Μητσοτάκης για ΑΕΙ: «Να εισάγουμε επιτέλους και στην Ελλάδα την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων»

Επιμέλεια: Newsroom
Μητσοτάκης για ΑΕΙ: «Να εισάγουμε επιτέλους και στην Ελλάδα την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων»
Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που γίνεται για τον προϋπολογισμό του 2024.

«Ο πρώτος προϋπολογισμός ύστερα από 14 χρόνια που δρομολογείται με τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί ένα νέο Σχέδιο Νόμου για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

«Ο προϋπολογισμός για την Παιδεία αυξάνει σε 6,5 δισ. ευρώ με προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες. Επίσης, θα υπάρξουν οι νέες συμπράξεις ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων» ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «για πρώτη φορά εφαρμόζεται μια καινοτόμα εφαρμογή: δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για όποιον μαθητή θέλει και δίνει πανελλήνιες εξετάσεις».

«Τα αποτελέσματα της pisa πράγματι πρέπει να μας προβληματίσουν. Σε όλη την ΕΕ υπήρξε μείωση απόδοσης. Τα αποτελέσματα μας υποχρεώνουν αν τρέξουμε πιο γρήγορα τις δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση με πρώτη την αξιολόγηση» είπε σε έντονο ύφος.

Για το νέο Σχέδιο Νόμου ανέφερε: «Οφείλουμε να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες των δημόσιων πανεπιστημίων να τα κάνουμε πιο εξωστρεφή Οφείλουμε όμως να κάνουμε και κάτι ακόμα: Να εισάγουμε επιτέλους και στην Ελλάδα την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024. Η Ελλάδα θα γίνει περιφερειακό πόλος ανάπτυξης και εκπαίδευσης».