Ο ποταμός που αντί για νερό είναι γεμάτος σκουπίδια: Οι περισσότερες εταιρείες τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν ρούχα (vid)

Ο ποταμός που αντί για νερό είναι γεμάτος σκουπίδια: Οι περισσότερες εταιρείες τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν ρούχα (vid)
Viral έχει γίνει ένα βίντεο στο TikTok που αναδεικνύει την κατάσταση που επικρατεί στο Μπαγκλαντές. Το «πλαστικό ποτάμι» αποτελεί εδώ και χρόνια ένα μείζον πρόβλημα που αντί να λυθεί, διαιωνίζεται.

Το ζήτημα της ρύπανσης από πλαστικά στο Μπανγκλαντές είναι μια αυξανόμενη ανησυχία που απαιτεί άμεση προσοχή. Είναι αποκαρδιωτικό να παρακολουθεί κανείς τη μεταμόρφωση του ποταμού, όπου τα νερά έχουν αντικατασταθεί από πλαστικά απόβλητα. Στη συμβολή των ποταμών Bangshi και Buriganga, αυτό που κάποτε ήταν μια ζωτικής σημασίας υδάτινη οδός για την επικοινωνία και τη μεταφορά αγαθών έχει συρρικνωθεί σε ένα μολυσμένο από πλαστικά κανάλι.

Οι ντόπιοι κάτοικοι το ονόμασαν εύστοχα «πλαστικό ποτάμι» (plastic river), αναγνωρίζοντας το ρόλο τους στη μόλυνσή του με πλαστικά απορρίμματα. Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα να βλέπεις ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων και των καταστηματαρχών, να πετούν τακτικά σκουπίδια στο ποτάμι.

@davud_akh Is Bangladesh very famous for clothing? 🇧🇩 #Travel #Bangladesh ♬ original sound - Davud Akhundzada

Η έκταση του προβλήματος γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική αν αναλογιστούμε τον συγκλονιστικό αριθμό πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης που απορρίπτονται στο Μπαγκλαντές κάθε χρόνο. Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος και Κοινωνικής Ανάπτυξης (Esdo) διεξήγαγε έρευνα, η οποία αποκάλυψε ότι έως και 87.000 τόνοι πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης καταλήγουν ως απόβλητα ετησίως. Αυτό περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, όπως καλαμάκια, μπατονέτες, συσκευασίες τροφίμων, δοχεία, μπουκάλια, μαχαιροπήρουνα, τσάντες, σωληνάρια οδοντόκρεμας και συσκευασίες σαμπουάν.

Οι κύριοι ένοχοι για αυτή την πλαστική ρύπανση είναι τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, οι αεροπορικές εταιρείες, τα σούπερ μάρκετ και η βιομηχανία εμπορευμάτων, τα οποία χρησιμοποιούν υπερβολικά αυτά τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης. Σε συνδυασμό με ανεπαρκείς πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων, τα πλαστικά αυτά βρίσκουν το δρόμο τους σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αποχετεύσεις, ποτάμια, λίμνες και τελικά στη θάλασσα. Αυτή η αδιάκοπη ροή πλαστικών αποβλήτων αποτελεί σοβαρή απειλή για το περιβάλλον και είναι καιρός τόσο τα άτομα όσο και οι βιομηχανίες να αναλάβουν την ευθύνη για την κατανάλωση πλαστικών και τη διάθεσή τους.

 

Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί συλλογική προσπάθεια, από αυστηρότερους κανονισμούς μέχρι την ευαισθητοποίηση και την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον εναλλακτικών λύσεων.