χρονος σκηνοθέτης έφερε κοντά μεγάλα ονόματα του Hollywood, όπως τον αγαπημένο του, Κίλιαν Μέρφι, την Έμιλι Μπλαντ, τον Ματ Ντέιμον, τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ., τον Κένεθ Μπράνα, κ.α.. Μαζί, διηγούνται την ιστορία του θεωρητικού φυσικού Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, του «πατέρα της ατομικής βόμβας», ο οποίος ήταν διευθυντής του Σχεδίου Μανχάταν στο Εργαστήριο Λος Άλαμος, υπεύθυνος της έρευνας και του σχεδιασμού της ατομικής βόμβας και ένας άνθρωπος που ήταν διατεθειμένος να ρισκάρει να καταστρέψει τον κόσμο για να τον σώσει.
Η πρώτη πυρηνική έκρηξη έγινε τελικά στο Νέο Μεξικό στις 16 Ιουλίου του 1945 σε μία επιχείρηση με το όνομα «Trinity» και αποτέλεσε την αρχή της παραγωγής πυρηνικών εξοπλισμών για τη χρήση τους σε πολέμους. Η κατασκευή της ατομικής βόμβας ήταν ένας θρίαμβος της ανθρώπινης εφευρετικότητας, αλλά πυροδότησε μία κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών με καταστροφικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο και έναν πρωτόγνωρο υπαρξιακό φόβο.
«Η ιστορία του Οπενχάιμερ είναι μία από τις σπουδαιότερες ιστορίες. Είναι γεμάτη παράδοξα και ηθικά διλήμματα. Αυτό είναι το υλικό που με ενδιαφέρει. Ενώ η ταινία αποπειράται να βοηθήσει το κοινό να καταλάβει γιατί οι άνθρωποι κάνουν αυτά που κάνουν, την ίδια στιγμή αναρωτιέται αν θα έπρεπε να τα κάνουν» - Κρίστοφερ Νόλαν
O Αϊνστάιν, o Στράους και οι λοιποί ιστορικοί χαρακτήρες μέσα από το all-star cast
Το τρέιλερ της ταινίας που έχει κυκλοφορήσει, πέρα από το εντυπωσιακό της υπόθεσης που μας προδιαθέτει για κάτι μεγαλειώδες, περιλαμβάνει την εμφάνιση μεγάλων ιστορικών χαρακτήρων. Ο κάθε ένας από αυτούς έπαιξε τον δικό του ρόλο στον τρόπο που διαμορφώθηκε η ιστορία όπως την ξέρουμε σήμερα.
Πάμε να τους δούμε πιο αναλυτικά.
Τζούλιους Ρόμπερτ Οπενχάιμερ - Κίλιαν Μέρφι
Δε θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη επιλογή από τον Κίλιαν Μέρφι για τον ρόλο του Οπενχάιμερ. Ο Ιρλανδός ηθοποιός παίρνει πάντα πολύ σοβαρά κάθε ρόλο του και φροντίζει ώστε να γίνεται «ένα» με τον κάθε χαρακτήρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μεγαλύτερη πρόκληση και γοητεία ήταν να αποδώσει δίκαια την ευφυία και τα ηθικά διλήμματα του χαρακτήρα. «Δεν ήταν απλός άνθρωπος», είπε ο Μέρφι για τον Οπενχάιμερ. Η προετοιμασία για τον ρόλο ήταν εξαιρετικά σημαντική. Ο Μέρφι διάβασε το «Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ» και άλλα βιβλία και είδε πολύ υλικό με διαλέξεις και συνεντεύξεις του Οπενχάιμερ. Συνεργάστηκε με τον Νόλαν και την ενδυματολόγο Έλεν Μιρότζνικ για την ιδιαίτερη εμφάνιση του χαρακτήρα: το έντονο βλέμμα, τη στάση, την πίπα και το καπέλο του. Δεν τον μιμήθηκε, αλλά πήρε πληροφορίες από παντού για το πιο ολοκληρωμένο -και εντυπωσιακό- αποτέλεσμα.
