Οι νόμοι της Φυσικής μίλησαν: Ειδικός αποκαλύπτει τον λόγο που δεν μπορεί να υπάρξει ζωή μετά τον θάνατο (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Οι νόμοι της Φυσικής μίλησαν: Ειδικός αποκαλύπτει τον λόγο που δεν μπορεί να υπάρξει ζωή μετά τον θάνατο (vid)
Ένας θεωρητικός φυσικός είχε δώσει μια ολοκληρωμένη απάντηση, σχετικά με την μετά θάνατον ζωή. Ο επιστήμονας χρησιμοποίησε τους νόμους της Φυσικής, ώστε να απαντήσει σε ένα ερώτημα που ταλανίζει αρκετούς σκεπτικιστές.

Ο διάσημος θεωρητικός φυσικός Σον Κάρολ έδωσε, όπως ισχυρίζεται, μια οριστική εξήγηση για το γιατί η ζωή μετά το θάνατο είναι αδύνατη, προσφέροντας μια προοπτική που αμφισβητεί ορισμένες πεποιθήσεις που επικρατούσαν επί μακρόν.

Ο Κάρολ, εξωτερικός καθηγητής στο Ινστιτούτο Σάντα Φε και καθηγητής Φυσικής Φιλοσοφίας Homewood στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ασχολήθηκε με αυτό το διαχρονικό ερώτημα κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο The Amazing Meeting (TAM), ένα ετήσιο συνέδριο που επικεντρώνεται στην επιστήμη, τον σκεπτικισμό και την κριτική σκέψη, το 2012.

Στην ομιλία του, ο Κάρολ υποστήριξε ότι ο λόγος για την έλλειψη μιας μεταθανάτιας εμπειρίας έγκειται στην ολοκληρωμένη κατανόηση των «νόμων της φυσικής» που διέπουν την καθημερινή μας ύπαρξη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρέχουσα γνώση μας για τη φυσική αφήνει ελάχιστα περιθώρια για την πιθανότητα η ζωή να συνεχίζεται μετά το θάνατο.

 

Διευκρίνισε, δηλώνοντας: «Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν σωματίδια και δυνάμεις που θα μπορούσαν να περιέχουν τις πληροφορίες στον εγκέφαλό σας μετά το θάνατό». Ο φυσικός τόνισε ότι η έννοια της ζωής μετά θάνατον είναι ένας «ισχυρισμός» που θεμελιωδώς «παραβιάζει τους νόμους της φυσικής».

Ο Κάρολ τόνισε περαιτέρω την άποψή του με μια δόση ειρωνείας, αναφερόμενος στην εικόνα ενός φαντάσματος σε καρτούν στην παρουσίασή του στο PowerPoint, καθώς μετέφερε στο ακροατήριο: «Δεν υπάρχει ζωή μετά το θάνατο, παρά τις φωτογραφικές αποδείξεις που προσφέρονται εδώ».

Το επιχείρημά του ουσιαστικά βασίζεται στην απουσία οποιασδήποτε επιστημονικής βάσης για τη διατήρηση της συνείδησης ή της ταυτότητας κάποιου πέρα από τον φυσικό θάνατο. Με άλλα λόγια, αμφισβητεί την έννοια μιας αιθέριας ή πνευματικής ύπαρξης που επιμένει μετά την παύση των βιολογικών λειτουργιών.