Αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο Βρετανικό Μουσείο: Ανεκτίμητοι θησαυροί δημοπρατούνται μέσω eBay από το 2020 (vid)
Σε σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων εξελίσσονται οι αποκαλύψεις γύρω από την κλοπή αρχαίων αντικειμένων ανυπολόγιστης αξίας από τις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου.
Ο έφορος που ήταν υπεύθυνος για τις ελληνικές συλλογές έχει απολυθεί χωρίς να συλληφθεί, γεγονός που εντείνει την ίντριγκα, καθώς το Μουσείο δεν έχει ακόμη δώσει κατάλογο με τους λεηλατημένους θησαυρούς. Δημοσιεύματα βρετανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η πώληση αρχαίων αντικειμένων με προέλευση που εντοπίζεται στο Βρετανικό Μουσείο είναι γνωστή εδώ και τρία χρόνια, με τη διευκόλυνση της πλατφόρμας eBay.
Οι εικασίες αναφέρουν ότι έως και 3.000 αντικείμενα μπορεί να έχουν τεθεί σε δημοπρασία από το 2016. Το περιστατικό αυτό σηματοδοτεί τη σημαντικότερη παραβίαση της ασφάλειας στη σύγχρονη ιστορία του μουσείου. Όπως αποκαλύπτει στην ΕΡΤ η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, «ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθυντής του Μουσείου ανακοίνωσε την αποχώρησή του πριν από 3-4 εβδομάδες».
Το Μουσείο έλυσε την εργασιακή σχέση του Peter John Higgs, του επιμελητή που ήταν υπεύθυνος για τις ελληνικές συλλογές, τα ελληνιστικά γλυπτά και τα αντικείμενα της ελληνικής περιόδου. Παρά το γεγονός ότι το 2020 είχε παράσχει πληροφορίες στο ανώτερο προσωπικό του μουσείου, μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους δεν είχε αναληφθεί καμία δράση.
Ο Peter John Higgs, ο οποίος υπηρετούσε στο Μουσείο επί 30 χρόνια, ήταν ανώτερο στέλεχος του προσωπικού και επιμελητής. Ο 21χρονος γιος του επιμένει στους Times ότι ο πατέρας του «δεν έκανε τίποτα» και έχασε άδικα τη δουλειά και τη φήμη του. Συνεχίζει λέγοντας ότι, απ' όσο γνωρίζει, δεν λείπει τίποτα.
Το μουσείο έχει δηλώσει την πρόθεσή του να κινηθεί νομικά εναντίον του ατόμου που θεωρείται υπεύθυνο. Ωστόσο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον αριθμό των αντικειμένων που λείπουν ή την αξία τους, αν και αμφισβήτησε ένα αναφερόμενο ποσό 80 εκατομμυρίων λιρών.
Ένας ειδικός σε θέματα αρχαιολογίας, μιλώντας στην Telegraph, αποκάλυψε ότι οι υποψίες κινήθηκαν όταν εντοπίστηκε ένα ρωμαϊκό τεχνούργημα σε έναν ηλεκτρονικό ιστότοπο δημοπρασιών και ο πωλητής ταυτοποιήθηκε ότι ανήκε σε τμήμα του τμήματος αρχαιοτήτων του μουσείου.