Σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας: Χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυρός παγετός και χιόνια σε αρκετές περιοχές (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας: Χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυρός παγετός και χιόνια σε αρκετές περιοχές (vid)
Βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο κινούμενο ανατολικά προκαλεί το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Σε εξέλιξη είναι το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα μας, αφού η θερμοκρασία έχει σημειώσει αισθητή πτώση, ενώ αρκετές περιοχές έχουν «ντυθεί» στα λευκά.

Το κρύο και τα χιόνια ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού το Σάββατο 13 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την πρόγνωση του Meteo, ενώ αναμένεται χιονόπτωση και στα ορεινά της Αττικής.

H πρόγνωση του καιρού

Το Σάββατο 13/01, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο.

Συγκεκριμένα, από τα μεσάνυχτα έως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 13/01 αναμένονται χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας (Μαγνησία), της Κεντρικής Στερεάς (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και αργότερα Βοιωτία), καθώς επίσης στα ορεινά και ημιορεινά της Εύβοιας, της Ανατολικής Στερεάς και της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Χάρτης χιονιού

Οι χιονοπτώσεις στη Μαγνησία και πιθανόν στην Κεντρική Στερεά κατά τόπους θα είναι πυκνές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Πρόγνωση της ΕΜΥ για την Κυριακή (14/1)

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης ασθενείς χιονοπτώσεις που γρήγορα θα σταματήσουν. Στη δυτική Ελλάδα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 μποφόρ. Από το απόγευμα θα είναι από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα κυρίως ως προς τις μέγιστες της. Θα κυμανθεί στα βόρεια από -5 (μείον πέντε) έως 09 βαθμούς, στα κεντρικά από 0 έως 12, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 04 έως 14 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, που κατά τόπους στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα είναι ισχυρός.

Δευτέρα (15/1)

Στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 5, στα πελάγη βαθμιαία 6 και στα νότια έως 7 μποφόρ.