Το ταξίδι του θανάτου: Από που ξεκίνησαν και πως κινήθηκαν οι Bad Blue Boys (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Το ταξίδι του θανάτου: Από που ξεκίνησαν και πως κινήθηκαν οι Bad Blue Boys (vid)
Οι χούλιγκαν της Ντιναμό, γνωστοί ως Bad Blue Boys, επέλεξαν την παραλιακή διαδρομή κατά μήκος της Δαλματικής Ακτής για να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου εξαπέλυσαν άγρια επεισόδια τη Δευτέρα, με αποκορύφωμα τον τραγικό θάνατο του Μιχάλη.

Η χαρτογράφηση της διαδρομής που ακολούθησαν οι χούλιγκαν της Ντιναμό από το Ζάγκρεμπ στην Αθήνα, πριν ισοπεδώσουν τη Νέα Φιλαδέλφεια και στοιχίσουν τη ζωή στον 29χρονο Μιχάλη.

Το Ζάγκρεμπ και η Αθήνα συνδέονται με δύο μεγάλες οδικές αρτηρίες. Παρόλα αυτά, η απόσταση μεταξύ των δύο πρωτευουσών, της Κροατίας και της Ελλάδας, είναι περίπου 1.500 χιλιόμετρα.

Οι χούλιγκαν της Ντιναμό, γνωστοί ως Bad Blue Boys, επέλεξαν την παραλιακή διαδρομή κατά μήκος της Δαλματικής Ακτής για να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου εξαπέλυσαν άγρια επεισόδια τη Δευτέρα (07/8), με αποκορύφωμα τον τραγικό θάνατο του Μιχάλη.

Συγκεντρώθηκαν σε αυτοκινητοπομπή και διέσχισαν πρώτα ολόκληρο το νοτιοδυτικό τμήμα της Κροατίας. Περνώντας από το Ζαντάρ, συνέχισαν μέχρι το Σπλιτ και από εκεί μπήκαν στη Βοσνία, προχωρώντας προς την Ελλάδα.

Μπαίνοντας στην ενδοχώρα, διέσχισαν τις πόλεις Kapljina, Stolac και Bileća, πριν εισέλθουν στη γειτονική χώρα του Μαυροβουνίου. Το ταξίδι αυτό κάλυψε πάνω από το ένα τρίτο του συνολικού τους ταξιδιού. Στη συνέχεια, ταξίδεψαν μέσω των Nikšić, Danilovgrad και Golubovci, κατά μήκος της λίμνης Skadar, μια διαδρομή που τους οδήγησε στο αλβανικό έδαφος.

Μπαίνοντας στην Ελλάδα

Από εκεί, κατευθύνθηκαν προς το Durrës, που βρίσκεται αρκετά έξω από τα Τίρανα, πριν καλύψουν επιπλέον 170 χιλιόμετρα μέχρι το Tepelenë. Στη συνέχεια οδήγησαν στα σύνορα της Κακαβιάς, το σταυροδρόμι που συνδέει την Ελλάδα.

Σε αυτό το σημείο, οι τελωνειακές αρχές της χώρας θα έπρεπε να είχαν εφαρμόσει τους απαραίτητους ελέγχους για να αποτρέψουν την είσοδό τους. Η ταξιδιωτική απαγόρευση από την UEFA και η ειδοποίηση που έστειλε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία στις αρχές έδιναν άφθονη ευκαιρία για κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, η πρωτοφανής ανεπίσημη συμπεριφορά τους έκανε το πέρασμά τους εντυπωσιακά ομαλό. Η προοπτική να κατευθυνθούν απρόσκοπτα προς την Αθήνα ήταν πολύ πιο εφικτή γι' αυτούς.

Διασχίζοντας τα Ιωάννινα, χρειάζονταν μόνο δύο ώρες για να προσεγγίσουν τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και να εισέλθουν στην Πελοπόννησο, που συνδέει την Αθήνα με την Πάτρα.

Απομένει μόνο ένα τελευταίο τμήμα περίπου 200 χιλιομέτρων. Μετά από μια στάση στο Κιάτο, κάποιοι συνέχισαν οδικώς, ενώ άλλοι χρησιμοποίησαν τον προαστιακό σιδηρόδρομο, με τελικό προορισμό τον Σταθμό Ειρήνης στο Μαρούσι, δίπλα στο Στάδιο του ΟΑΚΑ.

Αφού συγκεντρώθηκαν όλοι στο σημείο συνάντησης, επιβιβάστηκαν στον ηλεκτρικό και, αφού κατέβηκαν στα Πευκάκια, έφτασαν με τα πόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου εκτυλίχθηκαν οι τραγικές συνέπειες που ακολούθησαν.