Δημήτρης Πτωχός στο Gazzetta: «Θέλουμε να κάνουμε την περιφέρεια Πελοποννήσου μια περιφέρεια πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

Δημήτρης Πτωχός στο Gazzetta: «Θέλουμε να κάνουμε την περιφέρεια Πελοποννήσου μια περιφέρεια πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
Ο Δημήτρης Πτωχός μίλησε στο Gazzetta για την υποψηφιότητα του στις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κ. Πτωχός μίλησε για τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής, τόνισε τη σημασία της επόμενης ημέρας, ενώ υπενθύμισε πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος της Πελοποννήσου διαχρονικά στην ιστορία της χώρας.

Είστε ένας άνθρωπος που για χρόνια ήσασταν στον ιδιωτικό τομέα. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Η επαγγελματική μου δραστηριοποίηση στην ελεύθερη αγορά μού έχει δώσει γνώσεις, εμπειρία, με δίδαξε να έχω πίστη στην επίτευξη ενός στόχο και επιμονή στην τήρηση ενός καλό οργανωμένου σχεδίου. Μετά από τόσα χρόνια στην ελεύθερη αγορά, νιώθω πως διαθέτω τα εφόδια για να μπω μπροστά στην προσπάθεια η Πελοπόννησος να αλλάξει εποχή. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η ίδια μας η ζωή, η καθημερινότητά μας και οι συνήθειές μας, οι υποδομές και οι μετακινήσεις μας. Η Πελοπόννησος είναι ο τόπος που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω με τη σύζυγό μου και τα παιδιά μας. Ο τόπος αυτός μου έδωσε εφόδια, έμπνευση και ώθηση στη ζωή μου. Νιώθω χρέος μου αυτό να το ανταποδώσω και η τόσο τιμητική πρόταση του Πρωθυπουργού μού δίνει τη δυνατότητα να το κάνω με ένα καλά οργανωμένο σχέδιο και μία καταρτισμένη ομάδα.

1

 

Ποιος πρόκειται να είναι ο σχεδιασμός σας για βασικούς τομείς στην περιφέρεια της Πελοποννήσου;

Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να έχουμε ανάπτυξη στην Περιφέρεια. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο πολύ πιο φιλικό και αυτό είναι κάτι που θα θέλαμε να το κάνουμε άμεσα καθώς μεταφράζεται και σε θέσεις εργασίας. Ένα δεύτερο πράγμα είναι να στηρίξουμε τους πιο βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της Πελοποννήσου, που είναι ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός.

Το πρόγραμμα μας περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο 5ετές σχέδιο marketing ώστε να αναδειχθούν σε μεγάλη κλίμακα τόσο τα προϊόντα όσο και ο τουρισμός της Πελοποννήσου. Στόχος μας η δημιουργία ενιαία ταυτότητα για την Περιφέρειά μας. Να μάθουν σε όλο τον κόσμο τι θα πει Πελοπόννησος. Νομίζω ότι και εδώ υπάρχουν πολλά περιθώρια να κάνουμε πολλά πράγματα, με σημαντικότερο απ' όλα να δημιουργήσουμε συνέργειες ανάμεσα σε αυτούς τους τομείς. Τρίτο είναι ότι πρέπει πολύ γρήγορα να εκσυγχρονίσουμε τη διοίκηση σε επίπεδο περιφέρειας, να απλοποιήσουμε διαδικασίες και κυρίως να ψηφιοποιήσουμε διαδικασίες ώστε να είναι καλύτερη η εξυπηρέτηση των πολιτών μας.

Σύμφωνα με εσάς, ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειάς σας και ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός σας για να τα αξιοποιήσετε;

Αυτή θα μπορούσε να είναι μία ξεχωριστή συνέντευξη από μόνη της. Όταν μιλάω για τα πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου κινδυνεύω να χαρακτηριστώ ως τοπικιστής. Ειλικρινά όμως, η Πελοπόννησος αποτελεί πλεονέκτημα για ολόκληρη την Ελλάδα και στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα προς όφελος των ανθρώπων της και του τόπου μας. Ο τόπος μας είναι μοναδικός και ξεχωριστός. Από την μακραίωνη ιστορία της και το πολιτιστικό της απόθεμα, τις φυσικές ομορφιές της και την ποικιλομορφία της, από την πρωτογενή παραγωγή και τα υψηλού επιπέδου προϊόντα, μέχρι τις τουριστικές υποδομές που είναι διάσημες παγκοσμίως. Από τους ανθρώπους και την ξεχωριστή κουλτούρα τους μέχρι τα διάσημα αξιοθέατα.

