Αρκεί μόνο ένα ενεργειακό ποτό το μήνα για να σας καταστρέψει την υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς

Επιμέλεια: Newsroom
Αρκεί μόνο ένα ενεργειακό ποτό το μήνα για να σας καταστρέψει την υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς
Τα ενεργειακά ποτά έχουν συνδεθεί με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως διαταραχή του ύπνου, προβλήματα στη πέψη ακόμα και σκέψεις αυτοκτονίας.

Η κατανάλωση ενός μόνο ενεργειακού ποτού το μήνα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στον ύπνο σας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Συγκεκριμένα, η τακτική κατανάλωση ενεργειακών ποτών αυξάνει τις πιθανότητες αϋπνίας, διαπίστωσαν Νορβηγοί ερευνητές.

Οι νέοι ηλικίας 18 έως 35 ετών που έπιναν ενεργειακά ποτά συχνά κοιμόντουσαν περίπου μισή ώρα λιγότερο από εκείνους που τα έπιναν περιστασιακά ή καθόλου.

Οι ειδικοί είπαν ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη βλάπτει την ποιότητα του ύπνου, ακόμη και αν τα πίνετε μόνο περιστασιακά. Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν κατά μέσο όρο 150 mg καφεΐνης ανά λίτρο, καθώς και ζάχαρη.

Η συγγραφέας της έρευνας Siri Kaldenbach, από το Innlandet Hospital Trust, δήλωσε: «Ακόμη και μικρές ποσότητες ενεργειακών ποτών συνδέονταν με σοβαρά προβλήματα στον ύπνο. Οι περισσότερες από τις συσχετίσεις μεταξύ ενεργειακών ποτών και ύπνου ήταν παρόμοιες για τους άνδρες και τις γυναίκες».

Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με πλήθος σοβαρών παθήσεων της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του Αλτσχάιμερ, του άγχους και της κατάθλιψης.

Ερευνητές ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα να απαγορευτούν οι πωλήσεις σε νέους ανθρώπους, λόγω των συνδέσεων με το άγχος, το στρες και τις αυτοκτονικές σκέψεις.

Η κυβέρνηση εξετάζει επί του παρόντος πρόταση για τον τερματισμό της πώλησης ενεργειακών ποτών σε παιδιά κάτω των 16 ετών στην Αγγλία.

Η τελευταία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση ενεργειακών ποτών επηρεάζει τον ύπνο των νέων.