Η Ιαπωνία έριξε στον Ειρηνικό νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα: Η Κίνα δεν θα εισάγει θαλασσινά φαγητά από τη χώρα (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Η Ιαπωνία έριξε στον Ειρηνικό νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα: Η Κίνα δεν θα εισάγει θαλασσινά φαγητά από τη χώρα (vid)
Τα νερά από το Φουκουσίμα Νταϊίτσι είναι η κληρονομιά της τριπλής καταστροφής που έπληξε την Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011, όταν πολύ ισχυρός σεισμός 9,1 προκάλεσε τσουνάμι.

Χρησιμοποιημένα και κατόπιν επεξεργασμένα νερά από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι έριξε στον Ειρηνικό ωκεανό η Ιαπωνία.

Χθές (24/8) στις 7 το πρωί (ώρα Ελλάδας) οι αντλίες ενεργοποιήθηκαν και οι βαλβίδες άνοιξαν προκειμένου τα νερά του εργοστάσιου Φουκουσίμα Νταϊίτσι να καταλήξουν στη θάλασσα.

Τα νερά από το Φουκουσίμα Νταϊίτσι είναι η κληρονομιά της τριπλής καταστροφής που έπληξε την Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011, όταν πολύ ισχυρός σεισμός 9,1 ρίχτερ προκάλεσε τσουνάμι. Εξαιτίας του τσουνάμι πλημμύρισε ο σταθμός και προκλήθηκε τήξη σε τρεις από τους αντιδραστήρες του. Τα εν λόγω νερά θα ρίχνονται στη θάλασσα σε μικρές ποσότητες και έπειτα από επιπλέον ελέγχους, ανέφερε η TEPCO, εταιρεία η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση. Σήμερα το πρωί ρίχθηκε στη θάλασσα η πρώτη ποσότητα, 7.800 κυβικά μέτρα, ενώ η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε 17 ημέρες.

Τόσο από τις αρχές της Ιαπωνίας όσο και από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας η διαδικασία χαρακτηρίζεται ασφαλής και ακίνδυνη. Τα νερά έχουν υποστεί επεξεργασία, ώστε να καθαριστούν από τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες, όμως δεν κατορθώθηκε να φιλτραριστεί το τρίτιο, που πάντως δεν θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία παρά σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

 

Λήψη πολλών προληπτικών μέτρων

Η διαδικασία αυτή θα είναι πολύ σταδιακή -αναμένεται να διαρκέσει ως τη δεκαετία του 2050, και το νερό με τρίτιο που θα απορρίπτεται μέσα σε μία ημέρα στη θάλασσα δεν θα ξεπερνά τα 500 κυβικά μέτρα.

Το νερό φιλτραρίστηκε προηγουμένως για να απαλλαγεί από την πλειονότητα των ραδιενεργών του ουσιών, με εξαίρεση το τρίτιο.

Η Ιαπωνία προβλέπει την απόρριψη των υδάτων αυτών αφού προηγουμένως θα έχει προβεί σε σημαντική αραίωσή τους, ούτως ώστε το επίπεδο της ραδιενέργειας σε αυτό να μην ξεπερνά τα 1.500 μπεκερέλ (Bq) ανά λίτρο.

Το επίπεδο αυτό είναι κατά 40 φορές κατώτερο των ιαπωνικών εθνικών προδιαγραφών για το νερό με τρίτιο, οι οποίες είναι ευθυγραμμισμένες με τις διεθνείς προδιαγραφές (60.000 Bq/λίτρο), και είναι εξάλλου περίπου 7 φορές χαμηλότερο από το πλαφόν που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για το πόσιμο νερό (10.000 Bq/λίτρο).

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο οποίος επιβλέπει την επιχείρηση της απόρριψης των υδάτων αυτών, έδωσε τον Ιούλιο το πράσινο φως του, κρίνοντας ότι το σχέδιο αυτό είναι σύμφωνο με «τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας» και ότι ο αντίκτυπός του όσον αφορά τη ραδιενέργεια «θα είναι αμελητέος στον πληθυσμό και το περιβάλλον».

Διαδηλώσεις στη Νότια Κορέα

Ωστόσο πολλοί βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Οι ιάπωνες ψαράδες φοβούνται επιπτώσεις στην εικόνα των προϊόντων τους, κάτι το οποίο ήδη γίνεται αισθητό με τους κινεζικούς εμπορικούς περιορισμούς που υιοθετήθηκαν τον περασμένο μήνα.

«Ο ωκεανός είναι το κοινό αγαθό της ανθρωπότητας. Η απόρριψη στη θάλασσα του μολύσμένου νερού που προέρχεται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι μια άκρως εγωιστική και ανεύθυνη ενέργεια που δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη το διεθνές δημόσιο συμφέρον», αντέδρασε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η απόρριψη στη θάλασσα νερού με τρίτιο είναι ωστόσο τρέχουσα πρακτική της πυρηνικής βιομηχανίας σε ολόκληρο τον κόσμο και το ετήσιο επίπεδο της ραδιενέργειας αυτών των απορρίψεων από τους κινεζικούς πυρηνικούς σταθμούς είναι πολύ ανώτερο αυτού που προβλέπεται για τον σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, αποκάλυψε το Τόκιο.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αδιάλλακτη θέση του Πεκίνου για τα ύδατα από την Φουκουσίμα συνδέεται πολύ πιθανόν επίσης με τις σινοϊαπωνικές σχέσεις που είναι ήδη τεταμένες σε πολλά οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα.

Άλλες χώρες και εδάφη της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού που έχουν καλύτερες σχέσεις με την Ιαπωνία, όπως η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Αυστραλία ή ακόμη τα Φίτζι και οι Νήσοι Κουκ, εξέφρασαν ως εκ τούτου την εμπιστοσύνη τους όσον αφορά την ασφάλεια της διαδικασίας απόρριψης, η οποία ελέγχεται από τον IAEA.

Διαδηλώσεις κατά της απόρριψης έγιναν ωστόσο στη Νότια Κορέα. Πάνω από 10 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στη Σεούλ επειδή αποπειράθηκαν να διεισδύσουν στην πρεσβεία της Ιαπωνίας, δήλωσε στο AFP η τοπική αστυνομία.

Στην Ιαπωνία, σε ένδειξη μιας κάποιας κόπωσης του πληθυσμού όσον αφορά το θέμα αυτό, συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε σήμερα το πρωί κοντά στον σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊίτσι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 9 ανθρώπους, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP που βρίσκονταν εκεί.

«Καλή πολιτική θα ήταν να μη κάνουν τίποτα που να είναι δυνητικά επικίνδυνο, βάσει της αρχής πρόληψης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διαδηλώτρια, η 70χρονη Ρουίκο Μούτο, η οποία ζει στον νομό της Φουκουσίμα.

«Η θάλασσα είναι ήδη πολύ μολυσμένη, πιστεύω ότι είναι πραγματικά απαράδεκτο να επιτρέπεται σκόπιμα να συνεχιστεί αυτό», σημείωσε.