Μελέτη αποκαλύπτει τις τελευταίες σκέψεις κάποιου λίγο μετά τον θάνατό του

Επιμέλεια: Newsroom
Μελέτη αποκαλύπτει τις τελευταίες σκέψεις κάποιου λίγο μετά τον θάνατό του
Έρευνα στις ΗΠΑ επιδιώκει να απαντήσει ερωτήματα σχετικά με το τι συμβαίνει όταν κάποιος πεθαίνει.

Η ερώτηση που βασανίζει τους ανθρώπους και δεν μπορεί να δοθεί απάντηση είναι «τι συμβαίνει όταν κάποιος πεθαίνει;». Παράδεισος, κόλαση, σκοτάδι, μετενσάρκωση είναι μερικές από τις απαντήσεις που δίνονται.

Επιστήμονες θεωρούν ότι κατά κάποιον τρόπο έλυσαν τον παραπάνω γρίφο, καταγράφοντας τις πρώτες στιγμές κάποιου που πέθανε. Συγκεκριμένα ερευνητές στις ΗΠΑ έκαναν ηλεκτροεγκεφαλογράφημα σε έναν 87χρονο άνδρα που έπασχε από επιληψία.

Μέσω του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος κατέγραψαν τα εγκεφαλικά κύματα του ασθενούς 15 λεπτά μετά τον θάνατό του από καρδιακή προσβολή. Εντοπίστηκε μια αύξηση στα εγκεφαλικά κύματα που είναι γνωστές ως «ταλαντώσεις γάμμα», κάτι που ενισχύει την άποψη ότι η ζωή κάποιου αναβοσβήνει μπροστά στα μάτια του.

«Μέσω της δημιουργίας ταλαντώσεων που εμπλέκονται στην ανάκτηση μνήμης, ο εγκέφαλος μπορεί να αναπολεί μια τελευταία ανάκληση σημαντικών γεγονότων της ζωής λίγο πριν τον θάνατο, παρόμοια με αυτά που αναφέρονται σε εμπειρίες ανθρώπων που έφτασαν κοντά στον θάνατο», δήλωσε ο Δρ. Ajmal Zemmar, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience.

 

«Αυτά τα ευρήματα αμφισβητούν την κατανόησή μας για το πότε ακριβώς τελειώνει η ζωή και δημιουργούν σημαντικές επακόλουθες ερωτήσεις, όπως αυτές που σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα της δωρεάς οργάνων», συμπλήρωσε.

Η μελέτη έδειξε παρόμοιες αλλαγές στα εγκεφαλικά κύματα μεταξύ των αρουραίων τη στιγμή του θανάτου - αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που ανιχνεύτηκε σε ανθρώπους. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες μελέτες, η ομάδα λέει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να δοθούν πιο πειστικοί ισχυρισμοί.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα δεδομένα επικεντρώνονται σε μία μόνο μελέτη περίπτωσης, της οποίας ο εγκέφαλος του ασθενούς είχε ήδη υποστεί βλάβη από επιληψία. Επομένως, οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν δηλαδή, θα συνέβαινε το ίδιο σε κάποιον άλλον άνθρωπο.

«Κάτι που μπορούμε να μάθουμε από αυτή την έρευνα είναι ότι αν και οι αγαπημένοι μας έχουν τα μάτια τους κλειστά και είναι έτοιμοι να μας αφήσουν για να ξεκουραστούν, ο εγκέφαλός τους μπορεί να αναπαράγει μερικές από τις ωραιότερες στιγμές που βίωσαν στη ζωή τους», πρόσθεσε ο Δρ Zemmar.