Οικονόμου για τον 21χρονο που πέταξε την κροτίδα στον Χουάνκαρ: «Νομίζω ότι το έχει παραδεχθεί» (vid)
Ο Γιάννης Οικονόμου ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» και αναφέρθηκε στο περιστατικό με την 16χρονη στο Νέο Ηράκλειο αλλά και στην κροτίδα στο «Γ. Καραϊσκάκης» που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του Χουάνκαρ.
Ο οπαδός που πέταξε την κροτίδα συνελήφθη χθες (7/11).
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπογράμμισε πως: «Αποδεικνύεται ότι γίνεται δουλειά στην αντιμετώπιση της αθλητικής παραβατικότητας.
Με μεθοδικές ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και αξιοποιώντας το υλικό που της είχε παρασεχθεί από τη γηπεδούχο ομάδα και από το γήπεδο που διεξήχθη ο αγώνας που παρουσιάστηκε το περιστατικό, βρέθηκε ο άνθρωπος που πέταξε την κροτίδα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, νομίζω το έχει παραδεχθεί και ο ίδιος.
Είναι σημαντικό να το παραδεχθούμε, βλέπουμε και παρακολουθούμε ότι μεθοδικά στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της αθλητικής παραβατικότητας -μπορεί λίγο αργότερα, μπορεί λίγο νωρίτερα, να χρειάζεται να είμαστε πιο γρήγοροι- γίνεται δουλειά. Γίνεται δουλειά στους συνδέσμους, με συλλήψεις ανθρώπων που εμπλέκονται, με συλλήψεις ανθρώπων και κυρίως εφαρμόζεται ο νόμος. Αυτός ο άνθρωπος νομικά παραπέμπεται για πλημμέλημα, θα τα βρει η Δικαιοσύνη θα κάνει και τα υπόλοιπα. Ο μεγαλύτερος συμβολισμός πρέπει να είναι ότι άνθρωποι με τέτοιου είδους συμπεριφορές πρέπει να κάνουν πολύ καιρό, να μην πω για πάντα, να ξαναδούν ομάδα στο γήπεδο. Αυτό είναι που θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα, έναν ισχυρό συμβολισμό.
Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ξέρετε τι δυνάμεις είχε διαθέσει η Ελληνική Αστυνομία; Γύρω στα 400 άτομα. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι μιλάμε για παραλογισμό, 400 άτομα για κάτι που υποτίθεται είναι εκδήλωση χαράς».
Ο κ. Οικονόμου έκανε και ένα σχόλιο για το πρόβλημα με την κίνηση στον Κηφισό που έχει φτάσει σε οριακό σημείο.
«Το βασικό πρόβλημα της κίνησης είναι ότι τα αυτοκίνητα όσων ζουν, κινούνται στην Αθήνα δεν χωρούν στους δρόμους της Αθήνας. Η τροχαία και η αστυνομία δεν κατασκευάζει δρόμους και δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό. Μπορεί μόνο να μειώσει την ένταση και την έκταση του προβλήματος, και αυτό προσπαθούμε μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα βασικό πρόβλημα της κίνησης στον Κηφισό είναι τα ατυχήματα και οι βλάβες των ΙΧ. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις για το διπλοπαρκάρισμα και αυτό που κάναμε στον Κηφισό, τοποθετήσαμε σε 2 μέρη γερανοφόρα οχήματα έτσι ώστε να μεταβαίνουν και να τραβήξουν στην άκρη τα ΙΧ για να μειωθεί ο χρόνος της καθυστέρησης όχι να εξαφανιστεί. Θα πρέπει ωστόσο να συζητήσουμε και άλλες λύσεις, να συζητήσουμε με άλλους φορείς και αρμόδια υπουργεία, για συγκεκριμένες ώρες κυκλοφορίας ή μη, να ρυθμίζεται με έναν τρόπο. Είχε γίνει παλιά αυτό αλλά «σκόνταψε» σε αντιδράσεις. Δεν είναι τροχονομικό το ζήτημα. Ο Κηφισός είναι μία αρτηρία που συνδέει πολλά μέρη της Αθήνας. Θα ενισχύσουμε με εποπτικά μέσα και θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Οι τροχονόμοι είναι περισσότεροι έτσι ώστε να ρυθμίζουν την κυκλοφορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Προκύπτει ότι οι αστυνομικοί δεν είχαν εμπλοκή στον τραυματισμό της 16χρονης στο Νέο Ηράκλειο»
