Το μικροσκοπικό κράτος με το πιο περιζήτητο domain: Κερδίζει το 10% του ΑΕΠ του από το διαδίκτυο

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Το μικροσκοπικό κράτος με το πιο περιζήτητο domain: Κερδίζει το 10% του ΑΕΠ του από το διαδίκτυο
Η Ανγκουίλα στην Καραϊβική θα κερδίσει μόνο για το 2023 περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα.

Κάποιες χώρες διαθέτουν αυτοκινητοβιομηχανίες, τεράστιες γεωργικές καλλιέργιες ή εκμεταλλεύονται τον τουρισμό τους, ενώ άλλες απλά δανείζουν το domain τους και κερδίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει η Ανγκουίλα, ένα μικροσκοπικό κράτος στην Καραϊβική με περίπου 16.000 μόνιμους κατοίκους, το οποίο διαθέτει αυτή τη στιγμή την πιο «hot» κατάληξη του διαδικτύου.

Βλέπεις, στη συγκεκριμένη χώρα (η οποία ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο) έχει καταχωρηθεί ο κωδικός χώρας "ai" από τον Οργανισμό Διαδικτύου για την Εκχώρηση Ονομάτων και Αριθμών. Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει να κάνει δική του μια διεύθυνση URL με κατάληξη σε ".ai" πρέπει να την πάρει από την κυβέρνηση της Ανγκουίλα.

Από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης κι έπειτα, όλο και περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας αποφάσισαν να δημιουργήσουν ιστοσελίδες με κατάληξη σε ".ai". Ανάμεσα σε αυτές και το xAI του Elon Musk, το Facebook, η Google, η Microsoft και δεκάδες startups. Ο Vince Cate, ένας προγραμματιστής λογισμικού που διαχειρίζεται το domain για λογαριασμό της επικράτειας από τη δεκαετία του 1990, δήλωσε στο Bloomberg ότι ο συνολικός αριθμός των εγγραφών σε «.ai» έχει σχεδόν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, φτάνοντας συνολικά τις 287.432.

Πρόσθεσε επίσης ότι «τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά εδώ» από τη δημιουργία του ChatGPT τον περασμένο Νοέμβριο. Όπως επισήμανε ο Cate, όλο αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να αποφέρει ακόμα και 30 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της Ανγκουίλα μόνο για φέτος από την ενοικίαση του domain.

 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, η Ανγκουίλα είχε ετήσιο ΑΕΠ 288 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Αυτό σημαίνει ότι το «.ai» θα μπορούσε να προσθέσει περίπου το 10% του συνολικού ΑΕΠ της.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η περίπτωση της Ανγκουίλα δεν είναι μοναδική. Ένα άλλο μικρό κρατίδιο, το Τουβαλού, έχει επίσης επωφεληθεί από τον δικό του κωδικό χώρας. Το domain ".tv" χρησιμοποιείται από διάφορους ιστότοπους με επίκεντρο το βίντεο, όπως το Twitch ή το Markos.tv. Κάπως έτσι, το 2019 το Τουβαλού έβγαλε 7,1 εκατομμύρια δολάρια, περίπου το 8% των συνολικών εσόδων της κυβέρνησης, από τη μίσθωση του domain του.