Συνεχίζεται η κακοκαιρία με χιόνια, κρύο και θυελλώδεις ανέμους: Απαγορευτικό απόπλου  στα περισσότερα λιμάνια της χώρας (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Συνεχίζεται η κακοκαιρία με χιόνια, κρύο και θυελλώδεις ανέμους: Απαγορευτικό απόπλου  στα περισσότερα λιμάνια της χώρας (vid)
Έντονο θα είναι το κρύο σε όλη τη χώρα. Σε ισχύ τέθηκε απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το κύμα κακοκαιρίας στη χώρα μας, με χιόνια, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους. Ήδη έχουν πέσει χιόνια σε πολλές περιοχές στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά, ακόμα και πεδινές.

Από το μεσημέρι ωστόσο, προβλέπεται σταδιακή ύφεση των έντονων καιρικών φαινομένων από τα βόρεια.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα (21/1)

Σήμερα, η κακοκαιρία θα κινηθεί νοτιότερα. Οι βροχές και τα χιόνια στα πεδινά θα συνεχιστούν στα βόρεια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Μόνο στη δυτική Μακεδονία θα συνεχίσει να χιονίζει και μάλιστα κατά διαστήματα έντονα, μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες. Γρήγορα ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα θα είναι αίθριος.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται βροχές, με πρόσκαιρες καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη. Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις, θα σημειωθούν στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα στα ημιορεινά, από 600-700μ υψόμετρο, καθώς και στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης.

Σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα θα περιορίζονται στα νότια και μέχρι το βράδυ θα βρέχει μόνο στην Κρήτη, αφήνοντας με βελτιωμένο καιρό τη χώρα. Στα δυτικά και βόρεια αναμένεται ξαστεριά, χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό.

Έντονο θα είναι το κρύο σε όλη τη χώρα. Στους 8-11 βαθμούς Κελσίου οι μέγιστες στα ηπειρωτικά, 8-14 βαθμούς Κελσίου στο Αιγαίο, έως 17-18 βαθμούς Κελσίου στη νότια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν σε βόρειες διευθύνσεις. Στο Ιόνιο 6-7 μποφόρ και στο Αιγαίο θυελλώδεις, 7-9, με ριπές έως και 10 μποφόρ.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις και ασθενείς τοπικές βροχές, ενώ στα ορεινά του νομού θα σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις από τα 800μ και πάνω. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5-9 βαθμούς, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι 7-9 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη οι βροχές και τα χιόνια θα συνεχιστούν μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής και γρήγορα θα σταματήσουν. Παροδικές συννεφιές περιμένουμε μέσα στην ημέρα, και ανέφελο ουρανό το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1-6 βαθμούς, με βοριάδες μέχρι 5, στα ανοιχτά 6 μποφόρ.

Απαγορευτικό απόπλου στα περισσότερα λιμάνια της χώρας

Σε ισχύ τέθηκε απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίοι φθάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτερύγων για τον Αργοσαρωνικό.

Κλειστές είναι οι συνδέσεις Αγ. Μαρίνα - Στύρα, Βόλος - Σποράδες, Καβάλα - Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πρωινό δρομολόγιο θα εκτελεστεί μόνο στη γραμμή Κεραμωτή - Λιμένας Θάσου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλούνται πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία ή τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.