Μητσοτάκης σε Ζελένσκι: «Είμαστε στο πλευρό σας, καταδικάζουμε απερίφραστα τα εγκλήματα που γίνονται στην Ουκρανία»

Επιμέλεια: Newsroom
Μητσοτάκης σε Ζελένσκι: «Είμαστε στο πλευρό σας, καταδικάζουμε απερίφραστα τα εγκλήματα που γίνονται στην Ουκρανία»
Κατ' ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έφτασε στη χώρα μας υπό άκρα μυστικότητα.

Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου στη χώρα μας την ώρα που ο πόλεμος στην πατρίδα του συνεχίζεται.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσουμε παράνομη προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Είμαστε στο πλευρό σας γιατί οι λαοί μας συνδέονται με μακροχρόνιους δεσμούς. Καταδικάζουμε απερίφραστα τα εγκλήματα που γίνονται στην ουκρανική επικράτεια.

 

Προσχωρήσαμε πρόσφατα στην κοινή δήλωση των G7 για παροχή ασφάλειας προς το κράτος σας. Μία απτή απόδειξη ότι είμαστε συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες», ανέφερε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας

Πιο αναλυτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στις δηλώσεις του:

«Η θέση δίπλα σας είναι για εμάς μια θέση αρχής. Για την πατρίδα μου, καμία απόπειρα επαναχάραξης καθορισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Δεν υπάρχει συνεπώς καμία περίπτωση να αποδεχτούμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας όπως επιχειρεί να επιβάλλει δια των όπλων η Ρωσία.

Πρόκειται για μια θέση που ταυτίζεται με τα διαχρονικά ελληνικά συμφέροντα γιατί και η χώρα μας αντιμετώπισε στο παρελθόν εκδηλώσεις ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού κι ενός επιθετικού αυταρχισμού. Είμαστε λοιπόν επί της αρχή αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο. Κάτι ανάλογο άλλωστε αιμορραγεί δυστυχώς ακόμα στην Κύπρο».

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ότι είναι τιμή του να βρίσκεται στην Αθήνα.

Επιπλέον τόνισε ότι χρειάζεται η βοήθεια της Ελλάδας «στην εκπαίδευση των πιλότων μας στα F-16» ενώ πρόσθεσε πως «είναι σημαντική η βοήθεια για την πόλη της Οδησσού και της παρευξείνιας περιοχής, είναι σημαντικό ότι ελληνικές εταιρείες είναι έτοιμες να μεταφέρουν τα ουκρανικά σιτηρά».