Ο σχεδιασμός μας είναι να τα αναδείξουμε και χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία και στη βάση ενός σχεδίου να τα αξιοποιήσουμε. Η Πελοπόννησος είναι ένας πανέμορφός τόπος που μπορεί να καταστεί τουριστικός προορισμός 12 μήνες το χρόνο. Παράλληλα, η Πελοπόννησος είναι μία περιφέρεια η οποία έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα πολιτών που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, με τη γη. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους τα αυξήσουν την παραγωγή των ήδη ποιοτικών προϊόντων με την υιοθέτηση σύγχρονων, περιβαλλοντικά ορθών πρακτικών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών προϊόντων.

Από την άλλη, η Πελοπόννησος είναι η Περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολούμενων στον πρωτογενή, αγροτικό τομέα. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει λοιπόν ώστε να εκσυγχρονίσουμε τους τρόπους παραγωγής αλλά για να το κάνουμε αυτό πρέπει τόσο να προσελκύσουμε κεφάλαια, όσο και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους.

2

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος στόχος που έχετε θέσει για την Περιφέρεια;

Ο στόχος είναι όταν με το καλό φτάσουμε στο 2028 και δούμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου να αντικρίσουμε μία περιφέρεια που έχει αναπτυχθεί με σχέδιο, έχει θέσεις εργασίας, ένα μέρος όπου οι άνθρωποι που κρατούν ζωντανά τα χωριά, μπορούν να κάνουν τις δουλειές τους δίχως να τρέχουν στα αστικά κέντρα. Μία περιφέρεια που διαθέτει ένα αναπτυξιακό μοντέλο που αξιοποιεί το γεωγραφικό της ανάγλυφο, βελτιώνει την ποιότητα ζωής με σαφή κοινωνικό κι ανθρώπινο χαρακτήρα. Θα το πω όσο πιο απλά γίνεται: Θέλουμε να κάνουμε την περιφέρεια Πελοποννήσου μια περιφέρεια πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ποια είναι τα έργα που έχετε αρχειοθετήσει στην ατζέντα σας και πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τους πόρους που θα λάβετε ως Περιφέρεια;

Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα μέχρι να φτάσουμε εκεί. Το πρώτο είναι να διαμορφώσουμε ένα σωστό, σταθερό και πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο: αυτό σημαίνει χωροταξικός σχεδιασμός, σημαίνει πολεοδομικός σχεδιασμός στις πόλεις, ώστε ο καθένας να ξέρει τι και πού μπορεί να κάνει. Δεύτερον, χρειάζονται γρήγορες υπηρεσίες προκειμένου να μπορούν να διευθετηθούν με ταχύτητα και διαφάνεια οι απαιτούμενες διαδικασίες. Ο χρόνος για κάθε επένδυση είναι πάρα πολύ σημαντικός, ενδεχομένως να είναι το σημαντικότερο. Το τρίτο είναι η καλύτερη διαχείριση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να μπορέσουμε να βοηθήσουμε επιχειρήσεις που θέλουν να εγκατασταθούν και να επενδύσουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Και το τέταρτο είναι οι υποδομές. Οι υποδομές άπτονται της διαχείρισης φυσικών πόρων, της μετακίνησης και της πολιτικής προστασίας όπως αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες.

Οι εικόνες που διαδραματίστηκαν, πρώτα το καλοκαίρι και μετά με τις πλημμύρες, ήταν συγκλονιστικές. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μας απειλεί. Αύριο ίσως είστε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Πώς θα χειριστείτε ανάλογες καταστροφές;

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε με υλικοτεχνική υποδομή όλους τους φορείς οι οποίοι ασχολούνται με την πολιτική προστασία, πρέπει να συντονιζόμαστε πολύ καλύτερα με την κεντρική κυβέρνηση και τα συντονιστικά όργανα και σίγουρα πρέπει πολύ νωρίτερα να γίνονται όλες οι ενέργειες πρόληψης, κυρίως καθαρισμοί, εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής, άμεση συνεργασία με τους δήμους προκειμένου να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία, που πρέπει να υπάρχουν, προκειμένου να συνδράμουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θεωρούμε αναγκαία τη συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών και το κεντρικό κράτος για την εκπαίδευση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού στην Πολιτική Προστασία.

Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε τη λειτουργία Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, να φτιάξουμε Κέντρο Παρακολούθησης Επιπτώσεων Κλιματικής Κρίσης όπως και να ιδρύσουμε Σύνδεσμο Προστασίας Δασών –όπως ο ΣΠΑΥ στην Αττική- με συμμετοχή και των 26 Δήμων μας. Ωστόσο η Κλιματική Κρίση είναι ήδη εδώ. Μακάρι να είχαμε την δυνατότητα να μπορούμε να προλαμβάνουμε όλες τις φυσικές καταστροφές, όμως θέλω να δεσμευτώ ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα βρίσκεται πάντα στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας, εκπληρώνοντας πλήρως τις υποχρεώσεις της. Δεν πρόκειται να ακούσετε από έμενα τη φράση «Αυτό δεν είναι δική μου αρμοδιότητα». Ακόμα και σε προβλήματα που άπτονται την κεντρικής διοίκησης, είμαι έτοιμος να προτείνω λύσεις και να πιέσω, σε όποιο βαθμό αυτό χρειαστεί.

4

Τι έχετε να πείτε για τους φορείς που αντιδρούν στα μεγάλα έργα πνοής, όπως η ανακύκλωση σκουπιδιών αλλά και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Οι αντιδράσεις είναι καλοδεχούμενες αρκεί να βασίζονται σε επιχειρήματα, σε αντιπροτάσεις και ρεαλισμό. Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος. Σε μεγάλα προβλήματα όπως ανακύκλωση σκουπιδιών, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακύκλωση και αξιοποίηση και άλλων φυσικών πόρων, όπως το νερό, είμαστε διατεθειμένοι να σπάσουμε αυγά για το καλό του τόπου μας. Δεν λέω ότι δεν πρόκειται να συζητήσουμε με τους φορείς και να ζητήσουμε την άποψή τους. Άλλο αυτό όμως και άλλο το να είμαστε όμηροι αντιδράσεων που στοχεύουν στη μη λύση των προβλημάτων και τη διατήρηση μιας βλαπτικής κατάστασης. Πρέπει να βρεθούν καινοτόμες λύσεις, αρκετή φαντασία και σίγουρα πολύ καλό πνεύμα συνεργασίας με όλους τοπικούς φορείς.

Πρόσφατα συναντηθήκατε με την Υπουργό Πολιτισμού και μιλήσατε σχετικά με την πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου. Τι σημαίνει για εσάς ο πολιτισμός;

Ο πολιτισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά στοιχεία της ταυτότητάς μας ως Έλληνες. Είναι η ιστορία μας, οι ρίζες μας που όσο πιο βαθιές είναι τόσο πιο μακριά μπορούμε να πάμε. Το πολιτιστικό αποτύπωμα της περιφέρειας Πελοποννήσου και η αξιοποίησή του είναι ένας από τους άξονες του προγράμματός μας. Η Πελοπόννησος Μπροστά» έχει στο επίκεντρό του την ανάδειξη των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, αλλά και την προστασία τους, ώστε να παραδοθούν όπως πρέπει στις επόμενες γενιές.

Την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον υφυπουργό Χρίστο Δήμα και το γενικό γραμματέα Γιώργο Διδασκάλου και συζητήσαμε για το πρόγραμμα του συνδυασμού μας. Ο πολιτισμός εκτός από τις αναπτυξιακές προοπτικές μπορεί να λειτουργήσει ιδιαίτερα αποτελεσματικά στο πεδίο του soft power και, σε αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα βρίσκεται σε διαρκή και ουσιαστική επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων. Ακριβώς γι’ αυτό διπλασιάζουμε τον ετήσιο προϋπολογισμό της Περιφέρειάς μας για τον Πολιτισμό και ενοποιούμε μνημεία και πολιτιστικούς χώρους, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε το πρόγραμμα «Ένας Περίπατος στην Ιστορία». Γνωρίζουμε Ένας στόχος επίσης είναι τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Πελοποννήσου να καταστούν πλήρως προσβάσιμοι για όλους και ιδίως για τα άτομα με αναπηρία.