Μητσοτάκης για φωτιά στον Έβρο: «Παρατηρήθηκε το φαινόμενο του "πυρονέφους της νύχτας"» (vid)
- «Να μην ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή»
- «Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής- Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το 112»
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ απειλητική και επικίνδυνη για όλους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές, για να υπογραμμίσει πως οι πολίτες αναμένουν από τους πολιτικούς λογοδοσία.
«Οι φωτιές δεν έχουν πολιτικό χρώμα και οι απαντήσεις μας θα πρέπει να είναι δοκιμασμένες στη ζυγαριά του ρεαλιστικού, του υπεύθυνου και του εφαρμόσιμου», συνέχισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας μάλιστα τη συμπαράσταση του προς όλους όσοι δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές. Διαβεβαίωσε πως το Κράτος θα ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες αποζημιώσεων αλλά και αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων.
«Οι κλιματικές απειλές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου, αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως δεν πρέπει εμείς να προσαρμοζόμαστε σε πρωτόγνωρα φαινόμενα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και επικαλέστηκε τη φριχτή εμπειρία της Χαβάης, όπου κάηκε μία ολόκληρη πόλη χωρίς να προλάβουν οι Αρχές να την εκκενώσουν με εκατοντάδες θύματα και αγνοουμένους.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η φετινή προετοιμασία ήταν καλύτερη, ωστόσο, ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κοκτέιλ πρωτόγνωρων φαινομένων.
«Υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, επίπεδα ακραία συναγερμού βαθμίδας 5 είχαμε 7 φόρες, το 2021 οι ανάλογες περιπτώσεις ήταν 4, πέρσι δεν είχαμε καμία, για να αντιληφθούμε το ακραίο, με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη φωτιά της Πάρνηθας, τόνισε ότι εντοπίστηκε αμέσως από μία αστυνομική δύναμη και η πρώτη ρίψη από ελικόπτερο έγινε 5 - 6 λεπτά αφότου η φωτιά εντοπίστηκε, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να τη σβήσει.
Επίσης, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε περαστικά στον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ακουστούν προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες για την επόμενη ημέρα.
«Να μην ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή»
Στη φωτιά του Έβρου παρατηρήθηκε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας, αυτή η πυρκαγιά θα μελετάται για χρόνια από τους επιστήμονες, τόνισε ο πρωθυπουργός και έδειξε φωτογραφίες με την αρχική εκδοχή της πυρκαγιάς και τη μετέπειτα για να καταδείξει την ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς. «Δεν επικαλούμαι τα παραπάνω για να δικαιολογήσω τους χειρισμούς, που έγιναν, εκ του αποτελέσματος αυτοί δεν βρέθηκαν στο ύψος των περιστάσεων»,υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Σήμερα το κράτος είναι παρόν αλλά η φωτιά επιμένει.Τίποτε πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές. Να μη μηδενίσουμε όμως τα βήματα που έγιναν για τη θεμελίωση της Πολιτικής Προστασίας και να μην ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής- Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το 112»
«Είναι καιρός λοιπόν να σταματήσει αυτό το παραμύθι των προσλήψεων, που δημιουργείται απ΄ αυτούς που αρέσκονται σε αλχημείες.Το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά καλύτερης εκπαίδευσης και μεγαλύτερης παρουσίας του πυροσβεστικού σώματος στα δάση που θα κάνουμε στο μέλλον» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά στην επιλογή των οργανωμένων εκκενώσεων, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, μαζί φυσικά και των ζώων. Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας, των κρίσιμων υποδομών και φυσικού περιβάλλοντος, μιλώ φυσικά για μία ιεράρχηση αξιών και απωλειών.
«Όποιος διαφωνεί με αυτήν την ιεράρχηση να το δηλώσει ευθέως εμείς θα συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είμαστε υπερήφανοι ότι μετακινήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη 15.000 άνθρωποι και ότι εκκενώθηκε ένα ολόκληρο νοσοκομείο, τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως αυτοί που βρίσκονται στο συντονιστικό της πυροσβεστικής κάνουν πολύ καλή δουλειά.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εκκένωση 20.000 ανθρώπων στη Ρόδο , λέγοντας ότι η επιχείρηση εκθειάστηκε στο εξωτερικό αλλά λοιδορήθηκε δυστυχώς στο εσωτερικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η πρόληψη είναι απαραίτητη και γνωστοποίησε πως 160 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης διατέθηκαν στην πρόληψη, ήτοι καθαρισμό και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.