Εισαγγελική παρέμβαση για τα δύο αδελφάκια που πέθαναν μέσα σε έναν χρόνο στην Κάτω Αχαΐα

Επιμέλεια: Newsroom
Εισαγγελική παρέμβαση για τα δύο αδελφάκια που πέθαναν μέσα σε έναν χρόνο στην Κάτω Αχαΐα
Εισαγγελική παρέμβαση για τα δύο παιδάκια που πέθαναν μέσα σε ένα χρόνο.

Εισαγγελική παρέμβαση δόθηκε για τους θανάτους παιδιών οικογένειας από την Κάτω Αχαΐα, με τα κοριτσάκια 20 ημερών και δύο μηνών που πέθαναν μέσα σε ένα χρόνο από αδιευκρίνιστα αίτια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, Νίκος Νικολάου έδωσε εντολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης της υπόθεσης.

Η παραγγελία για περαιτέρω διερεύνηση δόθηκε δεδομένου της ύπαρξης τετελεσμένου γεγονότος, που είναι ο θάνατος του βρέφους 20 ημερών, το καλοκαίρι του 2022 στην Κάτω Αχαΐα, περιοχή που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Εισαγγελίας.

Και ενώ η διερεύνηση των αιτιών των θανάτων βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ξεκινά γενετικός έλεγχος που θα αφορά στις περιπτώσεις των δύο μωρών, καθώς εκτιμάται πως υπάρχει γονιδιακό υπόβαθρο. Η διαδικασία του ελέγχου είναι εφικτή, καθώς υπάρχει διαθέσιμο «υλικό».

 

Για το κοριτσάκι των δύο μηνών που κατέληξε την περασμένη εβδομάδα στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αγία Σοφία» έχουν ήδη ληφθεί δείγματα, ενώ υπάρχουν ιστοί και του νεογνού, καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ιστολογική εξέταση.

Το 20 ημερών κοριτσάκι, σύμφωνα με την καταγραφή του συμβάντος από το Αστυνομικό Τμήμα Κάτω Αχαΐας, βρέθηκε πρωινές ώρες της 19ης Ιουνίου 2022 χωρίς τις αισθήσεις του στην κούνια του, στο σπίτι όπου διέμενε μαζί με τη μητέρα του. Μετά τη γέννησή του, 1η Ιουνίου, κρίθηκε αναγκαία η παραμονή του για κάποιες ημέρες σε θερμοκοιτίδα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών.

Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το «Το χαμόγελο του παιδιού» για την υπόθεση με τα δυο μωράκια που έφυγαν από τη ζωή το ένα μετά το άλλο, στην Αχαΐα, «έλαβε ανώνυμες αναφορές, στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, το διάστημα 2017-2020, για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, οι οποίες υποδείκνυαν σαφώς την ευάλωτη θέση της».

«Όπως πραγματοποιούμε σε κάθε ανάλογο περιστατικό ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές για να κινητοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για την προστασία των παιδιών. Να σημειωθεί πως, μια εκ των αναφορών εστάλη με την με ένδειξη «Κατεπείγουσα», αναφέρει η ανακοίνωση από «Το χαμόγελο του Παιδιού».

Και συνεχίζει αναφέροντας: «Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2015 είχαμε δεχτεί κλήση στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 από το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής για την εξαφάνιση της τότε ανήλικης μητέρας, ωστόσο πριν προχωρήσουμε στη δημοσιότητα της εξαφάνισης, η ανήλικη επέστρεψε στο σπίτι της.

Τον Δεκέμβριο του 2020, μας εμπιστεύθηκε μέλος της οικογένειας που επισκέφθηκε το χώρο μας. Ακολούθησαν διαδικασίες από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, ακολουθώντας τις εντολές του εισαγγελέα.

Το 2023, η μητέρα επικοινώνησε με το Τμήμα Υγείας του Οργανισμού για παροχή κατευθύνσεων για διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν το βρέφος, το οποίο νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Εντός των επόμενων ημερών ενημερωθήκαμε πως το βρέφος απεβίωσε.

Κατά την ίδια περίοδο, Κοινωνικές Υπηρεσίες της περιοχής που ασχολούνταν με την υπόθεση, επικοινώνησαν με τον Οργανισμό και αναφέρθηκε το γεγονός πως πριν από ένα έτος, είχε αποβιώσει το βρέφος της πρώτης εγκυμοσύνης της μητέρας με παρόμοιο τρόπο, πράγμα που προβληματίζει αρκετά την υπηρεσία. Έκτοτε, οι Αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές διερευνούν τα αίτια θανάτου των δύο βρεφών της μητέρας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από «Το χαμόγελο του παιδιού» αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης/παραμέλησης παιδιού είναι οι Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές που οφείλουν να διερευνήσουν την κάθε υπόθεση. Κάθε αναφορά πρέπει να αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα και δεν αποτελεί υπόθεση ενός.

«Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δημιουργούνται ερωτηματικά αναφορικά με τον συντονισμό των αρμόδιων Αστυνομικών και Εισαγγελικών Αρχών αλλά και των Κοινωνικών υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με την διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, καθώς η μητέρα ήταν εμφανές πως βρισκόταν σε ευάλωτο οικογενειακό περιβάλλον, από την παιδική της κιόλας ηλικία, καθώς και για την υποστήριξη που έλαβε στο ρόλο της ως νέα μητέρα.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» τονίζει πως πρέπει να συνεργαστούμε ως κοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και το οικογενειακό τους περιβάλλον, λαμβάνουν τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζονται».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Για μία ακόμα φορά θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 η οποία: «Λαμβάνει οποιαδήποτε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη

Είναι Διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

Κάθε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη, λαμβάνεται στη Γραμμή 1056 αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους, οι οποίοι παρέχουν δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο την απαραίτητη ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη σε κάθε παιδί και ενήλικα που αναζητά διέξοδο και βοήθεια.

Κάθε αναφορά αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, δεν είναι υπόθεση ενός.

Εφόσον κριθεί ότι η πληροφορία που λαμβάνεται είναι βάσιμη, ή μπορεί να είναι βάσιμη, διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα της περιοχής που έχουμε λάβει την αναφορά.

Ο Εισαγγελέας είναι αυτός ο οποίος δίνει εντολή στην Κοινωνική Υπηρεσία της περιοχής του Δήμου και στην Αστυνομία για να προχωρήσει σε διερεύνηση της υπόθεσης».