Ο πρώτος άνθρωπος που προσπάθησε να «παγώσει» τον χρόνο: Βυθίστηκε σε υγρό άζωτο με την ελπίδα να αναγεννηθεί (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ο πρώτος άνθρωπος που προσπάθησε να «παγώσει» τον χρόνο: Βυθίστηκε σε υγρό άζωτο με την ελπίδα να αναγεννηθεί (vid)
Στη διαθήκη του διέθεσε ένα σημαντικό ποσό 100.000 δολαρίων για την έρευνα της κρυονικής, ανοίγοντας το δρόμο για μια εκπληκτική μεταθανάτια εμπειρία.

Ο Τζέιμς Μπέντφορντ, διακεκριμένος Αμερικανός καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, εξασφάλισε τη θέση του στην ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που συντηρήθηκε κρυογονικά, διατηρώντας την ελπίδα της αναβίωσης στο μακρινό μέλλον. Γεννημένος το 1893, ο Μπέντφορντ έζησε μια αξιοσημείωτη ζωή, αλλά ήταν οι τελευταίες του στιγμές που πυροδότησαν μια πρωτοποριακή επιστημονική προσπάθεια.

Το 1967, μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο των νεφρών που είχε εξαπλωθεί στους πνεύμονες, ο Μπέντφορντ υπέκυψε σε καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Ωστόσο, το ταξίδι του δεν τελείωσε εκεί. Στη διαθήκη του διέθεσε ένα σημαντικό ποσό 100.000 δολαρίων για την έρευνα της κρυονικής, ανοίγοντας το δρόμο για μια εκπληκτική μεταθανάτια εμπειρία.

Μέσα σε μόλις δύο ώρες από τον θάνατό του, το σώμα του Μπέντφορντ συντηρήθηκε προσεκτικά με τη χρήση της τεχνολογίας κρυονικής. Ενσωματωμένος σε έναν θερμικό υπνόσακο, βρίσκεται βυθισμένος σε υγρό άζωτο μέσα σε μια κάψουλα αλουμινίου, μοιραζόμενος αυτό το μοναδικό μέρος ανάπαυσης με τρία άλλα κρυογονικά διατηρημένα άτομα. Η συλλογική τους κατοικία στεγάζεται μέσα σε μια κολοσσιαία φιάλη κενού, γνωστή ως dewar.

Η σκηνή εκτυλίσσεται στο Ίδρυμα Alcor Life Extensions Foundation στο Scottsdale της Αριζόνα, όπου το dewar του Μπέντφορντ βρίσκει την κάθετη θέση του ανάμεσα σε πάνω από εκατό άλλα καταψυγμένα άτομα. Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο θέαμα, μια απόδειξη της ανθρώπινης γοητείας για το άγνωστο και της αδιάκοπης αναζήτησης της ζωής πέρα από το θάνατο.

Οι εταιρείες κρυονικής έχουν την πεποίθηση ότι η κρυογονική συντήρηση ενός σώματος αμέσως μετά το θάνατο θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για την πιθανή αθανασία. Η δελεαστική προοπτική μιας απεριόριστης ζωής, η οποία θα καταστεί δυνατή μέσω των επιστημονικών εξελίξεων στο μέλλον, είναι αυτή που ωθεί αυτές τις τολμηρές προσπάθειες.

Στην παρακάτω οδυνηρή εικόνα, τεχνικοί καλύπτουν προσεκτικά τα πόδια του Bedford, συμβολίζοντας την ελπίδα ότι μια μέρα, αυτός και οι άλλοι μέσα στο dewar θα μπορούσαν να ξυπνήσουν σε μια νέα εποχή, αγκαλιάζοντας τις δυνατότητες ενός μέλλοντος που αψηφά τους περιορισμούς του χρόνου και της θνητότητας.