Χρήση αναβολικών με στόχο το «τέλειο» κορμί για το Instagram: Οι απειλές για την υγεία (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Χρήση αναβολικών με στόχο το «τέλειο» κορμί για το Instagram: Οι απειλές για την υγεία (vid)
Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν πλέον συνήθεια ειδικά όσων έχουν στόχο να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στις προπονήσεις.

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν γίνει μια κοινή πρακτική, ιδίως μεταξύ εκείνων που στοχεύουν να βελτιώσουν τη σωματική τους διάπλαση. Τα φαρμακεία αποτελούν βασική πηγή για την αγορά αυτών των συμπληρωμάτων, τα οποία είναι εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ωστόσο, πολλά άτομα, ιδίως οι νέοι, στρέφονται στο διαδίκτυο για να αγοράσουν συμπληρώματα που δεν έχουν τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Μια πρόσφατη έρευνα της ΕΡΤ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με τη κατανάλωση μη εγκεκριμένων συμπληρωμάτων. Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να αποτελέσουν σοβαρές απειλές για την υγεία.

Η επιδίωξη ενός «τέλειου» σώματος αποτελεί διαχρονικό στόχο, ιδίως μεταξύ των νέων. Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι εξιδανικευμένοι σωματότυποι παρουσιάζονται συχνά ως στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν με οποιοδήποτε κόστος, μερικές φορές ακόμη και εις βάρος της υγείας.

Ο Γιώργος Τουλιάτος, γιατρός και πρώην πρωταθλητής του bodybuilding, μίλησε για τη χρήση αναβολικών στο παρελθόν για να χτίσει ένα σώμα που θα του χάριζε μετάλλια και δόξα. «Δεν γνώριζα τους κινδύνους όπως σήμερα. Ήμουν επίσης νεότερος, πιο αφελής, πιο παρορμητικός και πιο αλαζόνας», λέει.

 

Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετώπισε λόγω της χρήσης στεροειδών, ο κ. Τουλιάτος αναφέρει: «Τα προβλήματά μου ήταν αναστρέψιμα - τυπικές παραμορφώσεις στις εργαστηριακές εξετάσεις, δυσλιπιδαιμία, αζωθαιμία και φυσικά πολλή επιθετικότητα τότε».

Η εύκολη πρόσβαση και το χαμηλότερο κόστος των ηλεκτρονικών αγορών θέτουν σε κίνδυνο τους νέους, ειδικά εκείνους που θέλουν να γίνουν «φέτες» μέσα σε λίγες εβδομάδες. «Αν το 20% με 25% των ενηλίκων προμηθεύονται τα συμπληρώματα διατροφής τους από το διαδίκτυο, σχεδόν το 70% των εφήβων βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στο διαδίκτυο για τέτοιου είδους αγορές», τονίζει η τοξικολόγος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, Χριστίνα Τσιτσιμπίκου.

Η διαιτολόγος Νατάσα Κολομβότσου σημειώνει: «Έχω αρκετές περιπτώσεις νεαρών ενηλίκων που έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν κάποιο συμπλήρωμα πρωτεΐνης. Είναι ήδη σε πολύ περιοριστική διατροφή, κάνουν έντονη άσκηση και έρχονται επειδή δεν καταφέρνουν κάτι, οπότε θέλουν την επιβεβαίωση του διαιτολόγου ότι τα καταφέρνουν καλά και ίσως ένα επιπλέον αποτέλεσμα».