Κίτι Οπενχάιμερ - Έμιλι Μπλαντ
Η βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα Έμιλι Μπλαντ υποδύεται τη βιολόγο και βοτανολόγο Κάρθιν «Κίτι» Οπενχάιμερ. Είχε παντρευτεί τρεις φορές πριν γνωρίσει τον Οπενχάιμερ σε ένα πάρτι στο Σαν Φρανσίσκο. Μαζί, απέκτησαν δύο παιδιά, ενώ στα χρόνια του Λος Άλαμος, η Κίτι πάλεψε με την απογοήτευση της μητρότητας, με τη μοναξιά και τον εθισμό. Η Μπλαντ ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η Κίτι απέρριπτε τις κοινωνικές συμβάσεις και προσδοκίες. «Η Κίτι δεν κάνει ψιλή κουβέντα. Μιλάει μόνο σοβαρά. Είναι σύνθετη, εκρηκτική και σαγηνευτική. Ήταν μία γυναίκα που αρνήθηκε να μπει στα καλούπια της εποχής. Αντιδρούσε ενάντια στο σύστημα με έναν σύγχρονο τρόπο. Ο Οπενχάιμερ ήταν ο τέταρτος σύζυγος της και ήταν 29 όταν τον γνώρισε. Ήθελε να κάνει τη ζωή της με τον δικό της τρόπο. Ήταν εξομολόγος του και σύμμαχος του στις μεγάλες αποφάσεις. Ήταν επιστήμονας η ίδια και είναι ένα παράδειγμα λαμπρού μυαλού που χαραμίστηκε. Αλλά πίστευε στον Ρόμπερτ, τον θαύμαζε και τον υποστήριζε».
Λέσλι Γκρόουβς Τζούνιορ - Ματ Ντέιμον
«Ο Γκρόουβς είχε μεγάλο εγώ και δεν τον συμπαθούσε κανείς. Αλλά ο Οπενχάιμερ τον συμπαθούσε, είχαν κατανόηση μεταξύ τους. Ο Γκρόουβς δεν αμφέβαλε ποτέ για τις πράξεις του Οπενχάιμερ. Ήταν περήφανος για το τεχνολογικό κομμάτι και την επιστημονική αξία των εγχειρημάτων τους. Ήταν συναρπαστικό να υποδύομαι κάποιον με τέτοια σιγουριά και στόχο», είπε ο Ματ Ντέιμον για την ευκαιρία που του δόθηκε να υποδυθεί τον Λέσλι Γκρόουβς Τζούνιορ. Ο πιστός στο καθήκον και σκληρός Λέσλι Γκρόουβς Τζούνιορ ήταν ο επικεφαλής του Προγράμματος Μανχάταν. Οι διαφορές του με τον Οπενχάιμερ ήταν πολλές, αλλά ο συντηρητικός Γκρόουβς γοητεύτηκε από την ευφυία και το όραμα του επιστήμονα.
Λούις Στράους - Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ
Ο Λούις Στράους ήταν ο πρόεδρος της Αμερικάνικης Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και το δύσκολο έργο της απόδοσής του στη μεγάλη οθόνη ανέλαβε ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. Όσο περισσότερο μελετούσε τον Στράους και τη σύνθετη σχέση του με τον Οπενχάιμερ, ο ηθοποιός συνειδητοποιούσε ότι ήταν μία ιδιαίτερα περίπλοκη προσωπικότητα. «Οι αποφάσεις του συντόμευσαν τον πόλεμο κι ας μην το παραδέχτηκε κανείς. Η συλλογιστική του δεν ήταν ποτέ απλοϊκή. Πάντα είχε κάποιο κίνητρο και ίσως είχε δίκιο», είπε.
