Wardruna στο Gazzetta: «Οι σκέψεις και τα συναισθήματα προηγούνται της μουσικής»

Wardruna στο Gazzetta: «Οι σκέψεις και τα συναισθήματα προηγούνται της μουσικής»
Το συγκρότημα από την Νορβηγία με τον καθηλωτικό ήχο και το σαγηνευτικό show, έρχεται στις 21 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο

«Φύλακας των μυστικών» ή «αυτή που ψιθυρίζει». Αυτό σημαίνει η... μυστήρια σε μη γνώστες λέξη "Wardruna" και σκέφτομαι πως με όλο το μύθο που έχει χτίσει το συγκρότημα, μάλλον κάτι τέτοιο μυστικιστικό θα μας περίμενε στη μετάφραση της λέξης. Το συγκρότημα που δημιουργήθηκε από τον Einar Selvik, πρώην ντράμερ των Gorgoroth και μετρά έξι δίσκους, είχε πάντοτε ως στόχο τη διατήρηση της αρχαϊκής νορβηγικής μουσικής με βάση τις αρχέγονες πηγές όπως είναι και οι Ρούνες.

Τα κοστούμια τους στα live, πιστά μουσειακά αντίγραφα των Vikings, συνδυάζονται με μουσικά όργανα που φτιάχτηκαν από το μηδέν από κέρατα κατσίκας και κρουστά από κόκκαλα ελαφιού. Η πολυφωνία και οι αναπαραγωγές φυσικών ήχων όπως δέντρων, βράχων και νερού, χαρακτηρίζει τη μουσική τους. Το συγκρότημα που τα τελευταία χρόνια έλαβε μεγάλη απήχηση λόγω του soundtrack της δημοφιλούς σειράς Vikings, έρχεται στην Αθήνα, στο χώρο που τους ταιριάζει καλύτερα, το Ηρώδειο.

Ο εμπνευστής και ψυχή του συγκροτήματος, Einar Selvik, μιλά στο gazzetta.gr:

Πως ξεκίνησε η επαφή σου με τις νορβηγικές παραδόσεις;

Πάντα με ενδιέφεραν οι νορβηγικές αξίες και έχω «εκτεθεί» από μικρός στη σκανδιναβική Ιστορία. Έτσι και αλλιώς είναι τα τοπία και τα αξιοθέατα τέτοια που δεν σε αφήνουν να μην επηρεαστείς. Δεν είναι κάτι που συνειδητοποιούμε συχνά αλλά στην εφηβεία κατάλαβα ότι οι ιστορίες μας δόθηκαν από τη γη. Η ιδέα για τη δημιουργία της μουσικής ήρθε επίσης στην εφηβεία αλλά η τελική απόφαση, καθώς ήμουν στο χώρο του metal, ήρθε αργότερα.

Τι σε ενέπνευσε να δημιουργήσεις μουσική γύρω από αυτές;

Το προσωπικό μου πάθος για αυτή τη μουσική έγινε πολύ σημαντικό και έτσι ξεκίνησε το συγκρότημα. Μου έλειπε αυτή η μουσική. Θα μπορούσα να πω ότι δημιούργησα τους Wardruna για να ακούω, να φτιάχνω αυτά τα τραγούδια και όχι να δανείζομαι μόνο μουσικές και στοιχεία. Η μουσική ιστορία της Σκανδιναβίας είναι σαν ένα μεγάλο παζλ. Συναντάς πολλά όργανα, δύσκολα στην κατασκευή τους και σε ορισμένες περιπτώσεις έπρεπε να τα συναρμολογήσουμε από το μηδέν καθώς δεν υπήρχαν στη σύγχρονη ζωή μας. Υπήρχε δηλαδή λόγος που κάναμε επτά χρόνια για να κυκλοφορήσουμε τον πρώτο μας δίσκο.

