Έρευνα του Αρείου Πάγου για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία: Εξετάζει τις καταγγελίες για παρέμβαση σε φράγματα

Επιμέλεια: Newsroom
Έρευνα του Αρείου Πάγου για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία: Εξετάζει τις καταγγελίες για παρέμβαση σε φράγματα
Στο στόχαστρο των ερευνών του Αρείου Πάγου έργα που δεν έγιναν και κονδύλια που «φαγώθηκαν» αντί να γίνουν αντιπλημμυρικά.

Εισαγγελική παρέμβαση από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για στοχευμένες έρευνες των εισαγγελικών Αρχών για συγκεκριμένα έργα που δεν έγιναν ή που έγιναν με κακοτεχνίες και για κακοδιαχείριση εκατομμυρίων ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία.

Στην παραγγελία της ζητά να διερευνηθεί τι έκαναν οι αρχές για να προστατεύσουν τους πολίτες, αν διατέθηκαν για τους σκοπούς που έπρεπε τα λεφτά για τα αντιπλημμυρικά έργα, αν έχουν καθυστερήσει κι αν ναι γιατί ; Πως συγκεκριμένα έργα που έγιναν μετά τον Ιανό τα πήρε το νερό στην πρόσφατη θεομηνία;

Που πήγαν τα λεφτά των αντιπλημμυρικών;

Η φονική κακοκαιρία αποκάλυψε, με τραγικό τρόπο, την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων στη Θεσσαλία, παρά την ηχηρή προειδοποίηση του «Ιανού». Η εισαγγελέας ζητά να ερευνηθεί αν ισχύει ότι από τα εκατ. ευρώ που έλαβε ο Δήμος Καρδίτσας για αποκατάσταση ζημιών και αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό, το 60% διατέθηκε για έργα «βιτρίνας».

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητά επίσης να ερευνηθεί για ποιο λόγο τρία χρόνια μετά το σαρωτικό πέρασμα του Ιανού, δεν έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην δεύτερη φάση.

Πού έστρεψαν τα νερά;

Από τις εισαγγελικές αρχές ζητείται να εξεταστεί αν αληθεύουν οι καταγγελίες ότι υπήρξε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατευτεί από την πλημμύρα ο Δήμος Καρδίτσας, με αποτέλεσμα να σκεπαστούν κάτω από τα νερό τα χωριά του κάμπου.

Πριν από μερικούς μήνες είχαν δρομολογηθεί διορθωτικά έργα στον ποταμό Καράμπαλη σε μήκος έξι χιλιομέτρων. Τα έργα δεν έγιναν ποτέ, με αποτέλεσμα το ανάχωμα να μην αντέξει και να σπάσει στο ύψος του οικισμού Μαυρίκα.