Ξεκινά η κάθοδος της κακοκαιρίας «Daniel»: Που αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ξεκινά η κάθοδος της κακοκαιρίας «Daniel»: Που αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα (vid)
Τα φαινόμενα θα κάνουν την εμφάνιση τους από το μεσημέρι (4/9), με τις Αρχές να έχουν τεθεί σε πλήρη επιφυλακή. 

Φθινοπωρινό αναμένεται από σήμερα (4/9) και για τα επόμενα τρία 24ωρα το σκηνικό του καιρού, με βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Ενόψει της κακοκαιρίας, στην οποία δόθηκε το όνομα «Daniel», οι Αρχές τίθενται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν από τα βόρεια με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Ποιες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές, ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

Στον Χάρτη που ακολουθεί, επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 04/09 έως το βράδυ της Τετάρτης 06/09/2023. Οι περιοχές όπου θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι:

  • Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας)
  • Σποράδες
  • Πιερία
  • Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)
  • Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
  • Νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία)

«Ψυχρή λίμνη»: Tο φαινόμενο που φέρνει την επιδείνωση

Οπως εξηγεί το meteo.gr, aιτία για την επιδείνωση του καιρού είναι η νοτιοδυτική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τα Βόρεια Βαλκάνια προς τη χώρα μας και το Ιόνιο Πέλαγος, όπου και αναμένεται να αποκοπεί από τη γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη), και αργά κινούμενη αναμένεται να διατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου.

Η αργή κίνηση της «ψυχρής λίμνης» από το Ιόνιο προς την Κεντρική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με την επίμονη και έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων βροχών και καταιγίδων σε μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής, κυρίως, χώρας.