Η κακοκαιρία Daniel άλλαξε μέχρι και το χάρτη της Θεσσαλίας (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Η κακοκαιρία Daniel άλλαξε μέχρι και το χάρτη της Θεσσαλίας (vid)
Η συνάντηση των πέντε ποταμών στη Θεσσαλία και η αλλαγή του χάρτη λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

Ο χάρτης της Θεσσαλίας άλλαξε μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel που αποδείχτηκε τρεις φορές πιο καταστροφική από τον «Ιανό», ενώ βάσει των δορυφορικών δεδομένων, το μεγαλύτερο τμήμα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.

Στη δορυφορική εικόνα, που ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, φαίνεται ότι η έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (με το γαλάζιο και μπλε χρώμα) είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την έκταση που είχε κατακλυστεί από τον Ιανό (με το μοβ χρώμα).

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το χαρακτηριστικό της Θεσσαλίας είναι ότι στην συγκεκριμένη περιοχή συναντιούνται πέντε ποτάμια. Ο Ενιπέας, που είναι ο 10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας, έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από το όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα και βγαίνει στον θεσσαλικό κάμπο.

Εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από Σοφάδες. Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς Πηνειό.

Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και Καράμπαλης, οι οποίοι επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό. Όλοι αυτοί οι τέσσερις ποταμοί, συναντιούνται μεταξύ τους και πριν τη Μεταμόρφωση μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα.

Όλα αυτά τα ποτάμια φούσκωσαν από το μεγάλο ύψος βροχής, με αποτέλεσμα τις ανυπολόγιστες καταστροφές που σημειώθηκαν στην περιοχή.

.