Η τεχνογνωσία και η δημιουργικότητα ξεχωρίζουν στο 2ο Barista Challenge της Lavazza, στην Ελλάδα
Η Lavazza, η διεθνούς φήμης ιταλική εταιρεία καφέ, φιλοξένησε στην Αθήνα τους Εθνικούς Τελικούς του 2ο Barista Challenge της Lavazza – ενός διαγωνισμού υψηλού επιπέδου, ο οποίος όχι μόνο τιμά το ταλέντο της ελληνικής κοινότητας των barista, αλλά τον ενισχύει και τον προβάλλει σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το 2ο Barista Challenge της Lavazza, ένωσε για άλλη μια φορά μερικούς από τους καλύτερους baristas, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για να αναδείξουν το καινοτόμο και δημιουργικό τους πνεύμα, παράλληλα με το έντονο πάθος τους, για την τέχνη της παρασκευής του καφέ.
"Ο 2ος Barista Challenge 2023 της Lavazza, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στην Ελλάδα. Νιώθουμε βαθιά ευγνωμοσύνη για αυτήν τη στιγμή και τους εξαιρετικούς συμμετέχοντες που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, σε αυτόν τον απαιτητικό διαγωνισμό. Για άλλη μια φορά, το φετινό Challenge ένωσε Baristas από διαφορετικά υπόβαθρα, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν την εμπειρία τους, στην τέχνη της παρασκευής του καφέ. Με μεγάλη χαρά γιορτάσαμε το πάθος των συμμετεχόντων για τον καφέ, την δημιουργικότητα, την αριστεία και αισθανόμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι, για τις επιδόσεις των barista που αποτελούν πάντα έμπνευση για όλους μας στη Lavazza. Ανυπομονούμε τώρα για την επόμενη φάση, η οποία είναι και η τελική, όπου κορυφαίοι ταλαντούχοι baristas από όλο τον κόσμο θα θέσουν τις δεξιότητες και την τεχνογνωσία τους σε διεθνές διαγωνιστικό επίπεδο", σχολίασε ο Διονύσης Μουστής, Lavazza Capabilities Manager και επικεφαλής του Barista Challenge της Lavazza σε διεθνές επίπεδο.
Μεταξύ 10 κορυφαίων barista, ο Βιτάλης Παναγιώτης βραβεύτηκε ως "Best National Barista". Ο Βιτάλης Παναγιώτης, ο οποίος επαινέθηκε από την επιτροπή και ξεχώρισε για τις εξαιρετικές επιδόσεις, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Διεθνείς Τελικούς, International Championship της Lavazza του Barista Challenge, που θα πραγματοποιηθούν στο Τορίνο της Ιταλίας, το 2024. Ο Βιτάλης Παναγιώτης θα διαγωνιστεί με άλλους ταλαντούχους barista, οι οποίοι εκπροσωπούν τις εξής χώρες : τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νότια Αφρική, τη Ρουμανία, την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Γεωργία, το Καζακστάν και την Ουκρανία αντίστοιχα. Με αφορμή την αφοσίωση όλων των baristas στην προώθηση του πάθους για την αριστεία, την καινοτομία και την παρασκευή του καφέ, όλοι οι Έλληνες συμμετέχοντες έλαβαν ένα αναμνηστικό Barista Tools box.
Ενώ το 1ο Barista challenge ήταν αφιερωμένo στην δημιουργία προσωποποιημένης συνταγής mochaccino, το 2o baristas challenge ήταν να δημιουργήσουν ένα ρόφημα ως Barista Signature,με βάση τον εσπρέσο, που θα μπορούσε να εξατομικευτεί όσον αφορά τα βήματα προετοιμασίας, τα επιλεγμένα συστατικά και τον τρόπο σερβιρίσματος. Μια διακεκριμένη επιτροπή κριτών αξιολόγησε κάθε πτυχή, από την οργάνωση έως την αξιολόγηση της γεύσης, τις τεχνικές δεξιότητες, την απόδοση και την οπτική εικόνα των ροφημάτων, εξασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των δεξιοτήτων και της τέχνης κάθε barista. Την τεχνική επιτροπή αποτέλεσαν οι Μωραΐτης Γιώργος (Coffee Trainer Create Athens), Μπέλλης Νικόλαος (Omsom Coffee Roasters) και Καραβάκος Χρήστος (Mind the Cup & Rooster's), και ο Δοματίου Στέφανος (Create Athens).
Το περσινό Lavazza Barista Challenge ήταν μια γιορτή για την κουλτούρα του καφέ στην Ελλάδα. Ο φετινός διαγωνισμός παρείχε μια μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί η καινοτομία, η δημιουργικότητα και η αριστεία, με το έντονο πάθος για τον καφέ.