Μάγος: Mια δουλειά που σε κάνει ευτυχισμένο, σύμφωνα με νέα μελέτη

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Μάγος: Mια δουλειά που σε κάνει ευτυχισμένο, σύμφωνα με νέα μελέτη
Οι μάγοι φαίνεται τελικά πως είναι τα πιο χαρούμενα και δημιουργικά μυαλά εκεί έξω.

Σίγουρα θα έχεις συναντήσει κάποια στιγμή στη ζωή σου έναν μάγο ή ταχυδακτυλουργό, ο οποίος θα σε ενθουσίασε με το τρικ ή το σόου του. Αυτό που δεν γνωρίζεις, όμως, είναι ότι όσοι εξασκούν το συγκεκριμένο επάγγελμα, φαίνται πως είναι αρκετά ευτυχισμένοι και με λιγότερα προβλήματα ψυχικής υγείας από τον μέσο όρο.

Αυτό τουλάχιστον αποκάλυψε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό BJPsych Open του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Για να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη έρευνα, συλλέχθηκε ένα δείγμα από 195 μάγους και 233 άτομα από το γενικό πληθυσμό, οι οποίοι συμπλήρωσαν μετρήσεις σχιζοτυπικών χαρακτηριστικών και αυτισμού. Οι μάγοι συγκρίθηκαν επίσης με άλλες δημιουργικές ομάδες όσον αφορά τα σχιζοτυπικά χαρακτηριστικά, όπως ηθοποιούς, κωμικούς και καλλιτέχνες.

Έτσι, τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι μάγοι σημείωσαν χαμηλότερες βαθμολογίες από το δείγμα του γενικού πληθυσμού σε τρεις από τις τέσσερις μετρήσεις της σχιζοφρένειας (γνωστική αποδιοργάνωση, εσωστρεφής ανηδονία και παρορμητική μη συμμόρφωση), αλλά δεν διέφεραν ως προς τις ασυνήθιστες εμπειρίες ή τις βαθμολογίες αυτισμού. Οι μάγοι σημείωσαν επίσης υψηλότερη βαθμολογία στη δημιουργική αυτοαποτελεσματικότητα και στη δημιουργική προσωπική ταυτότητα από ό,τι το γενικό δείγμα, κάτι που αποδεικνύει πως γίνονται πιο χαρούμενοι μέσα από τη δουλειά τους.

...

 

Ο Gil Greengross, υπεύθυνος της συγκεκριμένης έρευνας, είναι ο πρώτος που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της δημιουργικότητας και των ψυχωτικών χαρακτηριστικών. «Η έρευνά μας δείχνει ότι οι μάγοι δεν έχουν υψηλότερα επίπεδα ψυχικών διαταραχών. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η συσχέτιση μεταξύ δημιουργικότητας και ψυχοπαθολογίας είναι πιο περίπλοκη από ό,τι πιστεύαμε».

Η Νεοϋορκέζα μάγος Sara Crasson έδωσε μια ερμηνεία στα αποτελέσματα της έρευνας, αναλύοντας την παιδική ηλικία των μάγων. «Ένα από τα πράγματα που κάνουμε συχνά όταν συναντιόμαστε είναι να μοιραζόμαστε την ιστορία της καταγωγής μας. Πώς μπήκαμε σε αυτήν την τέχνη; Είναι πολύ συνηθισμένο για τους μάγους, ειδικά τους άνδρες, να κάνουν μαγικά μεταξύ οκτώ και 14 ετών για να ξεπεράσουν με κάποιο τρόπο μια δύσκολη κατάσταση. Ίσως ο νταής του σχολείου, για παράδειγμα, να μην τους χτυπήσει αν μπορέσουν τον εντυπωσιάσουν».

Η πρακτική της μαγείας θα μπορούσαμε να πούμε σε αυτή την περίπτωση ότι είναι κι ένας προστατευτικός μηχανισμός ή ένα αμυντικό «όπλο».