Συγκλονιστικές εικόνες από τα νοσοκομεία στη Γάζα: Οι γιατροί χρησιμοποιούν τους φακούς των κινητών τους για να χειρουργήσουν (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Συγκλονιστικές εικόνες από τα νοσοκομεία στη Γάζα: Οι γιατροί χρησιμοποιούν τους φακούς των κινητών τους για να χειρουργήσουν (vid)
Με τα κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε κρίσιμη ανεπάρκεια και τα αποθέματα καυσίμων να μειώνονται, οι ιατρικές ομάδες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να παρέχουν σωτήρια φροντίδα.

Εν μέσω της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, η άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, με τα νοσοκομεία να σηκώνουν το κύριο βάρος της κρίσης. Τα νοσοκομεία αγωνίζονται να λειτουργήσουν, καθώς πολλά από τα τμήματά τους έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε αυτές τις απελπιστικές συνθήκες, οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν αναγκαστεί να εκτελούν ιατρικές διαδικασίες χρησιμοποιώντας τους φακούς των κινητών τους τηλεφώνων. Η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος όχι μόνο διαταράσσει τη δυνατότητα τροφοδοσίας του βασικού ιατρικού εξοπλισμού, αλλά αφήνει επίσης τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στο σκοτάδι, επιτείνοντας τις ήδη συντριπτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ιατρικό προσωπικό.

@skynews Many #hospital departments in #Gaza are operating without electricity, forcing staff to rely on mobile lights. Emergency Director Dr Mohammad Qandeel said that with ICU beds and fuel supplies stretched thin staff 'can't save more lives'. #IsraelHamaswar #Israel #Hamas ♬ original sound - Sky News

Ο Διευθυντής Έκτακτης Ανάγκης ενός από τα νοσοκομεία της Γάζας, ο Δρ Μοχάμαντ Καντίλ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδείνωση της κατάστασης. Με τα κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε κρίσιμη ανεπάρκεια και τα αποθέματα καυσίμων να μειώνονται, οι ιατρικές ομάδες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να παρέχουν σωτήρια φροντίδα. Η οδυνηρή δήλωση του Δρ. Μοχάμαντ Καντίλ αποτυπώνει τη σπαρακτική πραγματικότητα: «Με τα κρεβάτια της ΜΕΘ και τα αποθέματα καυσίμων να έχουν εξαντληθεί, δεν μπορούμε να σώσουμε περισσότερες ζωές».