Το πέρασμά σου από τους πιο… σκληρούς Gorgoroth, έχει ομοιότητες με τους Wardruna πιστεύεις;

Αν δεις στα πρώιμα στάδια του black metal, το είδος έμοιαζε με το πανκ. Είχε ακόμη κοινά και με την πρώιμη μουσική δημιουργία ή τη φιλοσοφία της Musica Universalis. Όλα αυτά υπό το πρίσμα του ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα είναι πριν τη μουσική. Έτσι και στην περίπτωση των Wardruna, το συναίσθημα είναι σαφώς πιο σημαντικό από την τεχνική. Δεν είναι τα πάντα ο ήχος.

Ποιες πιστεύεις πως είναι οι αρχαίες σκανδιναβικές αξίες και πως τις τιμάς σήμερα εσύ προσωπικά;

Αρχικά, το πιο σημαντικό κομμάτι δεν θεωρώ πως είναι οι Βίκινγκς και η ιστορία τους. Υπάρχουν παλαιότερα δεδομένα που περιστρέφονται γύρω από τις αρχές του animism (ανιμισμός). Ο κόσμος μπορεί να ωφεληθεί αν καταλάβει πως η φύση είναι ιερή και δεν μιλάω μόνο πνευματικά. Φυσικά, ό,τι έχει αξία συνήθως έχει και κόστος. Είναι λοιπόν δύσκολο να πείσεις τους πλούσιους ανθρώπους να ασχοληθούν με το περιβάλλον και την προστασία του.

Πιστεύεις πως μέσα από τη μουσική έχεις χρέος ή σκοπό να περάσεις αυτά τα μηνύματα;

Το κάνω αλλά προσπαθώ να είναι χωρίς να κουνάω το δάχτυλο σε κανέναν. Δεν προσπαθώ να κάνω κήρυγμα. Αυτά που σκέφτομαι είναι μόνο μία αλήθεια αλλά για τον καθένα η αλήθεια είναι διαφορετική. Αποφάσισα από νωρίς να μιλάω για αυτά που θέλω και τα «καλά πράγματα», αυτά που είμαι υπέρ και όχι αυτά που είμαι κατά. Όμως, για να καταπολεμηθεί η άγνοια, χρειάζεται γνώση, χρειάζεται έμπνευση και εποικοδομητική σκέψη. Δεν πιστεύω σε φωνές και κόσμο που είναι στα κάγκελα.

To συγκρότημά σας έλαβε μεγάλη δημοσιότητα μετά τη συμμετοχή στο soundtrack της δημοφιλούς σειράς Vikings. Πως ήταν αυτή η εμπειρία;

Σίγουρα μας έκανε καλό αυτή η συνεργασία. Το να έχει τη μουσική σου ένα τέτοιο σόου είναι σημαντικό αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα την άμεση επιτυχία. Σε κάθε περίπτωση όμως θα κάνει «περίεργους» τους θεατές να μάθουν περισσότερα για τη μουσική σου και έτσι να σε μάθουν καλύτερα. Έτσι λοιπόν αρκετοί μας ανακάλυψαν και ήταν κάπως σαν καταλύτης εξελίξεων για εμάς. Πολλοί σκέφτονται ότι το σόου έφερε το ενδιαφέρον για τους Vikings αλλά η διαδρομή ήταν η ανάποδη. Τα τελευταία 15 χρόνια το ενδιαφέρον έχει ανέβει κατακόρυφα για τη σκανδιναβική παράδοση και αυτό βοήθησε την παραγωγή.

Γιατί θεωρείς πως υπήρξε αυτή η άνοδος στο ενδιαφέρον γύρω από τους Βίκινγκς τα τελευταία χρόνια;

Στην ουσία ο κόσμος ψάχνει τις ρίζες του και τις προχριστιανικές παραδόσεις. Άλλωστε περπατάμε στα ίδια μέρη που περπάτησαν οι πρόγονοί μας, είναι αδύνατο να μην μας προκαλείται ενδιαφέρον για εκείνα τα χρόνια.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Ελλάδα.

Πληροφορίες: https://www.more.com/music/wardruna/