Ζωρζ Πιλαλί στο Gazzetta: «Η τέχνη δεν ανακαλύπτει, αποκαλύπτεται»

Ζωρζ Πιλαλί στο Gazzetta: «Η τέχνη δεν ανακαλύπτει, αποκαλύπτεται»
Ο ζωντανός θρύλος της ελληνικής μουσικής που πάντρεψε τα μπλουζ, το ρεμπέτικο και τη σάτιρα, έρχεται στις 7 Οκτωβρίου στο Gagarin για την… Οχλοδοξία!

«Ο ύστατος εφηβισμός ενός γηραλέου κόσμου. Τα περίεργα και παράδοξα συμβεβηκότα άτινα παριστάνονται και ιστορούνται εις την σκηνήν δύνανται να προξενήσουν εις το φιλοθεάμον αθηναϊκόν κοινόν ρίγη διανοητικής συγκινήσεως».

Έτσι περιγράφεται η Οχλοδοξία από καλλιτέχνες και διοργανωτές και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τους πιστέψουμε.

Η σατιρική διάνοια, Ζωρζ Πιλαλί, ως μουσικός ταξιδιώτης και σχολιαστής της ελληνικής κουλτούρας, μας περιμένει σε ένα συναρπαστικό ραντεβού στο Gagarin 205. Ανεβαίνει στη σκηνή με μία δυνατή ομάδα μουσικών, με ενέργεια κατάλληλη για τις δύσκολες εποχές που βιώνουμε. Είδε άλλωστε τον κόσμο να αλλάζει, να βελτιώνεται ή να… καταστρέφεται και είναι εδώ για εξιστορήσει όσα είδε, έζησε και θυμάται.

banner

 

Ο Ζωρζ Πιλαλί στο gazzetta.gr:

- Πως θα ήταν η πορεία του Ζωρζ Πιλαλί αν ξεκινούσε σήμερα;

Αγαπητέ Παναγιώτη, εξαρτάται από τη χώρα που ζει ένας νέος καλλιτέχνης και δημιουργεί μέσα από τις επιρροές του περιβάλλοντος του. Εάν είναι κεχρισμένος - εμπνευσμένος τότε η τέχνη του αποκαλύπτεται και δημιουργεί μέσα από την ποιητική διάσταση.

- Λαϊκό, μπλουζ, ροκ και αρκετή σάτιρα. Πόση σημασία έχει για σένα το να αντιμετωπίζεις καταστάσεις με χιούμορ;

Η σάτιρα ανήκει σε μια ιδιαίτερη μορφή ποιητικής τέχνης. Στην φθηνή εποχή μας το κακεντρεχές χωρατό, τα λογοπαίγνια, τα ευφυολογήματα της κοινοτυπίας έχουν διαμορφώσει μία άγρια αντίληψη τού φιλοθεάμονος κοινού για την σάτιρα.

- Μεγαλωμένος στα Σεπόλια με πολλές παραστάσεις, νύχτα και διασκέδαση. Πόσο έχει αλλάξει η Αθήνα;

Στη δεκαετία του 60’ παίζαμε με τα παιδιά της γειτονιάς μπάλα, πετροπόλεμο, ξύλο, τσιγκάκια, μπίλιες, χαρτάκια, εξερεύνηση σε παλιά ερειπωμένα σπίτια, σε οικοδομές, εκδρομές, εξερευνήσεις σε άλλες γειτονιές ότι μπορεί να φανταστείς. Η νυχτερινή διασκέδαση δεν μου άρεσε κάτι κυριλέ κλαμπ στο Κολωνάκι σκυλάδικα, μπαράκια της υπνηλίας, κυρίως στα ροκ κλαμπ πήγαινα σε συναυλίες.

- Πόσο έχει αλλάξει και προς ποια κατεύθυνση η διασκέδαση των Ελλήνων;

Και τώρα όπως και τότε η ίδια νοοτροπία κυριαρχεί στη νυχτερινή διασκέδαση.

- Ξεχωρίζεις κάποιον καλλιτέχνη του σήμερα;

- Δεν παρακολουθώ ιδιαίτερα τα μουσικά τεκταινόμενα. Μουσικοί όπως ο κιθαρίστας της μπλουζ μουσικής Eric Gales, ο Βύρωνας Ντόλας, ο Γιάννης Αράπης, ο Βασιλάρας είναι ιδιαίτεροι. Και η χιπ χοπ σκηνή έχει ενδιαφέρουσες μπάντες.

- Οι δημιουργίες σας ήταν μοναδικές και σαφώς πρωτότυπες. Τι είχε-έχει σταθεί έμπνευση στο έργο σου;

Η έμπνευση δεν είναι συμπίλημα, ένα απόσταγμα των αναγνωσμάτων. Η τέχνη δεν ανακαλύπτει, αποκαλύπτεται. Εξάλλου οι διδάσκαλοι διδάσκουν τους φιλομαθείς και υπενθυμίζουν εις τας εξαιρέτους διανοίας.

- Λίγα λόγια αν θέλετε για τον Παύλο Σιδηρόπουλο και τι θα γνώριζαν οι νέες γενιές αν τον «προλάβαιναν»

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος είναι ο αδιαμφισβήτητος δημιουργός της Ελληνικής Ροκ μουσικής. Ηταν ένας φύση, θέση ευγενής, εμφορούμενος από την ιδέα και δημιουργούσε υπό την απόλυτη πειθαρχία της καλλιτεχνικής του συνειδήσεως την οποίαν διαμορφώνει το ίδιο το ποιητικό έργο και δεν έχει σχέση με την κοινή επίκτητον συνείδηση.

- Τι να περιμένουμε από την «Οχλοδοξία»;

Η Οχλοδοξία είναι μια γνήσια λαϊκή παράσταση. Η λαϊκή παράσταση πρέπει να είναι η συνέχεια της μεγάλης θεατρικής παραδόσεως φέρουσα στοιχεία από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας. Χωρίς συρραφές ή αποσπάσματα από την αρχαία και σύγχρονη γραμματεία.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

- Mezzo soprano: Ανδρονίκη Σκουλά
- Soprano: Γεωργία Τσετσώνη
- Τύμπανα: Κυριάκος Δαρίβας
- Μπάσο: Μιχάλης Σουλάκης
- Πιανο: Δημήτρης Δημητριάδης
- Βιολί: Χρήστος Ψαρομήλιγκος

Εισιτήρια - Πληροφορίες ΕΔΩ