Τζιν Τάτλοκ - Φλόρενς Πιου
Η υποψήφια για Όσκαρ Φλόρενς Πιου υποδύεται την εκλεπτυσμένη, εσωστρεφή, αισθησιακή και ανοιχτόμυαλη Τζιν Τάτλοκ, μία ψυχίατρο με σπουδές στο Στάνφορντ, η οποία είχε μία δραματική ερωτική ιστορία με τον Οπενχάιμερ. «Η Τζιν ξέρει τι θέλει και με τον Οπενχάιμερ έχει τον έλεγχο. Ήταν μία πολύ δυνατή εμπειρία να δημιουργήσουμε αυτή τη σχέση της με τον Οπενχάιμερ σε συνεργασία με τον Κρις και τον Κίλιαν», είπε η Πιου για την Τάτλοκ.
Έρνεστ Λόρενς - Τζος Χάρτνετ
Ο Τζος Χάρτνετ ενσαρκώνει τον Έρνεστ Λόρενς, εξωστρεφή φυσικό και φίλο του Οπενχάιμερ. Ο ηθοποιός είπε για τον ρόλο του: «Ήταν κοινωνικός, τον αγαπούσαν όλοι, ήταν καλός στο να βρίσκει χορηγίες, όλα αυτά που δεν μπορούσε να κάνει ο Οπενχάιμερ. Όλα αυτά με βοήθησαν να βρω τον χαρακτήρα, γιατί δεν ήθελα να τον υποδυθώ ως επιστήμονα. Είναι ένας άνθρωπος πολύ διαφορετικός από τους επιστήμονες γύρω του, ειδικά τον Οπενχάιμερ».
Νιλς Μπορ - Κένεθ Μπράνα
O Δανός φυσικός Νιλς Μπορ έρχεται στη μεγάλη οθόνη από τον Κένεθ Μπράνα, ο οποίος σχολίασε την τουλάχιστον ιδιαίτερη σχέση μεταξύ του Μπορ και του Οπενχάιμερ. «Ο Μπορ ήταν σαν ένας μάγος, κάποιος που μπορούσε να καταλάβει περισσότερα και από τον Οπενχάιμερ. Ο Μπορ εκτιμούσε ότι ο Οπενχάιμερ ήταν ο άνθρωπος που θα παρουσίαζε την ατομική βόμβα στον κόσμο. Αντιλαμβανόταν ότι ο Οπενχάιμερ καταλάβαινε και την τεχνολογία και θα άντεχε τις δοκιμασίες που θα ακολουθούσαν», είπε.
Έντουαρτ Τέλερ - Μπένι Σαφντί
Ο Έντουαρτ Τέλερ είναι γνωστός ως ο πατέρας της βόμβας υδρογόνου και ο Μπένι Σαφντί τον υποδύεται μαεστρικά.«Η ταινία είναι πιστή στην επιστήμη και στους επιστήμονες. Είναι απίθανο που κάποτε συνεργάστηκαν όλοι αυτοί. Συγκεντρώθηκαν για τον ίδιο σκοπό, αλλά δεν παράτησαν τα εγώ τους, κι αυτό κάνει τη δυναμική πολύ ενδιαφέρουσα. Ο Τέλερ και ο Οπενχάιμερ έτρεφαν αμοιβαίο σεβασμό, πράγμα σπάνιο για την εποχή», σχολίασε ο ηθοποιός.
Ντίλαν Άρνολντ - Φρανκ Οπενχάιμερ
Ο Φρανκ ήταν ο μικρότερος αδελφός του Ρόμπερτ Οπενχαίμερ. Ήταν φυσικός στοιχειωδών σωματιδίων και δούλευε και εκείνος για το Πρόγραμμα Μανχάταν. Ο Ντίλαν Άρνολντ που τον υποδύεται, προετοιμάστηκε για τον ρόλο μιλώντας με τον γιο του Φρανκ Οπενχαίμερ, τον Μάικλ, και κάνοντας έρευνα για τη σχέση των δύο αδελφών. Ο ηθοποιός δήλωσε: «Ο Φρανκ ήταν πολύ περίεργος, πάντα εξερευνούσε. Όταν ήταν 16 χρονών, διέλυσε το πιάνο του πατέρα του για να δει πως ήταν κατασκευασμένο και μετά το συναρμολόγησε ξανά. Τα δύο αδέλφια είχαν μία συναρπαστική σχέση. Ήταν κοντά σαν έφηβοι και ενδιαφερόντουσαν για τη φυσική. Μετά αποξενώθηκαν, εξαιτίας των πολιτικών απόψεων του Φρανκ. Ο Φρανκ έκανε ό,τι θεωρούσε σωστό. Έτσι έγινε κομμουνιστής, για να αντιταχθεί στον φασισμό. Για εκείνον αυτή ήταν η λογική απάντηση».