Για το περιστατικό με την 16χρονη ανέφερε πως: «Τρέχουν δύο έρευνες, η πρώτη είναι στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ με την θέση των αστυνομικών να είναι ότι δεν είχαν την παραμικρή επαφή και εμπλοκή στον τραυματισμό της 16χρονης, και αυτό προκύπτει από μάρτυρες και άλλα στοιχεία που έχουν βρεθεί. Ίσα ίσα ήταν από πάνω της, τη βοήθησαν και φώναξαν το ΕΚΑΒ. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα. Την κοπέλα την εξέτασε και ιατροδικαστής, η γιατρός κατέθεσε την πλευρά της κοπέλας. Αναφέρω αυτά που έχουν έρθει σε γνώση μας χωρίς να έχουν αμφισβητηθεί από οποιοδήποτε υλικό ή μαρτυρία πλην της εκδοχής που έδωσε η κοπέλα».
Και πρόσθεσε: «Η βία, δημιουργεί προβλήματα και δεν μπορεί να είναι επιλογή πολιτικής της δημοκρατίας. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν συνέβη σε μία ειρηνική διαμαρτυρία. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ δέχθηκαν σκληρή επίθεση και όταν πήγαν πάνω από την 16χρονη για να την βοηθήσουν, σύμφωνα με αυτά που λένε αυτοί και δεν έχουν αμφισβητηθεί, δέχθηκαν δεύτερη επίθεση από τη δεύτερη πλευρά. Ήταν δύσκολες συνθήκες και βάσει των στοιχείων πλην της εκδοχής της 16χρονης δείχνουν ότι οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ δεν είχαν εμπλοκή».
Για τα επεισόδια στο μετρό: «Για την ημέρα εκείνη, υπήρξαν ενδείξεις και πληροφορίες για διάθεση επεισοδίων από διαφόρους, με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατο-δολοφονία 2 στελεχών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Η ΕΛ.ΑΣ συλλέγοντας τις διάφορες πληροφορίες, συνέλαβε κάποιους Ιταλούς ακροδεξιούς στο αεροδρόμιο, μπλόκαρε την κάθοδο από τη βόρεια Ελλάδα άλλων ακροδεξιών ομάδων. Έγιναν και προληπτικές προσαγωγές. Στο Μοναστηράκι, υπήρχαν διμοιρίες και πάνω στο τρένο, ακολουθούσε και άλλο τρένο, ήταν πάνω διμοιρία που κατέβηκε και σε ελάχιστο χρόνο απέτρεπε τα χειρότερα και έκανε ό,τι μπορούσε. Ευχαριστημένοι θα είμαστε όταν θα σταματήσουμε να έχουμε συμπλοκές, απόπειρες από ανθρώπους των άκρων να δημιουργούν επεισόδια».
«Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για εκείνη τη μέρα ήταν πετυχημένος, θα μπορούσε όμως να προλαβαίνει τα επεισόδια με ταχύτερη παρέμβαση. Το ζήτημα είναι να είναι η ΕΛ.ΑΣ σε τέτοια θέση έτσι ώστε σύντομα και αποτελεσματικά και ουσιαστικά, να παρέμβει. Ξέρω ότι η αστυνομία τον συνέλαβε. Δεύτερον το μπιτόνι με το υλικό θα αναλυθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για υγρό από το air condition. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν ήταν εύφλεκτο υλικό. Ας αφήσουμε την έρευνα να μας δείξει τι έγινε. Μπορούμε να είμαστε ασφαλείς στο μετρό και στο τρένο. Η χώρα μας είναι ασφαλής», τόνισε ο κ. Οικονόμου.