Οι χαμένες πόλεις του Αμαζονίου: Το κουβάρι του μυστηρίου που θέλουν να ξετυλίξουν οι αρχαιολόγοι (vid)
Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη που αμφισβητεί μακροχρόνιες αντιλήψεις για τον Αμαζόνιο, μια ομάδα αρχαιολόγων αποκάλυψε αρχαίες πόλεις κρυμμένες για χιλιάδες χρόνια στις πυκνές ζούγκλες του ανατολικού Ισημερινού. Η αποκάλυψη αυτή, την οποία αναφέρει το Associated Press, υποδηλώνει ότι ο Αμαζόνιος ήταν κάποτε το σπίτι εξελιγμένων, μεγάλης κλίμακας οικισμών και όχι μόνο νομαδικών φυλών ή μικρών κοινοτήτων.
Με επικεφαλής τον Stéphen Rostain, διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, η αρχαιολογική ομάδα βρήκε ένα εκτεταμένο δίκτυο δρόμων, καναλιών, σπιτιών και πλατειών στην περιοχή Upano. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν υψηλό επίπεδο αστικού σχεδιασμού και κοινωνικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τον Rostain, οι οικισμοί αυτοί, που χρονολογούνται πριν από περίπου 2.500 χρόνια, είναι «πολύ μεγαλύτεροι από άλλους στον Αμαζόνιο».
Οι πόλεις, που κατοικήθηκαν για περίπου μια χιλιετία, είχαν πληθυσμό τουλάχιστον 10.000 κατοίκων, όπως εκτιμά ο συν-συγγραφέας της μελέτης Antoine Dorison. Για να ξεθάψουν αυτά τα αρχαία ερείπια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία ανίχνευσης φωτός και εμβέλειας.
A 'lost valley of cities' built thousands of years ago has been found in the Amazon https://t.co/rbha5DLs9D
— Business Insider (@BusinessInsider) January 13, 2024
Η έρευνα Lidar εντόπισε περίπου 6.000 ορθογώνιες πλατφόρμες, που πιθανώς χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες και τελετουργικοί χώροι, διατεταγμένες γύρω από πλατείες. Ο Rostain περιέγραψε την ανακάλυψη ως «χαμένη κοιλάδα των πόλεων», υπογραμμίζοντας τη σημασία της και την έκταση του αστικού τοπίου που κάποτε ευδοκιμούσε εκεί.
Ο Dorison υπογράμμισε το εξελιγμένο οδικό δίκτυο που συνέδεε τις πλατφόρμες, σημειώνοντας την έκτασή του, τη διασυνδεσιμότητά του και την ακρίβεια των ορθών γωνιών. Αυτό το επίπεδο πολυπλοκότητας των υποδομών είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό δεδομένης της περιοχής και της εποχής.
Κατά την ανασκαφή, η ομάδα αποκάλυψε λάκκους, εστίες και διάφορα αντικείμενα, όπως πιθάρια και πέτρες που χρησιμοποιούνταν για το άλεσμα των φυτών. Τα ευρήματα αυτά παρέχουν πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης.
Ο Michael Heckenberger, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολίασε τη σημασία της ανακάλυψης, δηλώνοντας ότι η κοινωνία που αντιπροσωπεύουν τα ερείπια αυτά είναι "πραγματικά μια κατηγορία από μόνη της όσον αφορά το πόσο πρώιμη είναι" για την περιοχή.
Αυτή η ανακάλυψη στον Αμαζόνιο όχι μόνο ρίχνει φως στις πολύπλοκες κοινωνίες που υπήρχαν στην περιοχή πριν από χιλιάδες χρόνια, αλλά προκαλεί επίσης μια επανεκτίμηση της ιστορίας και της ανάπτυξης των ανθρώπινων πολιτισμών στην αμερικανική ήπειρο. Η αποκάλυψη αυτής της «χαμένης κοιλάδας των πόλεων» ανοίγει νέες πόρτες για την κατανόηση της περίπλοκης δυναμικής των αρχαίων αστικών κοινωνιών.