Χανς Μπέτε - Γκούσταφ Σκάρσγκαρντ
Ο Γκούσταφ Σκάρσγκαρντ ανέλαβε τον ρόλο του Χανς Μπέτε, επικεφαλής του θεωρητικού τμήματος του Προγράμματος Μανχάταν. «Είχα το προνόμιο να διαθέτω υλικό για την προετοιμασία μου» λέει ο ηθοποιός. «Υπάρχουν πολλά βίντεο στο YouTube, όπου ο Χανς λέει την ιστορία του και την εμπειρία του με τον Οπενχάιμερ και το Πρόγραμμα Μανχάταν. Δεν ήθελα όμως να τον μιμηθώ. Ήθελα να δώσω μία γεύση της προσωπικότητας του στις σκηνές», είπε.
(αποκλειστικά πλάνα από το cast)
Ίσιντορ Ράμπι - Ντέιβιντ Κραμχολτζ
Ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ ήθελε να συνεργαστεί με τον φίλο του Ίσιντορ Ράμπι, όμως εκείνος δεν ήθελε να μετακομίσει στο Λος Άλαμος και είχε ηθικές αναστολές σχετικά με την ατομική βόμβα. Τον στήριξε όμως ως σύμβουλος του. Ο Ντέιβιντ Κραμχολτζ που τον υποδύεται λέει για τον χαρακτήρα: «Ο Ράμπι ήταν ένας φιλοσοφημένος επιστήμονας που πίστευε ότι η επιστήμη είναι μία μορφή τέχνης. Τον έκανε να συμπάσχει με το βάρος που έφερε ο Οπενχάιμερ στις πλάτες του. Ο Οπενχάιμερ ήταν ένας λαμπρός επιστήμονας, αλλά του έλειπε η ισορροπία στη ζωή του. Ο Ράμπι ήταν το αντίθετο, ήταν πολύ ισορροπημένος».
Βάνεβαρ Μπους - Μάθιου Μοντίν
Το 1941, ο Βάνεβαρ Μπους, έγινε διευθυντής της νεοσύστατου Γραφείου Επιστημονικής Έρευνας και Ανάπτυξης των ΗΠΑ. Στόχος ήταν η καινοτομία στην ιατρική και τη στρατιωτική τεχνολογία. Τον ρόλο του Μπους ανέλαβε ο Μάθιου Μοντίν, διάσημος για τον ρόλο του στο Full Metal Jacket του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.
Γουίλιαμ Μπόρντεν - Ντέιβιντ Νταστμάλκιαν
Ο αντικομμουνιστής και ενθουσιώδης υποστηρικτής της πυρηνικής ανωτερότητας Γουίλιαμ Μπόρντεν ήταν ένας δικηγόρος και ακαδημαϊκός με ειδικότητα σε θέματα εθνικής ασφάλειας που έγινε εκτελεστικός διευθυντής της επιτροπής του Κογκρέσου για την ατομική ενέργεια. Θεωρούσε ότι ο Οπενχάιμερ ήταν κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης. Τον ρόλο υποδύεται ο Ντέιβιντ Νταστμάλκιαν, ο οποίος είπε σχετικά: «Ο Μπόρντεν πίστευε πραγματικά ότι ο Οπενχάιμερ ήταν εχθρός της πατρίδας και ήταν σημαντικό για εκείνον να τον καταστρέψει για να εμποδίσει την επιρροή του».
