Θεσσαλία: Πρώτος θάνατος από λεπτοσπείρωση στις πληγείσες περιοχές

Επιμέλεια: Newsroom
Θεσσαλία: Πρώτος θάνατος από λεπτοσπείρωση στις πληγείσες περιοχές
Ο πρώτος θάνατος από μολυσματικές ασθένειες οι οποίες προέκυψαν έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία καταγράφηκε στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Αγριά Βόλου.

Αντιμέτωποι με ασθένειες είναι οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias στη Θεσσαλία, με έναν άνθρωπο να χάνει τη ζωή του από λεπτοσπείρωση.

Σύμφωνα με το MEGA, πρόκειται για έναν 57χρονο άνδρα, ο οποίος κατέληξε το απόγευμα της Παρασκευής.

Όπως ανακοινώθηκε από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα κατά την ενημέρωση για τους πλημμυροπαθείς, δεν έχει εντοπιστεί κανένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα λεπτοσπείρωσης.

Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα εννέα, με δύο εξ αυτών να εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ενώ σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και ο άνδρας που έχασε τη ζωή του.

Τι είναι η λεπτοσπείρωση

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία προσβάλλει τόσο τον άνθρωπο όσο και τα ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα.

Η φυσική αποθήκη του βακτηρίου είναι τα άγρια τρωκτικά αλλά μπορεί να φιλοξενείται και από πολλά είδη ζώων από τα οποία αποβάλλεται συνήθως με τα ούρα. Το βακτήριο έχει την ικανότητα να επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές (υγρασία, οργανική ύλη, όχι ακραίες θερμοκρασίες).

Ο άνθρωπος μολύνεται μέσω επαφής με δέρμα που έχει λύσεις συνέχειας, με βλεννογόνους (μάτια, στοματική κοιλότητα) ή μέσω κατάποσης υγρού ή τροφής που έχει ζωντανή Leptospira. Η νόσος μπορεί να έχει ποικίλη βαρύτητα, να είναι υποκλινική ή με ήπια συμπτώματα. Συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, ρίγος και μυαλγία. Χαρακτηριστικό εύρημα της νόσου είναι η έντονη ερυθρότητα του εσωτερικού του ματιού (ένεση επιπεφυκότα) όμως δεν εμφανίζεται πάντα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προσβληθούν τα νεφρά και το ήπαρ (συκώτι) ή και πολλά συστήματα, οπότε τότε η κλινική εικόνα μπορεί να είναι ιδιαίτερα βαριά. Η νόσος μπορεί να έχει και μοιραία κατάληξη ιδίως σε βαρέως πάσχοντες που εμφανίζουν πολυοργανική ανεπάρκεια.

Πώς μεταδίδεται η λεπτοσπείρωση;

Η λεπτοσπείρωση μεταδίδεται άμεσα, μέσω επαφής τραυματισμένου δέρματος με ούρα ή ιστούς μολυσμένου ζώου (άγριου ή οικόσιτου) και έμμεσα, μέσω επαφής με μολυσμένο με ούρα περιβάλλον (μολυσμένο νερό και χώμα, μολυσμένα τρόφιμα).