Κόντρες, απειλές, αποχωρήσεις και σκηνικό διάλυσης: Όσα έγιναν στην επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Κόντρες, απειλές, αποχωρήσεις και σκηνικό διάλυσης: Όσα έγιναν στην επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Σκυθρωπά πρόσωπα, φωνές, αποχωρήσεις, εντάσεις, «πηγαδάκια» και αναπάντητα ερωτήματα για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ είχε η επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος.

Ολοκληρώθηκε η επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη μέρα του κόμματος καθώς βγαίνει βαθιά «λαβωμένο» μέσα από αυτή τη διήμερη κομματική διαδικασία.

Η πρώτη μέρα στιγματίστηκε από την αποχώρηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση Τεμπονέρα και στελεχών της «Ομπρέλας», γιατί απορρίφθηκε η ψηφοφορία σχετικά με το αν θα πρέπει να γίνει ή όχι το δημοψήφισμα για τις διαγραφές.

Η ομιλία Κασσελάκη που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Από πολύ νωρίς το κλίμα ήταν εκρηκτικό στο ξενοδοχείο President στην Αθήνα. Τα «αίματα άναψαν» με το «καλησπέρα», όταν ανέβηκε στο βήμα για την ομιλία του ο νέος πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης. Kάτω από έντονες αποδοκιμασίες ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε όχι απλά στα στελέχη της Ομπρέλας αλλά συνολικά στην πολιτική λειτουργία των κομμάτων της Αριστεράς.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δίστασε να αποκαλέσει τα στελέχη της Ομπρέλας «5η φάλαγγα της Νεάς Δημοκρατίας». Αρκετοί παρευρισκόμενοι διέκοπταν τον κ. Κασσελάκη γιατί δεν τον άκουγαν, ενώ άλλοι αποδοκίμαζαν όσα έλεγε.

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του κατηγόρησε τους πολέμιούς του για προσπάθεια διάλυσης του κόμματος, λέγοντας πως δεν γίνεται να είναι στο κόμμα με τα όσα λένε και κάνουν. Παράλληλα ανέφερε πως ορισμένα στελέχη που είναι εναντίον του υπέσκαπταν με τη στάση τους τον ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα.

Αποχωρήσεις

Να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση Κασσελάκη, αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για δημοψήφισμα ζήτησε η ομάδα της Έφης Αχτσιογλου, ενώ με αυτή την κίνηση συντάχθηκε και η «Ομπρέλα». Αργότερα ο Νάσος Ηλιόπουλος έκανε αίτημα μομφής κατά του προεδρείου, ωστόσο, και αυτό αίτημα απορρίφθηκε και δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία. Η εξέλιξη αυτή έφερε την αποχώρηση από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής των τριών ομάδων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Οι ίδιοι εγκαλούν την ηγεσία Κασσελακη για το γεγονός πως δεν συζητήθηκε και δεν τέθηκε σε ψήφιση το αιωρούμενο, κατά εκείνους, ζήτημα του δημοψηφίσματος.

Ο Πολάκης στήριξε Κασσελάκη

Στην ανάγκη να υπάρχει «μια κυβερνώσα αριστερά και όχι ένα μικρό κόμμα» αναφέρθηκε στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος σχολίασε μάλιστα ότι έκανε τη θητεία του στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά.

Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει στην πολιτική απόφαση σαφής καταδίκη ότι οι δηλώσεις των στελεχών είναι ασύμβατες με την ιδιότητα του μέλους.

Η σημερινή δεύτερη μέρα της συνεδρίαση ξεκίνησε με ένα μακροσκελές άρθρο του Στέλιου Κούλογλου στο οποίο ο ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής που αποχώρησε από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «αποφάσεις βοναπαρτικού χαρακτήρα» που παίρνει μόνος του ο Κασσελάκης.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστή η αποχώρηση του Στέφανου Τζουμάκα από το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόκειται για μια παραίτηση που ήταν προδιαγεγραμμένη, αφού ο Στέφανος Τζουμάκας είχε μιλήσει ανοιχτά κατά του Στέφανου Κασσελάκη πολλές φορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος έχει αποκαλέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «μαριονέτα και απατεώνα με αριστερό περιτύλιγμα». Στη συνέχεια αποχώρησε από την ΚΟ του κόμματος και η Πέτη Πέρκα. Μάλιστα, η ίδια ανέβασε στα social media ένα κείμενο, με το οποίο δείχνει τη διαφωνία της στη στρατηγική που ακολουθείται στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Από αύριο θα έχουμε ένα κόμμα στον γύψο, αρχηγοκεντρικό με ποινικοποιημένη την εσωτερική δημοκρατία που θα αρχίσει να κυνηγάει μάγισσες από τη Δευτέρα το πρωί μέχρι τις ευρωεκλογές».

Οριστική διάσπαση και «μπαράζ» επιθέσεων

Την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε η «Ομπρέλα», με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το απόγευμα της Κυριακής. Μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μένει με 45 βουλευτές. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα αύριο με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Βουλής θα ενημερώσουν για την ανεξαρτητοποίησή τους από την ΚΟ του κόμματος.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε ξανά ο Στέφανος Κασσελάκης, στη σκιά των μαζικών αποχωρήσεων από το κόμμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως δεν θα γίνει δημοψήφισμα πλέον μετά από την αποχώρηση των «45» καλώντας μάλιστα όσους έχουν βουλευτική έδρα να την παραδώσουν.

Από την άλλη, η Έφη Αχτσιόγλου με ανακοίνωσή της πραγματοποίησε ολομέτωπη επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη, στο οποίο αναφέρει πως ο πρόεδρος της παράταξης «ευτελίζει τη Δημοκρατία και την Αριστερά».

Η κόντρα συνεχίστηκε μέσα στο ξενοδοχείο, με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι διασπασμένα σε τρια στρατόπεδα και κανείς να μην μπορεί να προβλέψει πως θα είιναι η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.