Κακοκαιρία «Bettina»: Πού υπήρξαν προβλήματα, ισχυρές βροχές, χιονοπτώσεις και άνεμοι έως 10 μποφόρ σήμερα (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Κακοκαιρία «Bettina»: Πού υπήρξαν προβλήματα, ισχυρές βροχές, χιονοπτώσεις και άνεμοι έως 10 μποφόρ σήμερα (vid)
Έπεσε στο μηδέν η θερμοκρασία στα ορεινά της Θεσσαλονίκης. Απεγκλωβίστηκε λεωφορείο με 40 επιβάτες στο Καϊμακτσαλάν. Πτώσεις δέντρων σε πολλές περιοχές.

Σε εξέλιξη είναι η κακοκαιρία «Bettina» η οποία θα συνεχίσει το πέρασμά της ανατολικότερα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μετεωρολόγο του Mega, Χριστίνα Ρήγου, τις πρωινές ώρες, βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο και μικρότερης έντασης θα είναι οι βροχές στο κεντρικό Αιγαίο. Φαινόμενα που μέχρι το μεσημέρι θα έχουν εξασθενήσει.

Στην υπόλοιπη χώρα, η μέρα θα ξεκινήσει με συννεφιά, ασθενείς τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά όλης της χώρας, πρόσκαιρα νωρίς το πρωί σε χαμηλότερα υψόμετρα στα βόρεια.

Όμως, μέχρι το μεσημέρι θα έχουν σταματήσει στις περισσότερες περιοχές, και στη συνέχεια τα διαστήματα με ήλιο θα είναι μεγάλα και μόνο στις θαλάσσιες περιοχές προβλέπονται εξασθενημένες πλέον τοπικές βροχές μέχρι το βράδυ. Παγετός, όμως, θα δημιουργηθεί το πρωί στη βόρεια Ελλάδα.

Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση. Θα πλησιάσει τους 5-8 βαθμούς στα βόρεια, 10-13 στα δυτικά και κεντρικά, 14 στην Πελοπόννησο και 17 βαθμούς στο νότιο Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν σε βορειοδυτικές διευθύνσεις, και σε θυελλώδεις εντάσεις μέχρι 6-8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένησή τους αναμένεται το απόγευμα.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική, προβλέπονται ασθενείς τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι στις γύρω θαλάσσιες περιοχές, με περισσότερο ήλιο μέσα στο λεκανοπέδιο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6-12 βαθμούς και οι άνεμοι βορειοδυτικοί 5-7, στα ανατολικά το πρωί 8 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται τοπική συννεφιά μέχρι το μεσημέρι και λιακάδα στη συνέχεια. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά το πρωί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3-8 βαθμούς Κελσίου, με βορειοδυτικούς θυελλώδεις ανέμους 6-8, το πρωί πρόσκαιρα 9 μποφόρ, με περαιτέρω υποχώρηση από το απόγευμα.

Ο καιρός τις επόμενες μέρες

Τη Δευτέρα αναμένονται παροδικές νεφώσεις, με ασθενείς βροχές στο Ιόνιο και στο Αιγαίο. Το βράδυ όμως από τα δυτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν λίγες βροχές στα δυτικά, με τοπικές χιονοπτώσεις το βράδυ σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου.

Το κρύο θα παραμείνει, φτάνοντας οι μέγιστες θερμοκρασίες τους 9 στα βόρεια, έως 14-17 νοτιότερα, με παγετό νωρίς το πρωί, και βορειοδυτικούς ανέμους , θα στραφούν σε νότιους 4-6 μποφόρ.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι άστατος σε όλη τη χώρα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα δεχτούν κυρίως η δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο και σε δεύτερο βαθμό η βόρεια Ελλάδα και τα νοτιότερα τμήματα. Ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις περιμένουμε τα βόρεια ορεινά.

Η θερμοκρασία θα ανέβει το μεσημέρι στους 16-18 βαθμούς, καθώς οι άνεμοι θα πνέουν και πάλι σε νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5-7, τοπικά και 8 μποφόρ.

Αμαξοστοιχία ακινητοποιήθηκε μεταξύ Αφιδνών και Αγίου Στέφανου

Η αμαξοστοιχία IC 57 (Θεσσαλονίκη -Αθήνα) ακινητοποιήθηκε μεταξύ Αφιδνών και Αγίου Στέφανου, λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης εξαιτίας πτώσης δέντρου.

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα ορεινά χωριά του νομού Θεσσαλονίκης

Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, με το θερμόμετρο αυτή την ώρα να δείχνει ένα βαθμό υπό του μηδέν στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

Εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης ήδη το έχει στρώσει σε αρκετές ορεινές περιοχές, δίχως όμως προβλήματα, καθώς επιχειρούν αλατιέρες και μηχανήματα αποχιονισμού προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό το ορεινό οδικό δίκτυο.

Εκτός από τον Χορτιάτη, νωρίτερα ξεκίνησε η χιονόπτωση και στα ορεινά της δυτικής Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο Ωραιόκαστρο και το Μελισσοχώρι, αυτή την ώρα όμως έχει σταματήσει και στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Απεγκλωβισμός των 45 επιβατών λεωφορείου που ακινητοποιήθηκε στο χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν

Περίπου μιάμιση ώρα παρέμεινε αποκλεισμένο, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης, λεωφορείο με τελικά 45 επιβάτες στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση. Ήδη στο σημείο βρίσκονται εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Έδεσσας.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ιορδάνης Τζαμτζής, «ήδη προχωράει η διαδικασία απεγκλωβισμού του λεωφορείου και την επόμενη ώρα θα έχει ολοκληρωθεί. Οι επιβάτες είναι από τη Λιβαδειά και τώρα μεταφέρονται στο Νέο Άγιο Αθανάσιο και από εκεί θα πάνε στο Λουτράκι Πέλλας».

«Μόλις ειδοποιηθήκαμε ανεβήκαμε πάνω και τους δώσαμε κουβέρτες, δεν χρειάστηκε να τους προσφέρουμε τροφή, διότι έγινε άμεσα η μεταφορά τους. Στο σημείο βρίσκονται δύο μηχανήματα αποχιονισμού και προχωράει η διαδικασία απεγκλωβισμού με τη βοήθεια της πυροσβεστικής και της αστυνομίας», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης.