Υγειονομική βόμβα με χιλιάδες νεκρά ζώα στη Θεσσαλία: Μπαίνει στη μάχη της περισυλλογής και ο Στρατός

Επιμέλεια: Newsroom
Υγειονομική βόμβα με χιλιάδες νεκρά ζώα στη Θεσσαλία: Μπαίνει στη μάχη της περισυλλογής και ο Στρατός
Οι σωροί σκουπιδιών και τα μολυσμένα λιμνάζοντα νερά έχουν πλέον προκαλέσει αφόρητη δυσοσμία σε χωριά της Καρδίτσας, της Λάρισας και των Τρικάλων, ενώ παράλληλα δημιουργείται μια τεράστια υγειονομική βόμβα στην περιοχή.

Συνεχίζονται τα μεγάλα προβλήματα στο θεσσαλικό κάμπο με τις αρμόδιες Αρχές και τους κατοίκους να προσπαθούν να ανοίξουν τις οδικές αρτηρίες και να απομακρύνουν τα νεκρά ζώα που αποτελούν εστία μολυσματικών ασθενειών, την ώρα που σε ορισμένα χωριά το ύψος του νερού παραμένει υψηλό.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι πνίγηκαν περισσότερα από 110.000 ζώα και πτηνά και βασικό μέλημα τώρα αποτελεί η άμεση καύση τους ή η ταφή τους. Ο απολογισμός των νεκρών ζώων αυξάνεται καθημερινά, με την κατάσταση να γίνεται αφόρητη λόγω της δυσοσμίας, αλλά και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία όσο τα κουφάρια δεν απομακρύνονται.

Το χειρότερο είναι ότι κάποιοι ξεφορτώνονται νεκρά ζώα πετώντας τα σε χωματερές ή σε πρόχειρους τάφους ακόμη και κοντά σε ποτάμια ή υδραγωγεία, πράγμα που πολλαπλασιάζει τους υγιειονομικούς κινδύνους αντί να τους μειώνει.

Σήμερα όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ενεργοποιείται και ο Στρατός για την περισυλλογή των νεκρών ζώων.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «με εντολή του πρωθυπουργού, ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων, με την τήρηση παράλληλα όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για το προσωπικό».

Καταλήγοντας, ο υπουργός τονίζει ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν να συντρέχουν την ελληνική κοινωνία και τους δοκιμαζόμενους πολίτες στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας, όπου χρειαστεί».