Η στιγμή που το Iron Dome αναχαιτίζει τους πυραύλους που εκτοξεύονται από τη Γάζα: Πώς λειτουργεί το αμυντικό σύστημα της χώρας (vid)

Η στιγμή που το Iron Dome αναχαιτίζει τους πυραύλους που εκτοξεύονται από τη Γάζα: Πώς λειτουργεί το αμυντικό σύστημα της χώρας (vid)
Η αμερικανική υποστήριξη για το Iron Dome αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δέσμης στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, η οποία, βάσει διμερούς συμφωνίας, θα ανέλθει σε 38 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2019 έως το 2028.

Παλαιστίνιοι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσαν ένα μπαράζ από 3.000 ρουκέτες προς το Ισραήλ , μια κίνηση που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε αιτία για κήρυξη πολέμου. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ρουκετών προκάλεσε ελάχιστη ή καθόλου ζημιά, χάρη σε μεγάλο βαθμό στο τρομερό σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ.

Το Iron Dome σχεδιάστηκε αρχικά για να αντιμετωπίσει την απειλή των όλμων και των ρουκετών που εκτοξεύονται στο Ισραήλ σε σχετικά μικρές αποστάσεις από μαχητές στη Γάζα και από αντι-ισραηλινούς μαχητές στο Λίβανο, ιδίως εκείνους που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ. Η παρθενική του αναχαίτιση πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2011, όταν κατέρριψε με επιτυχία μια ρουκέτα Grad που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα προς την ισραηλινή πόλη Άσκελον. Έκτοτε, έχει αποτρέψει χιλιάδες εισερχόμενες ρουκέτες.

Το σύστημα λειτουργεί με ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ραντάρ που μπορεί να ανιχνεύσει ένα εισερχόμενο βλήμα σε ακτίνα 4 έως 70 χιλιομέτρων, προβλέποντας την τροχιά του και το σημείο πρόσκρουσής του. Ένα κέντρο ελέγχου επεξεργάζεται αυτά τα δεδομένα και επικοινωνεί με έναν αξιωματούχο που εκτοξεύει έναν πύραυλο για την εξουδετέρωση της απειλής. Το Iron Dome είναι ειδικά σχεδιασμένο για να εμπλέκεται μόνο με βλήματα που αποτελούν πραγματική απειλή, ιδίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Το κόστος κάθε πυραύλου αναχαίτισης εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 40.000 και 50.000 δολαρίων.

 

Αρχικά αναπτύχθηκε χωρίς αμερικανική βοήθεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να παρέχουν οικονομική υποστήριξη για το Iron Dome το 2011. Με την αμερικανική επένδυση ήρθαν και οι απαιτήσεις του Κογκρέσου για ανταλλαγή τεχνολογίας και συμπαραγωγή, που τελικά οδήγησαν στη συμμετοχή του αμερικανικού αμυντικού εργολάβου Raytheon Technologies στην συμπαραγωγή του Iron Dome με τον δημιουργό του, την ισραηλινή Rafael Advanced Defense Systems.

@9news You might've heard of #Israel's #IronDome, but how does it actually work? #war #missile #Palestine #Hamas #Gaza #news #tech #9News ♬ original sound - 9News Australia