Αμαζόνιος: Οι αρχές της Κολομβίας και της Βραζιλίας ανέλαβαν δράση κατά της παράνομης εξόρυξης χρυσού (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Αμαζόνιος: Οι αρχές της Κολομβίας και της Βραζιλίας ανέλαβαν δράση κατά της παράνομης εξόρυξης χρυσού (vid)
Η κοινή αυτή επιχείρηση σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα στη μάχη κατά της παράνομης εξόρυξης, μια δραστηριότητα που όχι μόνο εξαντλεί τους φυσικούς πόρους αλλά και αποτελεί σοβαρή απειλή για το εύθραυστο οικοσύστημα του Αμαζονίου.

Σε μια σημαντική καταστολή των παράνομων δραστηριοτήτων εξόρυξης χρυσού, οι αρχές της Κολομβίας και της Βραζιλίας κατεδάφισαν με επιτυχία 19 παράνομες περιοχές εξόρυξης χρυσού που βρίσκονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Αυτές οι τοποθεσίες, οι οποίες αποτελούσαν σημαντική πηγή περιβαλλοντικής υποβάθμισης, φέρονται να παρήγαγαν χρυσό αξίας περίπου έξι εκατομμυρίων πέσος (1,3 εκατομμυρίων ευρώ) κάθε μήνα.

Η κοινή αυτή επιχείρηση σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα στη μάχη κατά της παράνομης εξόρυξης, μια δραστηριότητα που όχι μόνο εξαντλεί τους φυσικούς πόρους αλλά και αποτελεί σοβαρή απειλή για το εύθραυστο οικοσύστημα του Αμαζονίου. Η καταστροφή αυτών των παράνομων χώρων αποτελεί σαφές μήνυμα των αρχών για τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν το τροπικό δάσος και να πατάξουν τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες.

@bbcnews 19 illegal gold mining sites have been destroyed in the Amazon rainforest by Colombia and Brazil. #Colombia #Brazil #Gold #Mining #MiningSite #Crime #Explosion #Amazon #BBCNews ♬ original sound - BBC News

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος αυτών των παράνομων εξορυκτικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τις αναφορές της αστυνομίας, οι εξορυκτικές δραστηριότητες μόλυναν σημαντικά τα τοπικά ποτάμια, εισάγοντας στα υδάτινα συστήματα το ανησυχητικό ποσό των 100.000 γραμμαρίων υδραργύρου ανά μήνα. Ο υδράργυρος είναι γνωστός για τις τοξικές του επιπτώσεις τόσο στην ανθρώπινη υγεία όσο και στο περιβάλλον, ιδιαίτερα στα υδάτινα οικοσυστήματα όπου μπορεί να βιοσυσσωρευτεί στα ψάρια και σε άλλα άγρια ζώα.

 

Η χρήση του υδραργύρου στην εξόρυξη χρυσού είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα στον Αμαζόνιο, συμβάλλοντας στην υποβάθμιση ενός από τα πιο ζωτικά οικολογικά και κλιματικά αγαθά του κόσμου. Η καταστροφή αυτών των 19 χώρων αποτελεί επομένως ένα κρίσιμο μέτρο για τον μετριασμό της περιβαλλοντικής ζημίας που προκαλούν αυτές οι παράνομες δραστηριότητες.

Η επιχείρηση αυτή υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και συνεργασία μεταξύ των εθνών για την καταπολέμηση της παράνομης εξόρυξης στον Αμαζόνιο. Επισημαίνει τη σημασία των κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα.