Αγριόγατες: Πώς λειτουργεί το μεγαλύτερο τάγμα γυναικών του ισραηλινού στρατού (vid)

Αγριόγατες: Πώς λειτουργεί το μεγαλύτερο τάγμα γυναικών του ισραηλινού στρατού (vid)
Το τάγμα Caracal είναι η πρώτη μονάδα του Ισραηλινού στρατού που αποτελείται από γυναίκες. Σχεδιάστηκε με στόχο την ενσωμάτωση γυναικών σε μονάδες μάχης, ανοίγοντας νέους δρόμους στην προσέγγιση των IDF.

Το τάγμα Caracal αποτελεί μια αξιοσημείωτη απόδειξη της ενσωμάτωσης των γυναικών στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), όπου έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην ασφάλεια της χώρας. Το τάγμα ιδρύθηκε το 2004 και η κύρια αποστολή του είναι η διασφάλιση των συνόρων του Ισραήλ με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Αυτό που κάνει το τάγμα Caracal να ξεχωρίζει είναι η εντυπωσιακή πλειοψηφία των γυναικών στρατιωτών, καθώς περίπου τα δύο τρίτα των μελών του είναι γυναίκες.

Το τάγμα πήρε το όνομά του από τη γάτα καρακάλ, ένα κοινό αιλουροειδές που κατοικεί στην περιοχή. Σχεδιάστηκε με στόχο την ενσωμάτωση γυναικών σε μονάδες μάχης, ανοίγοντας νέους δρόμους στην προσέγγιση των IDF. Για μια δεκαετία, ήταν το μοναδικό τάγμα πεζικού μικτού φύλου στις IDF.

Τα τελευταία χρόνια, το τάγμα Caracal αντιμετώπισε μια σημαντική πρόκληση στη συνοριακή περιοχή στην οποία επιχειρεί, που σχετίζεται κυρίως με το λαθρεμπόριο. Αυτό το παράνομο εμπόριο περιλαμβάνει την παράνομη είσοδο ναρκωτικών και αγαθών, η αξία των οποίων εκτιμάται σε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οι λαθρέμποροι που δραστηριοποιούνται σε αυτή την περιοχή δεν αποτελούν δευτερεύουσα ανησυχία, αποτελούν πραγματική απειλή, καταφεύγοντας ενίοτε στη βία ανοίγοντας πυρ εναντίον όσων επιχειρούν να ματαιώσουν τις επιχειρήσεις τους.

 

Η λοχαγός Gal Shidlo, η οποία διοικούσε τον πρώτο γυναικείο λόχο, υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στις απόπειρες λαθρεμπορίας εμπλέκεται συχνά μεγάλος αριθμός ένοπλων και επικίνδυνων ατόμων, γεγονός που τις καθιστά παρόμοιες με τρομοκρατικές ομάδες όσον αφορά την απειλή που συνιστούν. Οι δυνάμεις των IDF, συμπεριλαμβανομένου του τάγματος Caracal, πρέπει να χειρίζονται αυτές τις καταστάσεις με εξαιρετική προσοχή, εφαρμόζοντας τακτικές που κυμαίνονται από συλλήψεις μέχρι απάντηση σε πυροβολισμούς για τη διατήρηση της ασφάλειας των συνόρων.