Οπαδική βία: «Πρωτοπαλίκαρα της Greek Mafia μέσα στο φάκελο με τους 200 χούλιγκαν που εξετάζει ο Άρειος Πάγος»

Επιμέλεια: Newsroom
Οπαδική βία: «Πρωτοπαλίκαρα της Greek Mafia μέσα στο φάκελο με τους 200 χούλιγκαν που εξετάζει ο Άρειος Πάγος»
Σεσημασμένοι εγκληματίες με βαρύ ποινικό παρελθόν βρίσκονται μέσα στο φάκελο με τα ονόματα 200 χούλιγκαν που κατέθεσαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού στον Άρειο Πάγο.

Πριν από λίγες μέρες βρέθηκαν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης με αφορμή την έξαρση της οπαδικής βίας και μεταξύ άλλων κατέθεσαν φάκελο με ονόματα 200 χούλιγκαν.

Ο κατάλογος με τα ονόματα των χούλιγκαν «αφορά όλα τα χρώματα και όλη την επικράτεια» δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου, ενώ στο φάκελο που παραδόθηκε, περιλαμβάνονται πολλά περιστατικά οπαδικής βίας που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρονιά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας eleftherostypos, ονόματα που βρίσκονται μέσα στον κατάλογο των χούλιγκαν, εμφανίζονταν και στον φάκελο-υπόμνημα της αστυνομίας για τα 500 πρόσωπα που συνδέονται με την GREEK MAFIA, τον οποίο είχε καταθέσει πριν από δύο χρόνια πάλι στον Άρειο Πάγο ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζονται μέλη συνδέσμων λειτουργούν ως… μπράβοι με μεροκάματο 50 ευρώ. Πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική, η οποία αποτυπώνεται στις δικογραφίες που συνδέουν την GREEK MAFIA με την οπαδική βία.

Σεσημασμένοι κακοποιοί με βαρύ ποινικό παρελθόν, το οποίο δεν περιορίζεται στα γήπεδα, φαίνεται να στρατολογούν νεαρούς από τους συνδέσμους και ως περιφερόμενοι «στρατοί» συμμετέχουν σε επεισόδια στα γήπεδα, σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και σε άλλες παραβατικές ενέργειες. Από εκεί ξεκινάει και η «διαλογή» των στρατολογημένων οπαδών και εξετάζεται η πιθανή ανέλιξη... στη διάπραξη σοβαρότερων αδικημάτων και την ένταξή τους σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι 10 υποθέσεις οπαδικής βίας που έχει ο φάκελος του Οικόνομου

Τουλάχιστον 30 περιστατικά οπαδικής βίας από το 2007 και τη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου στην Παιανία μέχρι και σήμερα περιλαμβάνει ο φάκελος που κατέθεσαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού.

Υπό το πρίσμα μιας εγκληματικής οργάνωσης, που μπορεί να έχει βάθος δράσης ως και 15 χρόνια πίσω, ερευνώνται οι 200 χούλιγκαν.

Οι 10 υποθέσεις οπαδικής βίας

  1. Την δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου, με την επισήμανση ότι πρόσωπα που μετείχαν σε αυτή την υπόθεση και εμπεριέχονται σε εκείνη τη δικογραφία, μεταξύ των οποίων και σημερινό στέλεχος ομάδας, συνδέονται με τα πρόσφατα γεγονότα στου Ρέντη
  2. Ένας 47χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού είχε πυροβολήσει και είχε τραυματίσει σοβαρά έναν 32χρονο ομογενή από την Γεωργία στις 9 Σεπτεμβρίου 2021 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο δράστης είχε κατηγορηθεί για εκβιασμούς, ως μέλος εκβιαστικής ομάδας στην οποία ηγείτο ένας 51χρονος, γνωστός με το προσωνύμιο «Θαμνάκιας», «Μεγάλος» ή «Τρελός», που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για επίθεση σε βάρος του διαιτητή Κύρου Βασάρα. Ο 47χρονος είχε πυροβολήσει και το 2018, οπαδό της ομάδας που υποστηρίζει, μέσα στο γήπεδο
  3. Την επίθεση σε αστυνομικούς της ΟΠΚΕ στην αναμέτρηση Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στο μπάσκετ
  4. Την επίθεση σε γυναίκα χούλιγκαν του Παναθηναϊκού στο Ίλιον
  5. Τις συγκρούσεις οπαδών στη Μαλακάσα στα ΣΕΑ
  6. Τα επεισόδια στο ΠΑΣ Γιάννενα-Ολυμπιακός τη σεζόν 2022- 2023, όπου ο αγώνας διακόπηκε τρεις φορές και τραυματίστηκαν σοβαρά οπαδοί για τους οποίους απαιτήθηκε νοσηλεία σε νοσοκομείο
  7. Την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στο κατάστημα διαιτητή Ανδρέα Γκάμαρη στις 16 Νοεμβρίου 2023
  8. Την υπόθεση δολοφονίας του φίλου της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφεια στα επεισόδια με τους Κροάτες χούλιγκανς
  9. Τις επιθέσεις οπαδών της ΑΕΚ σε δυνάμεις της αστυνομίας στην αναμέτρηση με τον Άγιαξ στη Νέα Φιλαδέλφεια
  10. Τα πρόσφατα επεισόδια στον Βόλο, όπου οπαδοί του Ολυμπιακού εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο