Η μέδουσα που έχει προκαλέσει τρόμο στους ερευνητές: Έχει τέσσερα χέρια που μπορούν να φτάσουν στα δέκα μέτρα (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Η μέδουσα που έχει προκαλέσει τρόμο στους ερευνητές: Έχει τέσσερα χέρια που μπορούν να φτάσουν στα δέκα μέτρα (vid)
Η ανακάλυψη και η τεκμηρίωση τέτοιων αξιοσημείωτων ειδών υπογραμμίζουν τον πλούτο και την πολυπλοκότητα της θαλάσσιας ζωής, μεγάλο μέρος της οποίας παραμένει μυστήριο για την επιστημονική κοινότητα.

Σε ένα αξιοσημείωτο επιστημονικό επίτευγμα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανών Schmidt κατέγραψαν σπάνια πλάνα μιας γιγάντιας μέδουσας-φαντάσματος στα βάθη των υδάτων της Κόστα Ρίκα. Αυτή η εξαιρετική παρατήρηση έχει τραβήξει την προσοχή στις μυστηριώδεις και λιγότερο εξερευνημένες περιοχές των ωκεανών μας.

Οι γιγάντιες μέδουσες-φαντάσματα, γνωστές για το εκπληκτικό τους μέγεθος, είναι μοναδικές στην τεχνική κυνηγιού τους. Σε αντίθεση με άλλες μέδουσες που τσιμπάνε, αυτά τα πλάσματα χρησιμοποιούν τα εντυπωσιακά μακριά χέρια τους, μήκους 10 μέτρων, για να παγιδεύσουν τη λεία τους. Αυτή η προσαρμογή είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για το περιβάλλον του βυθού όπου κατοικούν, μια απόδειξη της απίστευτης ποικιλίας των μορφών ζωής που έχουν εξελιχθεί στα βάθη του ωκεανού.

Το υλικό λήφθηκε με τη χρήση ενός τηλεχειριζόμενου οχήματος (ROV), μια απόδειξη των εξελίξεων στη θαλάσσια τεχνολογία που επιτρέπουν στους επιστήμονες να εξερευνούν και να καταγράφουν τη ζωή σε μερικά από τα πιο απρόσιτα μέρη του πλανήτη μας. Αυτό το επιτυχημένο εγχείρημα του πληρώματος του Falkor παρέχει ανεκτίμητες πληροφορίες για τη συμπεριφορά και την οικολογία αυτών των ασύλληπτων γιγάντων.

 

Ο βιότοπος της μέδουσας-φάντασμα είναι ένα βασίλειο όπου το φως του ήλιου αδυνατεί να διεισδύσει. Βρίσκεται από 1.000 έως 4.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού και η ζώνη αυτή καλύπτεται διαρκώς από το σκοτάδι.

Αυτό το σπάνιο υλικό όχι μόνο συμβάλλει στην επιστημονική κατανόηση των οικοσυστημάτων της βαθιάς θάλασσας, αλλά υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της συνεχιζόμενης εξερεύνησης και έρευνας σε αυτά τα απομακρυσμένα μέρη των ωκεανών μας.