Ο λόγος που οι Navy SEALs φοράνε Rolex: Ο συμβολισμός για τους «αόρατους» εκτελεστές (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ο λόγος που οι Navy SEALs φοράνε Rolex: Ο συμβολισμός για τους «αόρατους» εκτελεστές (vid)
Το Submariner, τόσο στις παραλλαγές του Rolex όσο και στις παραλλαγές της Tudor, δεν ήταν απλώς ένα κομμάτι εξοπλισμού αλλά αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας και των αποστολών των SEALs.

Στην ταινία του Michael Bay του 2016 «13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi», ένας απαιτητικός θεατής μπορεί να εντοπίσει τον Tyrone Rone Woods, τον οποίο υποδύεται ο James Badge Dale, να φοράει ένα Rolex Submariner 116610. Ενώ κάποιοι μπορεί να το απορρίψουν αυτό ως τυπική τοποθέτηση προϊόντος στο Χόλιγουντ, δεδομένης της προτίμησης του Bay για την Rolex, η συμπερίληψη του ρολογιού είναι κάτι περισσότερο από επιφανειακή. Αντικατοπτρίζει μια βαθιά ριζωμένη σύνδεση μεταξύ της μάρκας Rolex και της ιστορίας των SEALs του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το 1954, το Rolex Submariner ξεπέρασε τον αρχικό του ρόλο ως στιβαρό εργαλείο για επαγγελματίες δύτες και έγινε σύμβολο ευμάρειας. Ο αρχικός του σχεδιασμός διέθετε χαρακτηριστικά ζωτικής σημασίας για τους επαγγελματίες δύτες: μια μονόδρομη περιστρεφόμενη στεφάνη για τον προγραμματισμό των καταδύσεων, ένα στιβαρό και ακριβές μηχανισμό σε μια εποχή πριν από τον χαλαζία και μια ικανότητα αντοχής σε βάθος 200 μέτρων, κατάλληλη για επιχειρήσεις σε μεγάλα βάθη.

Με τον σχηματισμό των δύο πρώτων ομάδων SEAL του Πολεμικού Ναυτικού το 1962, το Submariner έγινε γρήγορα το προτιμώμενο ρολόι κατάδυσης. Η Tudor, η θυγατρική της Rolex, παρείχε επίσης Submariner σε αυτές τις επίλεκτες μονάδες του ναυτικού. Μέχρι το 1967, η Rolex αναγνώριζε ανοιχτά τη στρατιωτική χρήση των ρολογιών της στη διαφήμιση, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους στις ναυτικές επιχειρήσεις.

Το Submariner, τόσο στις παραλλαγές του Rolex όσο και στις παραλλαγές της Tudor, δεν ήταν απλώς ένα κομμάτι εξοπλισμού αλλά αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας και των αποστολών των SEALs, αποτελώντας βασικό εξοπλισμό. Ένας βετεράνος του Βιετνάμ θυμάται τη διανομή ρολογιών Tudor κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης των SEAL, με διαφορετικά στυλ για τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς, και τη μετέπειτα χρήση τους στο Βιετνάμ. Η ανθεκτικότητα, η αξιοπιστία και η ακρίβεια του ρολογιού εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από τους SEALs.

Η στροφή της Rolex προς μια διαφορετική κατεύθυνση, σχετικά με το branding, οδήγησαν το Ναυτικό να σταματήσει να αγοράζει τα Submariners. Ωστόσο, πολλοί SEALs συνεχίζουν να διατηρούν την παράδοση, αγοράζοντας ρολόγια Rolex με δικά τους έξοδα. Σε αντίθεση με την απεικόνιση στη ταινία του Michael Bay, ο Rone φορούσε στην πραγματικότητα ένα Rolex Sea-Dweller 16660, μια πιο προηγμένη έκδοση του Submariner, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Global Response Staff της CIA.

Πριν από τη θητεία του στη CIA το 2010, ο Rone προσπάθησε να πουλήσει τα Rolex Sea-Dweller και Panerai Luminor του στο RolexForums.com. Αν και η αρχική του ανάρτηση έμεινε αναπάντητη, το θέμα έχει γίνει έκτοτε ένας φόρος τιμής στον Rone μετά τον τραγικό θάνατό του στη Βεγγάζη το 2012. Αυτή η διαρκής σύνδεση μεταξύ των Navy SEALs και των ρολογιών Rolex, που υπερβαίνει την απλή λειτουργικότητα, συμβολίζει μια κληρονομιά ανθεκτικότητας, ακρίβειας και τιμής.