Κακοκαιρία Daniel: Πλημμύρισε βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Κακοκαιρία Daniel: Πλημμύρισε βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο (vid)
Από τη μανία της σφοδρής κακοκαιρίας δεν γλίτωσε ούτε το στρατόπεδο της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο του Βόλου.

Οι σκηνές από το Στεφανοβίκειο στο Βόλο, όπου εδρεύει η 1η Ταξιαρχία της Πολεμικής Αεροπορίας, προκαλούν εντυπώσεις. Πολυάριθμα ελικόπτερα UH-1H Iroquois της Αεροπορίας Στρατού διακρίνονται να πλέουν στα νερά που προκάλεσαν οι πλημμύρες που έπληξαν τη Μαγνησία.

Κάποιοι εικάζουν ότι ο λόγος που τα στρατιωτικά ελικόπτερα καθυστέρησαν να προσεγγίσουν τις πλημμυρισμένες περιοχές στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, μετά τον κατακλυσμό νωρίς το πρωί της Πέμπτης, οφείλεται στην πλημμύρα της βάσης του Στεφανοβικείου κατά τη διάρκεια της έντονης βροχόπτωσης της Τρίτης.

Αν και η φωτογραφία που δείχνει νερό κάτω από τα ελικόπτερα Iroquois είναι όντως αυθεντική, δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι τα ελικόπτερα Iroquois θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις πλημμυρισμένες περιοχές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προσέγγιση περιοχών με τεράστιο όγκο νερού απαιτεί τη χρήση ελικοπτέρων εξοπλισμένων με ειδικό μηχανισμό ανύψωσης για να κατεβαίνει το προσωπικό διάσωσης στα εγκλωβισμένα άτομα, ενώ το ελικόπτερο αιωρείται από πάνω τους.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνει ότι, το σύνολο των Ελικοπτέρων (Ε/Π) που σταθμεύουν στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1ης ΤΑΞΑΣ) στο Αεροδρόμιο (Α/Δ) του Στεφανοβικείου Βόλου, έχει μεταφερθεί με ασφάλεια σε στεγνή πίστα εντός του Α/Δ, σύμφωνα με τις υφιστάμενες, ισχύουσες και πάγιες διαδικασίες περί ασφάλειας υλικού και εγκαταστάσεων.

Αρχικά σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα μεταφέρθηκαν όλα τα λειτουργικά, εν χρήσει και επιχειρησιακά Ε/Π. Στην συνέχεια τελευταία μετακινήθηκαν τα Ε/Π (UH-1H) που έχουν χαρακτηριστεί ανενεργά λόγω παλαιότητας (60 ετών) και αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία από ετών.

Αυτά απεικονίζονται σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου παραμένει επιχειρησιακό. Όλα τα Ε/Π εντός αυτού είναι ασφαλή. Εξυπακούεται ότι τηρείται ετοιμότητα μετασταθμεύσεως και σε άλλες βάσεις της περιοχής ή και αλλού, σύμφωνα με τα ισχύουσες πάγιες διαδικασίες (πρωτόκολλα), αν η δυναμική κατάσταση του φαινομένου το επιβάλλει.