Η νέα τεχνική στον ύπνο που σε βοηθάει να κοιμάσαι καλύτερα: Καλύπτεις το στόμα σου με μονωτική ταινία (vid)
Η «συγκόλληση» του στόματος έχει γίνει ένα δημοφιλές μέσο για τον ύπνο, χάρη σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok και το Instagram. Περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός μικρού κομματιού ταινίας πάνω από τα χείλη κάποιου κατά τη διάρκεια του ύπνου, με στόχο την προώθηση της αναπνοής από τη μύτη και ενδεχομένως την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων που σχετίζονται με τον ύπνο. Ενώ ορισμένοι χρήστες έχουν αναφέρει θετικά αποτελέσματα, τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν το mouth taping παραμένουν περιορισμένα.
Ο Zack Ford, ηλικίας 38 ετών, αποφάσισε να δοκιμάσει το mouth taping αφού ανάρρωσε από χειρουργική επέμβαση για αποκλίνον διάφραγμα. Παρά την επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης στη βελτίωση της ρινικής του αναπνοής, ο Ford εξακολουθούσε να αναπνέει από το στόμα του τη νύχτα, με αποτέλεσμα να έχει ξηροστομία κατά το ξύπνημα. Μετά από πρόταση του γιατρού του, ο Ford δοκίμασε το mouth taping και εξεπλάγη ευχάριστα από τα αποτελέσματα. Παρουσίασε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου του.
@guardian Thinking about trying the mouth taping trend? First listen to our science podcast host explain why the wellness trend may not be as beneficial as you’re told #Mouthtaping #wellness #sleep #health #trend ♬ Ambient ambient - FLATT
Τα υποτιθέμενα οφέλη του mouth taping κυμαίνονται από την αντιμετώπιση οδοντιατρικών προβλημάτων έως τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνική για να αποτρέψουν το τρίξιμο των δοντιών, να καταπολεμήσουν την κακή αναπνοή, να μειώσουν το ροχαλητό και ενδεχομένως να διαχειριστούν την άπνοια ύπνου. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της δύναμης των γνάθων και της συνολικής φυσικής κατάστασης.
Ωστόσο, η επιστημονική υποστήριξη αυτών των ισχυρισμών είναι περιορισμένη. Σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε στο British Dental Journal, ο οδοντίατρος Jonathan Quigley τόνισε την έλλειψη δεδομένων που να τεκμηριώνουν τα υποτιθέμενα οφέλη του mouth taping. Ο Quigley, ο οποίος εργάζεται σε οδοντιατρική κλινική στην Αγγλία, ζήτησε περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση τόσο των πιθανών πλεονεκτημάτων όσο και των κινδύνων που συνδέονται με αυτή την πρακτική.
Η ιδέα της χρήσης μιας συσκευής για να κρατά το στόμα κλειστό κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν είναι εντελώς νέα. Εδώ και χρόνια, οι γιατροί χρησιμοποιούν ιμάντες για το πηγούνι προκειμένου να βοηθήσουν τους ασθενείς με άπνοια στον ύπνο να διατηρούν κλειστό το στόμα τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας με συνεχή θετική πίεση των αεραγωγών (CPAP). Η CPAP είναι μια τυπική θεραπεία που χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα για την παροχή αέρα υπό πίεση μέσω μιας μάσκας, διατηρώντας τους αεραγωγούς ανοιχτούς. Ενώ οι ιμάντες πηγουνιού μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αναπνοής από το στόμα και της διαρροής αέρα, δεν είναι καθολικά αποτελεσματικοί και μπορεί να είναι άβολοι για ορισμένους χρήστες.
Εν κατακλείδι, ενώ η τοποθέτηση ταινιών στο στόμα μπορεί να προσφέρει πιθανά οφέλη, παραμένει αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας και συζήτησης. Τα άτομα που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν αυτή την τεχνική θα πρέπει να συμβουλεύονται τους επαγγελματίες υγείας και να εξετάζουν τους ατομικούς παράγοντες και τα επίπεδα άνεσης πριν την υιοθετήσουν ως τακτική πρακτική.