Οι ελεεινές εικόνες στη ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου «Αγία Όλγα» που οδήγησαν στην καρατόμηση της διοίκησης (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Οι ελεεινές εικόνες στη ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου «Αγία Όλγα» που οδήγησαν στην καρατόμηση της διοίκησης (vid)
Ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έπαυσε τη Διοίκηση του «Αγία Όλγα» μετά τις εικόνες ντροπής που κυκλοφόρησαν από τις άθλιες συνθήκες στο νοσοκομείο.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στις εικόνες ντροπή από την Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου «Αγία Όλγα» που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Η καλή κατάσταση των νοσοκομειακών χώρων, ώστε να διασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας. Επειδή πολλά νοσοκομεία έχουν πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανακαίνιση και αναβάθμισή τους με τη διάθεση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Για τις ψυχιατρικές κλινικές είναι σε εξέλιξη, ήδη, η υλοποίηση προγράμματος για την αναβάθμισή τους, συνολικού ύψους 3.5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παρά ταύτα, και έως την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των υποδομών τους, ζητήθηκε εμφατικά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους επικεφαλής των υγειονομικών περιφερειών να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα έχει να κάνει με την κατάσταση των χώρων υγιεινής ή μικροζημιές σε κάθε χώρο των νοσοκομείων με κάλυψη της δαπάνης από το υπουργείο Υγείας», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Νωρίτερα το πρωί είχε προηγηθεί ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, στο οποία οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου προχώρησαν σε σοβαρές καταγγελίες για την άθλια κτιριακή κατάσταση της Ψυχιατρικής Κλινικής.

«Η κλινική εκπέμπει SOS, είκοσι ασθενείς χρησιμοποιούν αυτές τις άθλιες τουαλέτες» ανέφερε μιλώντας στην κάμερα του ΣΚΑΙ ο Δημήτρης Αβραμίδης, Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, περιγράφοντας επίσης τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αγία Όλγα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της προέδρου των εργαζομένων του νοσοκομείου, Δώρας Κούνα, η οποία αναφέρθηκε στην άθλια κατάσταση που αναγκάζονται να διαβούν 20 ασθενείς και να εργάζονται γιατροί και νοσηλευτές.

«Ήταν ένα κτήριο κόσμημα, αυτή τη στιγμή είναι ένα κτήριο επισφαλές και για ασθενείς και για εργαζόμενους, οι τοίχοι πέφτουν, το νερό στάζει μέσα στον χώρο, δεν γίνεται άλλο αυτή η κατάσταση, πρέπει κάτι να αλλάξει», ανέφερε η ίδια.