Η NASA κατάφερε να παράξει 122 γραμμάρια οξυγόνου στον Άρη: Είναι αρκετά για να επιβιώσει ένας σκύλος για δέκα ώρες (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Η NASA κατάφερε να παράξει 122 γραμμάρια οξυγόνου στον Άρη: Είναι αρκετά για να επιβιώσει ένας σκύλος για δέκα ώρες (vid)
Η εξέλιξη αυτή υπόσχεται πολλά για μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές στον Άρη και πέρα από αυτόν. Όχι μόνο ανοίγει το δρόμο για τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής στον κόκκινο πλανήτη, αλλά ανοίγει επίσης τη δυνατότητα χρήσης τοπικών πόρων.

Σε ένα πρωτοποριακό επίτευγμα που σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα στη διαστημική εξερεύνηση, η NASA παρήγαγε με επιτυχία οξυγόνο στον Άρη για πρώτη φορά. Το ιστορικό πείραμα, που πραγματοποιήθηκε από το ρόβερ Perseverance, το οποίο προσγειώθηκε στον κόκκινο πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021, απέδειξε τη δυνατότητα παραγωγής ζωτικών πόρων για τη διατήρηση της ζωής στον Άρη.

Αυτό το πρωτοποριακό κατόρθωμα κατέστη δυνατό χάρη στη χρήση μιας συμπαγούς συσκευής γνωστής ως MOXIE, η οποία δεν είναι μεγαλύτερη από έναν φούρνο μικροκυμάτων. Κατά τη διάρκεια περισσότερων από δύο ετών, το MOXIE εξήγαγε περιοδικά οξυγόνο από την αρειανή ατμόσφαιρα, καίγοντας το περιεχόμενό της σε διοξείδιο του άνθρακα.

Το αποτέλεσμα αυτής της αξιοσημείωτης προσπάθειας είναι η παραγωγή 122 γραμμαρίων οξυγόνου συνολικά. Για να θέσουμε αυτό το επίτευγμα σε προοπτική, μόλις 5 γραμμάρια οξυγόνου αρκούν για να συντηρήσουν έναν αστροναύτη για περίπου 10 λεπτά. Επομένως, τα 122 γραμμάρια που παράγονται θα μπορούσαν δυνητικά να παρέχουν οξυγόνο για τη διατήρηση της ζωής ενός αστροναύτη για περίπου τρεις ώρες.

Η εξέλιξη αυτή υπόσχεται πολλά για μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές στον Άρη και πέρα από αυτόν. Όχι μόνο ανοίγει το δρόμο για τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής στον κόκκινο πλανήτη, αλλά ανοίγει επίσης τη δυνατότητα χρήσης τοπικών πόρων για καύσιμα πυραύλων κατά τις επερχόμενες εξερευνήσεις.

Η αναπληρώτρια διοικητής Pam Melroy εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για τις εντυπωσιακές επιδόσεις του MOXIE, τονίζοντας τη σημασία του στην αξιοποίηση των πόρων για τις διαστημικές αποστολές. Δήλωσε: «Η εντυπωσιακή απόδοση του MOXIE δείχνει ότι είναι εφικτή η εξαγωγή οξυγόνου από την ατμόσφαιρα του Άρη, οξυγόνο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή αναπνεύσιμου αέρα ή καυσίμου πυραύλων στους μελλοντικούς αστροναύτες».

Οι επιπτώσεις αυτού του επιτεύγματος εκτείνονται πέρα από τον Άρη. Η NASA οραματίζεται ένα μέλλον όπου παρόμοιες τεχνολογίες θα επιτρέψουν την αξιοποίηση πόρων στη Σελήνη και τον Άρη, διευκολύνοντας τη μακροπρόθεσμη σεληνιακή παρουσία, δημιουργώντας μια ισχυρή σεληνιακή οικονομία και υποστηρίζοντας τελικά τις ανθρώπινες εξερευνητικές αποστολές στον Άρη.