Άλμπερτ Αϊνστάιν - Τομ Κόντι
Τον θρυλικό επιστήμονα του οποίου η θεωρία της σχετικότητας έκανε δυνατή την κατασκευή της ατομικής βόμβας, υποδύεται ο Τομ Κόντι. Ο Αϊνστάιν γνώριζε τον Οπενχάιμερ για περίπου 2 ή 3 δεκαετίες. Τη δεκαετία πριν τον θάνατό του (1945-1955), οι δύο διάσημοι θεωρητικοί φυσικοί ήρθαν κοντά και έγιναν στενοί φίλοι, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν είχαν τις διαφωνίες τους. Ο Αϊνστάιν ήταν κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων για πολέμους. Μόνη εξαίρεση ήταν το γράμμα που έστειλε το 1939 στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Franklin Delano Roosevelt, με το οποίο τον προέτρεπε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, γιατί πίστευε πως οι Ναζί το έκαναν ήδη. Όταν τελικά συνειδητοποίησε ότι οι Γερμανοί δεν ήταν καν κοντά στο να φτιάξουν ατομική βόμβα, το μετάνιωσε και αφιέρωσε τη ζωή του στον πυρηνικό αφοπλισμό. «Αφήνοντας μαλλιά και μουστάκι. Το μουστάκι είναι απαίσιο και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δεν ήταν μινιμαλιστής με το ζήτημα. Δεν μπορείς να φας ούτε σούπα ούτε μακαρονάδα και χωρίς αυτά η ζωή είναι ανούσια. Η προφορά του Αϊνστάιν ήταν σημαντική. Ευτυχώς, ο ήχος αυτός μου είναι οικείος. Ζώντας στην Ευρώπη, έχω μεγαλώσει με ανθρώπους που μιλάνε σαν εκείνον, σε ό,τι αφορά την προφορά φυσικά. Σε ό,τι αφορά τη φυσική; Δεν θα το έλεγα», είπε ο Κόντι για την προετοιμασία του ρόλου.
Ο Νόλαν αποφάσισε ότι οι σκηνές που εκτυλίσσονται μέσα από την οπτική του Οπενχάιμερ θα είναι έγχρωμες (επίσης τις έγραψε σε πρώτο πρόσωπο, μία ανορθόδοξη σεναριακή επιλογή), με περιστασιακές σουρεαλιστικές εικόνες που συμβολίζουν τον εσωτερικό του κόσμο. Παράλληλα, οι σκηνές που επικεντρώνονται στον Στράους είναι ασπρόμαυρες (παράδειγμα των τελευταίων αποτελεί το απόσπασμα της ταινίας στην παραπάνω φωτογραφία).
Η μουσική και τα οπτικά εφέ
Ο σκηνοθέτης ήξερε πως μία τόσο σημαντική ταινία όπως αυτή, πέρα από το έξοχο cast που θα έφερνε στη μεγάλη οθόνη τεράστιες προσωπικότητες της ιστορίας, θα χρειαζόταν ένα «δυνατό» οπτικοακουστικό αποτέλεσμα.
Ο Σουηδός συνθέτης και παραγωγός Λούντβιχ Γιόρανσον πήρε έμπνευση από τον ήχο του βιολιού για να αποδώσει τη διασταύρωση της ομορφιάς με τον τρόμο. Συνεργάστηκε με μουσικούς της Hollywood Studio Orchestra και άρχισε να σχηματίζει τον μουσικό κόσμο της ταινίας με ένα σόλο βιολί. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, το μουσικό σύνολο επεκτάθηκε σε κουαρτέτο και οκτέτο μέχρι ένα μεγάλο σύνολο από έγχορδα και κρουστά. Πρόκειται για μία σταδιακή ενορχήστρωση που αντανακλά το σύνθετο ταξίδι του Οπενχάιμερ με κάθε νέο όργανο που υφαινόταν στον μουσικό καμβά.
