Τα μέτρα που εξετάζει η αστυνομία για την οπαδική βία: Να θεωρείται όπλο ο σουγιάς έξω από το γήπεδο (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Τα μέτρα που εξετάζει η αστυνομία για την οπαδική βία: Να θεωρείται όπλο ο σουγιάς έξω από το γήπεδο (vid)
H αστυνομία εξετάζει μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, ανάμεσα στα οποία είναι και το τι θα θεωρείται οπλοφορία έξω από το γήπεδο.

Συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον δολοφόνο του φιλάθλου της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη, κατά την διάρκεια των επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά την κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν στην περιοχή.

Η αστυνομία πρότεινε μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, μετά και από αυτό το τραγικό γεγονός με τους Κροάτες χούλιγκαν να διασχίζουν σχεδόν όλη τη χώρα ανενόχλητοι και να καταφέρνουν να φτάνουν στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου έλαβαν χώρα τα επεισόδια και έχασε την ζωή του ο 29χρονος.

Τα μέτρα που πρότεινε η αστυνομία:

1. Να είναι ιδιώνυμο το αδίκημα για όσους συμμετέχουν σε επεισόδια. Να μην είναι κατά παντός υπευθύνου. Να υπάρχει όνομα και επώνυμο.

2. Να αυστηροποιηθούν οι ποινές χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, όταν κάποιος συλλαμβάνεται με βάση τον νόμο περί οπαδικής βίας και καταδικάζεται, η ποινή του να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Ακόμα και αν συλληφθεί για 30 ημέρες να οδηγείται στη φυλακή και για το διάστημα αυτό.

3. Να υπάρχει ευθύνη των ΠΑΕ όταν οι οπαδοί τους συμμετέχουν σε επεισόδια και να τιμωρείται και η ομάδα με ποινές, όπως για παράδειγμα η στέρηση έδρας.

Σε ότι αφορά τους συνδέσμους, η αστυνομία προτείνει, το πόσους συνδέσμους θα έχει η κάθε ομάδα που παίζει στην Super League, να αποφασίζεται από πληθυσμιακά κριτήρια. Για παράδειγμα, ο νομός Αττικής έχει περίπου πέντε εκατομμύρια κατοίκους. Με βάση τους κατοίκους να αποφασίζεται πόσοι θα είναι και οι σύνδεσμοι αυτοί.

Να θεωρείται όπλο ο σουγιάς αν βρεθεί στην κατοχή κάποιου πέριξ του γηπέδου

Επίσης οι αστυνομικοί προτείνουν, ακόμη κι αν κάποιος κουβαλάει έξω από γήπεδο μαζί του έναν σουγιά, που έχει μόλις 2-3 εκατοστά να θεωρείται όπλο, αφού μπορεί να επιφέρει τον θάνατο και να συλλαμβάνεται.

Στο χθεσινό (19/8) παιχνίδι της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, όπου η Ένωση πήρε το «εισιτήριο» τα play off του Champions League, παίκτες και φίλαθλοι τίμησαν τη μνήμη του αδικοχαμένου νεαρού. Όπως και ο Ματίας Αλμέιδα που σήκωσε ψηλά τη φανέλα με το όνομα του Μιχάλη.