Το ισχυρό όπλο - λέιζερ που μπορεί κατεδαφίσει στόχο τόσο μικρό όσο ένα κέρμα (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Το ισχυρό όπλο - λέιζερ που μπορεί κατεδαφίσει στόχο τόσο μικρό όσο ένα κέρμα (vid)
Το όπλο DragonFire διαθέτει μεγάλη ακρίβεια, καθώς είναι ικανό να πετύχει στόχο τόσο μικρό όσο ένα κέρμα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε σημαντική πρόοδο στη στρατιωτική τεχνολογία με την επιτυχή δοκιμή ενός όπλου λέιζερ υψηλής ισχύος, σηματοδοτώντας μια πιθανή αλλαγή στις αμυντικές στρατηγικές. Η πρωτοποριακή αυτή δοκιμή αφορούσε την χρήση του όπλου λέιζερ DragonFire εναντίον ενός εναέριου στόχου, μια πρώτη του είδους της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η δοκιμή αυτή, που διεξήχθη στο πεδίο βολής Hebrides Range του Υπουργείου Άμυνας (MoD) στη Σκωτία, αποτελεί σημαντικό βήμα προς την εισαγωγή μιας οικονομικά αποδοτικής εναλλακτικής λύσης έναντι των συμβατικών πυραύλων για την κατάρριψη στόχων όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το όπλο DragonFire διαθέτει αξιοσημείωτη ακρίβεια, ικανό να χτυπήσει έναν στόχο τόσο μικρό όσο ένα κέρμα από απόσταση ενός χιλιομέτρου. Το Υπουργείο Άμυνας χαιρέτισε το επίτευγμα αυτό ως «σημαντικό βήμα» για την ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας αιχμής στην ενεργό υπηρεσία. Ο υπουργός Άμυνας Grant Shapps τόνισε τα δυνητικά οφέλη αυτής της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης εξάρτησης από ακριβά πυρομαχικά και του χαμηλότερου κινδύνου παράπλευρων ζημιών.

Ο στρατός και το βασιλικό ναυτικό αξιολογούν επί του παρόντος την ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας στα μελλοντικά τους συστήματα αεράμυνας. Το λέιζερ DragonFire αντιπροσωπεύει ένα άλμα προς τα εμπρός στη στρατιωτική τεχνολογία, ευθυγραμμισμένο με την τάση της χρήσης όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας, μια έννοια που κάποτε ανήκε στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ήδη αναπτύξει παρόμοια συστήματα σε αρκετά από τα αντιτορπιλικά του.

 

Το λέιζερ DragonFire, ένα όπλο οπτικής επαφής, μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε ορατό στόχο εντός της εμβέλειάς του, αν και η ακριβής εμβέλειά του παραμένει απόρρητη. Το σύστημα αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Αμυντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Dstl) και διάφορους βιομηχανικούς εταίρους και είναι αποτέλεσμα κοινής επένδυσης ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών από το Υπουργείο Άμυνας και τη βιομηχανία.