Μεγάλη Βρετανία: Αρχαιολόγοι βρήκαν μοναδικούς θησαυρούς από το Μεσαίωνα

Επιμέλεια: Newsroom
Μεγάλη Βρετανία: Αρχαιολόγοι βρήκαν μοναδικούς θησαυρούς από το Μεσαίωνα
Μοναδικούς θησαυρούς ανακάλυψαν αρχαιολόγοι, όταν άνοιξαν τάφο ηλικίας 1.300 ετών.

Σε μια εξαιρετική αποκάλυψη από τα βάθη της ιστορίας, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως θησαυρούς ηλικίας άνω των 1.300 ετών από τον τάφο μιας νεαρής γυναίκας στην Αγγλία. Η ανακάλυψη αυτή, η οποία προετοιμαζόταν εδώ και ένα χρόνο, έφερε πρόσφατα στο φως ένα άλλο αξιοσημείωτο τεχνούργημα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Λονδίνου εξέδωσε ανακοίνωση στις 12 Δεκεμβρίου με λεπτομέρειες για το εύρημα: έναν περίτεχνα κατασκευασμένο ασημένιο και χρυσό σταυρό, με ξύλινη επένδυση και χρονολογείται από την περίοδο μεταξύ 630 και 670 μ.Χ.

Αυτός ο «εξαιρετικά λεπτός» σταυρός ξεχωρίζει για τη μοναδική του σύνθεση και την ιστορική του σημασία. Αρχικά αναγνωρίστηκε μέσω μιας εικόνας ακτίνων Χ, η προσεκτική ανασκαφή αυτού του τεχνουργήματος περιελάμβανε την αφαίρεση ολόκληρων όγκων χώματος από τον τόπο ταφής. Αυτή η επίπονη διαδικασία επέτρεψε μια πιο ελεγχόμενη ανάλυση σε εργαστηριακό περιβάλλον, όπου αποκαλύφθηκε η πραγματική φύση του σταυρού.

Το τεχνούργημα που αποκαλύφθηκε δεν είναι απλώς ένας απλός σταυρός, είναι ένα εξελιγμένο κομμάτι μεσαιωνικής χειροτεχνίας. Διαθέτει έναν κεντρικό σταυρό που κοσμείται από έναν μικρότερο χρυσό σταυρό. Αυτό το εκπληκτικό κομμάτι είναι περαιτέρω διακοσμημένο με πέντε γρανάτες, μία μεγάλη κεντρική πέτρα που πλαισιώνεται από τέσσερις μικρότερες. Κάθε βραχίονας του σταυρού καταλήγει σε έναν μικρό κυκλικό ασημένιο σταυρό, με γρανάτη και χρυσό στην καρδιά του.

Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ομοιότητες μεταξύ αυτού του σταυρού και άλλων που βρέθηκαν σε γυναικείες ταφές υψηλού κύρους της ίδιας εποχής. Αυτή η ομοιότητα υποδηλώνει ότι η γυναίκα στον τάφο μπορεί να ήταν μια προσωπικότητα με σημαντική σημασία στη χριστιανική κοινότητα της εποχής της. Ο σταυρός είναι στερεωμένος σε ξύλο, το οποίο έχει πλέον διαβρωθεί σε μεγάλο βαθμό, και η αρχαιολογική ομάδα ελπίζει για την ταυτοποίηση του τύπου του.

Ο τάφος αυτός, που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2022, έχει χαρακτηριστεί ως «μία από τις σημαντικότερες πρώιμες μεσαιωνικές γυναικείες ταφές που έχουν ποτέ αποκαλυφθεί στη Βρετανία». Η αρχική ανακάλυψη περιλάμβανε περίπου 30 μενταγιόν και χάντρες που αποτελούσαν μέρος ενός κολιέ, το οποίο τώρα αποκαλύπτεται σε ενημερωμένες φωτογραφίες ότι ήταν ένα εξαίσιο κομμάτι από χρυσό και πολύτιμους λίθους.

Η ανακάλυψη αυτή δεν αποτελεί μόνο μια απόδειξη της επιδέξιας χειροτεχνίας της εποχής, αλλά παρέχει επίσης ανεκτίμητες πληροφορίες για το καθεστώς και τους ρόλους των γυναικών στην πρώιμη μεσαιωνική Αγγλία.