Τελεσίγραφο Πούτιν στους μαχητές της Wagner: «Ορκιστείτε πίστη, διαφορετικά αφοπλιστείτε»

Τελεσίγραφο Πούτιν στους μαχητές της Wagner: «Ορκιστείτε πίστη, διαφορετικά αφοπλιστείτε»
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε όλους τους μαχητές της Wagner και άλλους Ρώσους μισθοφόρους να ορκιστούν πίστη στο ρωσικό κράτος.

To Κρεμλίνο αρνείται ότι δολοφόνησε τον αρχηγό της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, χαρακτηρίζοντας τις εκτιμήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών για πιθανή ανάμειξη του Βλαντιμίρ Πούτιν «απόλυτο ψέμα».

Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμώντας να προλάβει μια πιθανή εξέγερση όμοια με αυτή του Ιουνίου, κάλεσε όλους τους μαχητές της Wagner αλλά και μισθοφόρους και εθελοντές στρατιώτες που κινούνται μεμονωμένα στον πόλεμο της Ουκρανίας να δώσουν όρκο πίστης στο ρωσικό καθεστώς.

«Ή δίνετε όρκο και κρατάτε τα όπλα σας ή παραδώστε τα! Υπακούστε αλλιώς θα πάτε φυλακή» είναι το μήνυμα του Πούτιν στους στους στρατιώτες της Wagner.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο διάταγμα του Πούτιν αποτελεί μέρος των προσπαθειών να επιβεβαιώσει εκ νέου την εξουσία του μετά την ανταρσία του Βάγκνερ τον Ιούνιο. «Ο Πούτιν θέλει να έχει πιο αυστηρό έλεγχο στην Βάγκνερ για να βεβαιωθεί ότι δεν θα αντιμετωπίσει άλλη κρίση στο μέλλον», είπε στο BBC η Νάτια Σεσκούρια από το Royal United Services Institute.

Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι το διάταγμα έρχεται σε μια στιγμή που οι μισθοφόροι της Βάγκνερ δεν έχουν κανέναν ηγέτη!

Ωστόσο, οι μαχητές της Wagner κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους. Κανείς δεν γνωρίζει εάν θα συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Μάλιστα, μια ακροδεξιά υπομονάδα του Wagner, γνωστή ως Rusich, δήλωσε ότι σταματά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Πηγή: BBC