Όσο για οπτικά εφέ, ο Νόλαν και ο διευθυντής φωτογραφίας Χόιτ Βαν Χόιτεμα συνεργάστηκαν με τους επικεφαλής των ειδικών εφέ, Σκοτ Φίσερ (βετεράνος του Νόλαν με Όσκαρ για τα Interstellar και Tenet) και τον Άντριου Τζάκσον (Όσκαρ για το Tenet) για να αναπαραστήσουν τη δική τους εκδοχή της ατομικής έκρηξης. Η οδηγία του Νόλαν ήταν μόνο μία: Πρακτικά και όχι ψηφιακά εφέ.
«Ήξερα από την αρχή ότι η πυρηνική δοκιμή Τρίνιτυ θα ήταν από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ταινίας. Είχαμε κάνει πυρηνική έκρηξη με ψηφιακά εφέ στον Σκοτεινό Ιππότη: Η επιστροφή, τα οποία είχαν λειτουργήσει πολύ καλά για την εκείνη την ταινία. Αλλά ήξερα ότι για ένα πραγματικό γεγονός όπως η δοκιμή Τρίνιτυ, που έχει καταγραφεί με ειδικές κάμερες, τα ψηφιακά εφέ δεν θα έδιναν την αίσθηση της απειλής που βλέπουμε στο υπάρχον υλικό. Το υλικό αυτό έχει κάτι το ανατριχιαστικό. Οπότε ήταν μία πρόκληση να βρούμε τις αναλογικές μεθόδους που θα εξέφραζαν αυτή την απειλή, το δέος και την τρομαχτική ομορφιά της δοκιμής Τρίνιτυ», είπε ο Νόλαν.
Με αυτά υπόψιν, ο Τζάκσον και ο Φίσερ άρχισαν να πειραματίζονται -διέλυαν μπαλάκια του πινγκ πονγκ το ένα πάνω στο άλλο, έριχναν μπογιά σε τοίχους και διάφορα άλλα- και έκαναν γυρίσματα με μικρές ψηφιακές κάμερες σε πολύ κοντινά κάδρα. Το πώς τελικά αναπαραστάθηκε η ατομική έκρηξη για τις ανάγκες της ταινίας, ωστόσο, παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.
«Θεωρητικά τα ψηφιακά εφέ είναι ο προφανής τρόπος, αλλά δεν θα μας έδιναν κάτι προσωπικό και μοναδικό για τον χαρακτήρα το Οπενχάιμερ. Δημιουργήσαμε μία απίθανη βιβλιοθήκη από προσωπικές, τρομαχτικές και όμορφες εικόνες που αντιπροσωπεύουν τη διαδικασία σκέψης ενός ανθρώπου στην πρώτη γραμμή της μετάβασης από τη νευτώνια φυσική στην κβαντική. Ενός ανθρώπου που βλέπει την ύλη και την εκπληκτική δόνηση της ενέργειας που υπάρχει σε όλα τα πράγματα και πώς μπορεί να εξαπολυθεί και τι μπορεί να επιφέρει», είπε ο Νόλαν.
Η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο «Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ» των Κάι Μπερντ και Μάρτιν Τζ. Σέργουιν. Την παραγωγή της ταινίας συνυπογράφουν η υποψήφια για Όσκαρ Έμα Τόμας (Δουνκέρκη, Inception), ο υποψήφιος για Όσκαρ Τσαρλς Ρόβεν της Atlas Entertainment (τριλογία Σκοτεινός Ιππότης, Οδηγός Διαπλοκής) και ο Κρίστοφερ Νόλαν.
Το Οπενχάιμερ θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Tanweer στις 24 Αυγούστου.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Ο Κρίστοφερ Νόλαν θα σκηνοθετήσει την «Οδύσσεια» του Ομήρου: Οι πρωταγωνιστές και η ημερομηνία πρεμιέρας
- Αντζελίνα Τζολί: Οι δύο ελληνικές λέξεις που την ακούμε να λέει στην ταινία για τη ζωή της Μαρίας Κάλλας
- Αστρονομική η επιτυχία της ταινίας «Υπάρχω»: «Σεισμός» στο box office και ρεκόρ εισιτηρίων για τη ζωή του Καζαντζίδη!