Η κούπα του Πυθαγόρα: Το πιο διάσημο ποτήρι της αρχαιότητας που τιμωρούσε τους άπληστους

Η κούπα του Πυθαγόρα: Το πιο διάσημο ποτήρι της αρχαιότητας που τιμωρούσε τους άπληστους
Το ποτήρι του «δίκαιου», όπως αποκαλείται συχνά, δεν μπορεί να το ξεγελάσει κανένας.

Ο Πυθαγόρας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά του αρχαίου κόσμου και θεμελιωτής των ελληνικών μαθηματικών. Μπορεί η πιο διάσημη παρακαταθήκη του να είναι το πυθαγόρειο θεώρημα, ωστόσο μας έχει αφήσει και μια από τις πιο ιδιαίτερες κούπες της ιστορίας.

Ο λόγος για την «κούπα του Πυθαγόρα» ή «κούπα του δίκαιου» όπως είναι γνωστή. Ο μαθηματικός σχεδίασε τη συγκεκριμένη κούπα, όταν δίδασκε την αρχή της Ύβρεως και της Νέμεσης. Έτσι, αποφάσισε να τη δημιουργήσει, εφαρμόζοντας τους νόμους της Φυσικής, προκειμένου να τιμωρήσει τους άπληστους.

...

Η κούπα επιτρέπει σε κάποιον να πίνει συγκεκριμένη ποσότητα κρασιού, νερού ή οποιουδήποτε ροφήματος. Υπάρχει, λοιπόν, μια γραμμή που ορίζει μέχρι που μπορεί να τη γεμίζει κανείς. Όταν το μέτρο ξεπεραστεί (ύβρις), η κούπα αδειάζει όλη, μέχρι και την τελευταία σταγόνα.

Δεν χάνονται μόνο όσα ξεπέρασαν το όριο αλλά και όσα έχουν αποκτηθεί μέχρι τότε. Αυτή η μέθοδος του Πυθαγόρα είναι γνωστή και ως «αρχή του σιφωνισμού».

@g_baira Εσύ γνώριζες για την κούπα του Πυθαγόρα; 🤔 #coolobjects #greedycup #pythagoras #pythagorascup #amazonfinds #sifnos #ceramics #wtf ♬ πρωτότυπος ήχος - gbaira

Τη συγκεκριμένη κούπα τη φτιάχνουν μέχρι και σήμερα ορισμένοι αγγειοπλάστες. Εμείς τη βρήκαμε και δοκιμάσαμε τις ιδιότητές της στις Καμάρες της Σίφνου και στο κατάστημα Κεραμικών Μάμιδας. Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι τουρίστες που εντυπωσιάζονται από την κούπα του Πυθαγόρα, αποφασίζοντας να την πάρουν μαζί τους επιστρέφοντας σπίτι από τις διακοπές τους. Κι εμείς πάντως το ίδιο κάναμε.