Ιαπωνία: Βρέθηκε ψάρι με υψηλό ραδιενεργό φορτίο (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ιαπωνία: Βρέθηκε ψάρι με υψηλό ραδιενεργό φορτίο (vid)
Η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα Νταϊίτσι το 2011 άφησε την Ιαπωνία να παλεύει με μια τεράστια ποσότητα μολυσμένου νερού.

Η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες ανησυχίες σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi, καθώς κοντά σε αποχετευτικούς αγωγούς βρέθηκε ψάρι που περιείχε ανησυχητικά επίπεδα ραδιενεργού καισίου. Το ψάρι, ένα μαύρο πετρόψαρο που αλιεύθηκε στις 18 Μαΐου, είχε 180 φορές το όριο ασφαλείας της χώρας για το καίσιο-137, με 18.000 μπεκερέλ ανά κιλό, σε σύγκριση με το νόμιμο ανώτατο όριο των 100 μπεκερέλ ανά κιλό.

Η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα Νταϊίτσι το 2011 άφησε την Ιαπωνία να παλεύει με μια τεράστια ποσότητα μολυσμένου νερού. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και της Tokyo Electric Power Company (TEPCO), της διαχειρίστριας εταιρείας του εργοστασίου, να διαχειριστούν αυτό το τοξικό νερό αντιμετώπισαν δυσκολίες.

@vicenews A fish living near drainage outlets of Japan‘s Fukushima Daiichi nuclear power plant contained levels of radioactive cesium that are 180 times the country’s safety limit, according to a new report. #japan #radioactive #fish #powerplant #fukishima #nuclearpower #fishtok #underwater ♬ original sound - VICE News

Το προτεινόμενο σχέδιό τους περιλαμβάνει την επεξεργασία του μολυσμένου νερού, την αραίωσή του με θαλασσινό νερό και στη συνέχεια την απελευθέρωσή του στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω μιας υποθαλάσσιας σήραγγας. Υποστηρίζουν ότι η μέθοδος αυτή πληροί τα εθνικά και διεθνή πρότυπα ασφαλείας και ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έχει δώσει την έγκρισή του. Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενη διεθνής ανησυχία σχετικά με τις πιθανές περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας απελευθέρωσης.

Η απελευθέρωση 1,3 εκατομμυρίων τόνων μολυσμένου νερού από το εργοστάσιο Fukushima Daiichi αναμένεται να συμβεί εντός εβδομάδων. Ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το σχέδιο είναι ασφαλές, πολλοί Ιάπωνες, καθώς και οι γείτονες Νοτιοκορεάτες και Κινέζοι, εκφράζουν έντονη αποδοκιμασία. Φοβούνται ότι η απελευθέρωση θα βλάψει περαιτέρω την εικόνα της Φουκουσίμα και θα επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρήσεις και τα μέσα διαβίωσής τους, ιδίως εκείνες που εξαρτώνται από έναν υγιή ωκεανό.