Blue Monday: Η εξήγηση πίσω από την πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Blue Monday: Η εξήγηση πίσω από την πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου
Πώς φτάσαμε στο να θεωρούμε την 15η Ιανουαρίου ως την πιο καταθλιπτική ημέρα της φετινής χρονιάς;

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Ιανουάριος είναι ένας από τους πιο περίπλοκους μήνες για τους περισσότερους. Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, τα δώρα της Πρωτοχρονιάς, τα τραπέζια και τις εξόδους με φίλους, έρχεται κάπως απότομα η ώρα να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα.

Τι σημαίνει με λίγα λόγια αυτό; Πηγαίνουμε ξανά στο γραφείο έχοντας ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος του μισθού μας, δεν έχουμε τόσο καλή διάθεση και μέσα σε όλα αυτά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και το τσουχτερό κρύο της εποχής. Κάπως έτσι, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, η ημέρα δηλαδή που πλέον έχουν τελειώσει όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις των γιορτών, έχει εδώ και μερικά χρόνια αποκτήσει τον τον τίτλο "Blue Monday".

Την ευθύνη για αυτό τον χαρακτηρισμό την έχει ένας Βρετανός ψυχολόγος, ο Κλιφ Άρναλ, ο οποίος εργάζεται πλέον στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ. Πιο συγκεκριμένα, το 2005 ο καθηγητής ισχυρίστηκε ότι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου ήταν η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και ότι κάτι έπρεπε να γίνει για να το διορθώσει.

Βέβαια, όλη αυτή η μελέτη ξεκίνησε από το ταξιδιωτικό πρακτορείο Sky Travel και δεν ήταν τίποτα άλλο από μια διαφημιστική καμπάνια που προσπαθούσε να ενθαρρύνει τον κόσμο να κλείσει πακέτα διακοπών σε έναν μήνα που έκλειναν ελάχιστοι. Με αυτόν τον τρόπο, επέλεξαν μια φόρμουλα που δημιούργησε ο Άρναλ στην οποία προστέθηκαν και αφαιρέθηκαν όροι όπως ο καιρός, τα κίνητρα ή τα χρήματα που έχει κάποιος, κάτι που έγινε τελικά γνωστό ως η «εξίσωση Ιανουαρίου».

 

Σύμφωνα με τον Άρναλ, λοιπόν, αυτό τον μήνα έχουμε την εξίσωση: Blue Monday = 1/8C+(Dd) 3/8xTI MxNA, που προκύπτει από παράγοντες όπως ο καιρός (W), τα χρέη (D), ο μηνιαίος μισθός (d), ο χρόνος που έχει περάσει από τις γιορτές των Χριστουγέννων (T), το χαμηλό επίπεδο κινητοποίησης (Μ) κτλ.

Παρόλο που ο όρος Blue Monday εμφανίστηκε πριν από σχεδόν 15 χρόνια και πολλοί επιστήμονες τον χαρακτηρίζουν ως αυθαίρετο και χωρίς υπόσταση, η αλήθεια είναι πως εμπορικά δυναμώνει χρόνο με τον χρόνο. Πάντως, όλοι συμφωνούν πως αν νιώθετε κάπως πιο μελαγχρολικά την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, το βασικό που έχετε να κάνετε είναι να προσέξετε τον εαυτό σας και να βρίσκεστε με πρόσωπα που αγαπάτε.