Κολλημένοι στην κίνηση: Πώς επηρεάζεται η ψυχική και σωματική μας υγεία από αυτή την κατάσταση

Κολλημένοι στην κίνηση: Πώς επηρεάζεται η ψυχική και σωματική μας υγεία από αυτή την κατάσταση
Η αυξημένη κίνηση έχει συνέπειες στη σωματική και ψυχική μας υγεία, οι οποίες γίνονται αντιληπτές άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Η κίνηση στους δρόμους αυτές τις ημέρες είναι ανυπόφορη. Όσο μάλιστα πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, όλο και αυξάνεται με αποτέλεσμα να περνάμε περισσότερη ώρα μέσα στο αυτοκίνητό μας, προσπαθώντας να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Σύμφωνα με μια μελέτη που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό Science, το μποτιλιάρισμα είναι μια από τις πιο δυσάρεστες καταστάσεις για τους ανθρώπους, καθώς δεν είναι μόνο χάσιμο χρόνου, αλλά έχει και επιπτώσεις στην υγεία μας. Πρώτα απ' όλα, αυξάνει το στρες μιας και μας αναγκάζει να αφιερώσουμε χρόνο σε μια δραστηριότητα που δεν μας φέρνει ευχαρίστηση και επίσης μας είναι δύσκολο να σκεφτούμε τρόπους για να την αποφύγουμε εκείνη τη στιγμή, κάτι που μας δημιουργεί επιπλέον άγχος.

Σκεφτείτε μόνο πως ένας μέσος κάτοικος Αττικής περνάει περίπου 2 ώρες την ημέρα μέσα στο αυτοκίνητο του, κάτι που αναλογεί σε 18 ολόκληρες μέρες το χρόνο!

Μια άλλη συναισθηματική ενόχληση από την αυξημένη κίνηση είναι το αίσθημα αδυναμίας που προκαλεί σε πολλούς οδηγούς, αφού υπάρχουν λίγες εναλλακτικές λύσεις για να την αποφύγουν.

Στο άγχος που προκαλείται από την κίνηση πρέπει να προσθέσουμε τις επιπλοκές που προκαλεί κατά τη λήψη αποφάσεων. Επίσης, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Public Economics αποκάλυψε ότι το μποτιλιάρισμα σχετίζεται και με την ενδοοικογενειακή βία. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι μεταξύ 2011 και 2015, η έντονη απογευματινή κίνηση στους δύο μεγάλους αυτοκινητόδρομους του Λος Άντζελες αύξησε τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τη νύχτα κατά περίπου εννέα τοις εκατό.

...

Τέλος, η κίνηση αυξάνει τα επίπεδα ρύπανσης προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα όπως άσθμα, δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση, ακόμη και πίεση στο στήθος. Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε για όλο αυτό;

Μπορούμε να βρούμε τρόπους να διασκεδάσουμε όσο είμαστε κολλημένοι. Για παράδειγμα να ακούσουμε τη μουσική που μας αρέσει ή ένα podcast ή κάποιο ηχητικό βιβλίο. Επίσης, ίσως χρειάζεται κάποιες φορές να ψάξουμε για εναλλακτικές διαδρομές ή ακόμη και να αφήσουμε το αμάξι στο σπίτι και να πάρουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κάπως έτσι και νωρίτερα θα φτάσουμε και θα γλιτώσουμε και χρήματα.